Een herfstige wandeling in het bos met kinderen brengt sowieso zakken vol aan schatten en vangsten met zich mee. Maar wat doe je nadien met al dat spul in huis? Subtiel weggooien? De zak 'per ongeluk' ergens achterlaten? Bij Woudapen hebben we al geleerd dat je met tamme kastanjes alvast de lekkerste koekjes kan maken. En koekjes maken vindt elk kind leuk, dus ga aan de slag en tegen dat die koekjes klaar zijn, is dat kind van jou zeker en vast vergeten dat het nog ander trul verzameld had. Opgelost! 

Wathebjenodig? (voor ongeveer 12 koekjes)

  • 120 gram gepelde tamme kastanjes, in kleine stukjes gesneden
  • 60 gram speltbloem
  • 80 gram boerderijboter
  • 10 gram ruwe rietsuiker
  • 1 eetlepel honing

Hoemaakjeda?

Meng alle ingrediënten, behalve de kastanjes, tot je een mooi deeg krijgt. Voeg dan 100 gram gesneden kastanjes toe. Houd 20 gram kastanjes apart om te garneren.

Rol balletjes van het deeg, druk ze plat op een met bakpapier beklede bakplaat en garneer met de overgebleven kastanjes. Bak 15 à 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C totdat de randen bruin verkleuren.


Oei, wat zijn nu weer de tamme en de wilde?


Wel opletten dat je tamme kastanjes verzamelt! Deze hebben bolsters die fel prikkelen en enkelvoudige bladeren. Hun ‘wilde’ neefjes de paardenkastanjes zijn giftig en kunnen niet gegeten worden. De paardenkastanje heeft handvormige, samengestelde bladeren. De bolster van de paardenkastanje heeft minder en ook kortere stekels en ze prikken veel minder dan hun tamme soortgenoten.