Weet je wat ons smaakt na een drassige herfstwandeling of na een lange werkdag? Een grote kom hartige soep om ons helemaal te verwarmen. Graag mét van die old school tapioca-bolletjes erin, zoals ons bomma in de jaren ’80 op haar fornuis had staan. Tapioca? Ja, je kent dat nog wel. Dat waren die heerlijke doorzichtige bolletjes die op het oppervlak van de groentensoep van oma dobberden. Aaah nostalgie! Wat als we dat gevoel eens terugbrachten? Maar deze keer niet in een saaie uiensoep (sorry bomma), maar wel in een Oosterse maaltijdsoep anno 2020 met noedels, kip, miso én tapioca van Anco! Mmm klinkt zalig toch? It’s your lucky day, want dat receptje komt hieronder helemaal jouw richting uit.

We're bringing Tapioca back (yeah). Da komt uit een Anco-pack (yeah).

Samen met Anco brengen wij dit najaar allerlei comfortfood uit je jeugd terug, maar dan sneller klaar, gezonder en zeker even lekker. Voor de spreekwoordelijke mosterd voor deze receptjes moeten we je trouwens  bedanken. Jullie - onze lezers - lieten immers via sociale media weten met welke Anco-ingrediënten we de klassiekers uit het yuppie decennium mogen omtoveren tot hedendaags “top gerechjes”. Move aside Sergio en geef ons het boodschappenlijstje!


Oemaakjeda? (Voor vier personen)

  • 800g soepgroenten (Gebruik verse zoals bloemkool, selder, wortel, erwtjes en broccoli of grijp een kant-en-klare mix uit de supermarkt.)
  • 1 klein stukje gember
  • 1 bouillonblokje
  • 3 eetlepels rode miso-pasta
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 blik (400 ml) kokosmelk
  • 80 g tapioca
  • 2 kipfilets
  • 150 g eiernoedels
  • Voor de eventuele afwerking: lente-uitjes, verse peterselie en sesamzaadjes.

Living la vida tapioca! 


Voor we beginnen koken, toch nog wat uitleg over de ster van dit recept: tapioca! Wist je dat tapiocameel gemaakt wordt van de maniokwortel, gluten- en graanvrij is en veel zetmeel bevat? Het is dus een prima middel om heldere soep in te dikken, maar je kan er dus ook glutenvrij brood en dessertjes mee bakken. Onze bomma's waren er ook helemaal dol op. En wij maar vissen naar die bollekes in onze soep destijds! 

Groenten en gember!

De basis van elke soep is uiteraard dat er veel groenten aan te pas komen. Soep blijft zo dé ultieme parenthack om voldoende vitaminen en vezels in je kinders te krijgen. In de ingrediëntenlijst vind je onze suggesties qua groenten, maar ga gerust voor jouw favoriete exemplaren. Moet het extra snel gaan? In de supermarkt vind je allerlei soorten voorverpakte groentenmixen, die zeker ook een lekkere basis kunnen vormen voor je soep. Vergeet ook niet de gember te schillen. Je zal zien, dat gaat het gemakkelijkste met een klein lepeltje. Rasp de gember daarna fijn. Doe vervolgens een klein scheutje neutrale olie (dus geen truffelolie ofzo) in een soeppot en roerbak de gember samen met de soepgroenten gedurende zo’n drie minuten. Hmm dat begint al lekker te ruiken hé!

Mi-so happy! 

Voeg nu 2,5 liter water toe aan je soeppot, samen met het bouillonblokje, de miso-pasta, de sojasaus en de tapioca. Miso? Een woordje uitleg alsjeblieft! Wel, miso-pasta is een geliefde Japanse smaakmaker, gemaakt van gefermenteerde sojabonen, gerst of rijst. Er bestaat witte, rode en gemengde miso. Wij gingen voor de rode miso, maar je kan gerust ook de andere gebruiken. Je vindt deze pasta tegenwoordig in elke supermarkt, meestal in onze geliefde wereldkeuken- afdeling. Ook goed om te weten: Miso is een échte superfood, vol krachtige antioxidanten. De tapioca-bolletjes wellen op na ongeveer 15 minuutjes pruttelen op een laag vuurtje.

Gij lekkere kip!

Bak ondertussen de kipfilets gaar in de pan, en kruid met peper en zout. Eenmaal gebakken, snij je het vlees in hapklare stukken, want ork ork ork, soep eet je met een … lepel! We zouden het ook volledig begrijpen als je voor een (halve) kant-en-klare kip aan’t spit gaat. Het moet maar zo lekker niet zijn, dedju! Snij in dat geval de reeds gebakken kip in kleine stukjes.

Noedels voor roedels!

Voeg tenslotte de eiernoedels toe aan de soep en kook ze gaar, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg uiteindelijk ook je stukjes kip toe samen met de kokosmelk. Wow, als je je nu geen Japanse chef voelt, dan weten we het ook niet meer! Vergeet zoals een volleerde kok niet eerst eens te proeven van je soep voor je ze opdient, en voeg indien nodig, nog wat extra peper en zout toe. Voor dat extra tikkeltje pornfood, kan je je soep nog afwerken met gesneden lente-uitjes, verse peterselie en sesamzaadjes.


Bravo, je hebt een heerlijk Japans soepje mét tapioca gemaakt! Wij hebben de smaak goed te pakken om nog meer golden oldies uit de keuken om te toveren tot gezonde 2020-gerechtjes. Heb je onze vegetarische Hachis Parmentier met gouden Anco-korstje al uitgeprobeerd? Ook echt top! En blijf zeker onze blog volgen, want binnenkort schudden we nog meer jaren ’80 klassiekers met een moderne twist uit onze mouw!

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Anco. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.