‘Wat eten we vandaag?’ Dé vraag waar we met z’n allen de kriebels van krijgen. Want waar haal je elke keer weer die inspiratie? Om je op weg te helpen, vragen we elke maand raad aan een slashparent/foodblogger (ja, dat is een dubbele slash). Deze maand laat blogster Carla De Graef ons meekijken in haar weekmenu. Carla woon in Hamme met haar man en tweelingdochters van 12. Ze werkt 4/5 in de financiële sector, studeert voor reisagent én runt de populaire foodblog Mijn Puur Leven. Op haar vrije dag en in het weekend vind je Carla in de keuken. Ze kookt gezond en gezinsvriendelijk, maar is daarnaast ook een echte levensgenieter die graag een goed glas (wijn, whisky, rum, gin) drinkt. Carla heeft een voorliefde voor Mr. A(vocado), niet te verwarren met ‘de hubby’.

Probeer je vaak nieuwe gerechten uit?

Ja, toch zeker elke week één nieuw gerecht. En als we gasten ontvangen, dan maak ik sowieso altijd iets nieuws klaar. Kwestie van het mezelf gemakkelijk te maken :-) . Maar we eten ook wel klassiekers hoor. Op vraag van mijn dochters maak ik één keer per week ‘echte boerenkost’ à la worst met spinazie- of wortelstoemp.

Waar haal je je inspiratie voor wat je ‘s avonds op tafel tovert?

Uit de 1001 kookboeken die ik heb. Het is frustrerend dat er elk jaar zoveel nieuwe op de markt komen. Dan zeg ik tegen mezelf ‘Carla, dat was het laatste….’. Weet je wat een goeie job zou zijn voor mij? Kookboeken herschrijven! Want ik kan me nooit aan de recepten houden. Vaak komt de inspiratie ook gewoon tijdens het winkelen, bij het zien van een paar ingrediënten die ik kan combineren. En verder ook in magazines en bij collega-bloggers.

Wat is het lievelingsgerecht bij jullie thuis?  

Daar moet ik niet over nadenken: Pasta Vongole!  Best wel een luxegerecht, dus niet voor alle dagen, maar we zijn er alle vier verzot op. Vorig jaar waren we op vakantie in Italië en hebben we drie avonden op rij Vongole gegeten, in drie verschillende restaurants. En jawel, het smaakte elke keer anders. Op mijn blog deel ik mijn eigen Vongole-recept.

het weekmenu van

Heb je tips om kinderen (meer) groenten te doen eten?

Ik maak sowieso elke dag verse soep, zodat mijn hongerige wolfjes na schooltijd direct iets gezonds kunnen eten om de eerste honger te stillen. Mijn dochters eten zo goed als alles, van oesters tot olijven. De moeilijkere groenten (denk aan witloof en spruitjes) heeft mijn mama voor haar rekening genomen. Spruitjes hebben ze ‘blaadje per blaadje’ leren eten en nu vragen ze er zelfs om. Voor wie moeilijke eters heeft, kan ik de bloemkoolkaassaus van Sandra Bekkari aanraden. Een slimme manier om extra groenten in een gerecht te ‘smokkelen’.

 Is er een gerecht dat wekelijks bij jullie op tafel komt? 

Door de hobby’s van mijn man en kinderen is vrijdagavond nogal hectisch (lees: een half uur tijd om eten op tafel te toveren). Daarom maak ik op donderdagavond een ovenschotel klaar, meestal met vis of gehakt. Het moet vooral een schotel zijn die ik er op donderdagavond nog bij kan nemen, zonder al te veel werk. Ik zorg ervoor dat hij volledig afgewerkt is en op vrijdag direct de oven in kan.

Onthul ons jouw weekmenu!

Ik stel vaak een weekmenu op, maar niet altijd. Als ik er geen opstel, dan bedenk ik ’s morgens wat ik ga klaarmaken en haal ik tijdens mijn middagpauze de ingrediënten die ik niet in huis. Ik doe twee keer per week boodschappen: op woensdag en op donderdag. Onze frigo is altijd goed gevuld met groenten, yoghurt en feta van bij de Turkse kruidenier. Rundsvlees haal ik uit de diepvries, want dat bestel ik via www.deeleenkoe.be. het weekmenu van Op maandag en donderdag staat er een vegetarisch gerecht van mijn eigen blog op het menu. De puntpaprika's zijn supersnel klaar en een favoriet van mijn dochters. De puree breng ik op smaak met wat zure room en een lepel mosterd. Op dinsdag kook ik altijd voor twee, want dan zorgen mijn ouders voor onze dochters. Ik werk die dag laat en kies dan een snel gerechtje, zoals een wokschotel of deze courgetti van Jeroen Meus. Voor de ovenschotel met vis moet je niet per se zalm gebruiken. Het kan perfect met een witte vissoort, of met de beide. Ik laat me inspireren door het aanbod in de winkel. Aangezien de kans groot is dat we op zaterdag frietjes eten op restaurant, maak ik op zondag pastinaakfrietjes bij het stoofvlees. Ik snijd de pastinaak in staafjes en bak ze in 30 minuutjes gaar in de oven. Afkruiden doe ik met peper, fleur de sel en komijn. Lekker!