Kan een broodje tonijn tegenwoordig eigenlijk nog? Of nee, tonijn was bedreigd, toch? Een mens weet het op den duur niet meer. Tijd voor enkele fact checks! (Anne ging ervoor zelfs met een micro de straat op!)

Vandaag 2 mei is het Wereld Tonijn Dag. Hoera feest! Alleen hadden wij meteen zoiets van 'how, een speciale dag alleen voor tonijn, is dat niet wat dikkenekkerig van die tonijn?' Want wat met de andere vissen in de zee? En kan iemand ons nu eindelijk vertellen of die tonijnen nu wél of niet bedreigd zijn. Want frankly, wij weten het niet meer. Bleek dat de rest van de bevolking net zo lost is als wij. 


Zeg niet zomaar tonijn tegen tonijn

Sinds wij met de vriendelijke mensjes van MSC samenwerken, zijn wij al veel slimmer geworden. Zo weten we bijvoorbeeld dat tonijn niet zomaar tonijn is. Poteto - potato. Je sushi, tonijnsalade of -steak: het is niet dezelfde tonijnsoort. Maar dat legt niemand je uit als je koopt, vandaar je 'lostheid-gevoel'. Helemaal normaal. Nu even opletten, want je hebt niet alleen blauwvintonijn (serieus bedreigd), geelvintonijn (ook wel een beetje in de miserie), grootoogtonijn (gaat het niet goed mee), witte tonijn, en de Bonito. Onze Bonito is meteen de meest gevangen soort, en is er het beste aan toe. Conclusie: je hebt intussen nog steeds géén idee of je je tanden zorgeloos in dat broodje tonijn kan zetten. En bovendien verschilt bedreiging nog eens afhankelijk van over welke oceaan we het hebben. Lostheid-overload. 

Niettemin een feestje

Pwiet, pwiet zegt de feesttoeter intussen. Want ook al is niet alle tonijn bedreigd, toch vieren we hier vandaag wél lekker een speciaal feestje voor deze vis. Waarom Wereld Tonijn Dag? Alvast niet omdat we méér tonijn moeten gaan eten (Maar ook niet minder. Allez, afhankelijk van de soort tonijn. En van de oceaan. Je moet hier wel blijven opletten hé). Het feestje houden we dus vooral om aandacht te geven aan duurzaam gevangen vis. Want enkel door slim en gecontroleerd te vissen, kunnen ook jouw kinders, en de kinders van jouw kinders, ooit genieten van een goed stukske tonijn.

Zoek het blauwe logo

*Zucht. Duurzaam, en ecologisch... Not. Again. Ah ja, willen we allemaal samen in peis en vree verder leven, zullen we er toch een keer aan moeten denken. De boodschap is eigenlijk super super simpel. Indien je twijfelt of vis (tonijn dus ook) duurzaam gevangen is, check dan gewoon of je een MSC-label terugvindt op de verpakking. Indien ja, echt oprecht smakelijk gewenst. Indien nee, think again, want door duurzaam gevangen vis te eten, zorg jij er mee voor dat jouw achterkleinkinderen ook af en toe een sushi kunnen steken. Of een broodje tonijn, kan ook. 

xgZgKrzu1Z8ZtsnP1scPcNQDAPfCDaJlXkAR7T7P.pngVoor dit artikel werkte Maison Slash samen met MSC, een internationaal label voor duurzaam gevangen vis. Hoe wij tegenover samenwerkingen staan, lees je hier.