Onze excuses dat we tijdens onze guilty/pleasure-maand steeds weer zoetigheden naar je kop blijven zwieren. Maar één maand per jaar is dat gepermitteerd. Deze keer geven we het woord aan bakker Sofie van Elisabakt. Zij deelt het recept van haar ultieme guilty/pleasure: citroentaart met laagjes.

SOFIE

Ik ben verzot op elk dessert met citroen als ingrediënt, want stiekem voel ik mij dan minder ‘guilty’.  Door de zure toets in de taart lijkt het namelijk alsof ik minder suiker eet. Ha! Citroentaart is mijn ultieme topper. De combinatie van deeg, citroen crème en meringue is gewoonweg goddelijk. Ondertussen heb ik al enkele variaties gemaakt op de traditionele citroentaart. Ik geef jullie dan ook graag mijn recept voor de ‘citroentaart in lagen’ mee. Opgelet, dit is een recept voor gevorderden.

_MG_6663Wat heb je nodig?

Dit zijn de ingredienten voor een taartvorm van +- 22cm, of zo'n voor 8 personen (of 4 personen, als je een zoetebek bent:-))

Voor de biscuit: 6 eieren, 175 gr suiker, 175 gr bloem, 1 el maanzaad, Zeste van 1 citroen

Voor de citroen crème: 3 eieren, 250 gr bloemsuiker, 250 gr boter, 120 ml citroensap (3 a 4 citroenen), 400 gr mascarpone, 1 scheut limoncello

Limocelleosuiker water: 100 gram water, 100gr suiker, 3 el limoncello

Voor de meringue: 4 eiwitten 200 gr suiker

collage citroentaartHoemaakjeda?

Voorbereiding

Bekleed de bakvorm met bakpapier. Je kan een beetje gesmolten boter op de rand van de bakvorm smeren. Dan blijft het bakpapier beter plakken. Van de citroen die we gebruiken voor de crème, kan je de zeste afnemen. Hoe die apart in een kommetje. Snij de boter in blokjes. Zeef de bloem. Verwarm de oven op 175 graden. We werken met de methode au bain-marie. Afhankelijk van welk vuur je hebt, zet je best al een kookpot met water op het vuur.

Start met de citroencrème:

Je start best eerst met de citroencrème omdat dit langer moet afkoelen. De mascarpone hebben we nu nog niet nodig. Giet het citroensap in een kookpot, voeg er de helft van de bloemsuiker aan toe (125gr). Roer het goed om en voeg er daarna de boter aan toe. Plaats de kookpot op het vuur en laat het mengsel zacht opwarmen tot de boter gesmolten is. Koken moet niet, maar het is niet zo erg als dat gebeurt. Ondertussen meng je de overige bloemsuiker met de 3 eieren. Klop goed tot de bloemsuiker vermengd is met de eieren. Van zodra de boter gesmolten is, zet je het vuur een beetje hoger. Roer in de citroensaus en giet in 1 vlotte beweging (en al roerend) het eimengsel in de kookpot. Blijf dan goed roeren. Na verloop van tijd zal het mengsel indikken. Het is klaar van zodra het kookt. Blijft goed roeren en zet je vuur niet te hoog want anders bestaat de kans dat het onder aan de pot aanbakt. Giet de citroen crème over in een kom en dek het mengsel af met plastiek folie zodat er zich geen velletje kan vormen op de bovenste laag. Plaats in de koelkast om af te koelen.

Dan de biscuit: Klop de eieren los en roer de suiker erdoor. Verwarm het eimengsel al kloppend au bain-marie tot ongeveer 50graden. Als je geen thermometer hebt, kan je gerust met je vinger voelen. Klop het mengsel daarna bleek en luchtig. Tip: Hoe weet je nu wanneer het deeg genoeg is opgeklopt? Stop met kloppen en haal de mixer uit het deeg. Als de sliert die van de klopper terug in de kom valt, eventjes op het deeg blijft liggen, dan is het deeg goed. Zak de sliert direct weg in het deeg, dan moet je nog even verder kloppen. Meng de bloem onder het eimengsel. Best met een spatel en niet met een klopper. Voeg als laatste het maanzaad en de citroenzeste toe. Giet het deeg in de bakvorm en plaats het in de oven voor 35 minuten. Iedereen kent nu ondertussen de truc van de breinaald of het mes. Als je het in de cake plaats en er blijft niets aan plakken, dan is de cake goed. Dat geldt ook voor biscuit. Laat de biscuit nu even afkoelen.

Nu die citroencrème nog

Werk nu de citroencrème af. Doe de mascarpone in een kom en klop ze al eens los. Voeg 500 gram van de citroen crème en de limoncello aan de mascarpone toe en meng alles goed onder.

En de laagjes.....

Kook ondertussen het water met de suiker en de eetlepel limoncello. Snij de biscuit horizontaal in 3 gelijke delen. Neem de bakvorm er terug bij. Plaats het onderste deel in de bakvorm. Besprenkel dat met het limoncello suikerwater. (gaat gemakkelijk met een borsteltje) Dan smeer je er een laag citroen crème over. Plaats dan de tweede laag biscuit. Besprenkel dit ook weer. Terug een laag citroen crème en als laatste het derde deel biscuit.

Yummie, bijna klaar!

Zet de bakvorm in de frigo en laat opstijven. (2 uur) Meng de eiwitten met de suiker. Verwarm ze al kloppend tot 60 graden au bain-marie. Klop ze daarna stijf. Haal de bakvorm uit de koelkast. Ontvorm de opgesteven taart. Met een paletmes strijk je langs de zijkant om het glad te maken. Bestrijk de taart met de meringue. Gebruik een brander om de meringue te karamelliseren. Eindelijk....Smakelijk! _MG_6655_MG_6679Sofie SergoorisSofie Sergooris (33) heeft één grote guilty/pleasure: taart. Haar liefde voor taart is zo groot dat ze er haar beroep van heeft gemaakt.  Ze runt haar cateringbedrijfje Elisabakt en bakt taarten en koekjes tegen de sterren op. Ze neemt heel graag je bestellingen aan via haar facebookpagina Elisabakt. Nu kan Sofie eindelijk iedereen plezieren met taart.