We kennen allemaal wel het gevoel: "Geen tijd, geen zin en vooral geen inspiratie om te koken". Hé, het is oké, want daar zijn namelijk handige oplossingen voor. Insert: de microgolfoven, ohw yeah! Bij precaire momenten zoals de hectiek van een nieuw schooljaar, amper eten in huis hebben, een verbouwing/verhuis, een huilbaby die al je kookinstincten uit je gezogen heeft, komt die gemakkelijkheidsoplossing als geroepen!

Je zal misschien geen vijf sterren-menu op tafel zetten met microgolf-cooking, maar dat wil niet zeggen dat je niet lekker kan eten. Denk maar aan macaroni met ham en kaas of een chocolade mug-cake #guiltypleasures. En eveneens hallo aan de healthy foodies onder ons, gestoomde groentjes, een zoete aardappel poffen en ja ja, zelfs quinoa kan je in dat ding bereiden. 

Handige tips & tricks

Een microgolf oven gebruik je dus niet enkel en alleen om restjes op te warmen. Check deze handige hacks en val achterover van wat je allemaal kan 'microwaven'. En dan hebben we het niet enkel over gerechtjes klaarmaken. 

1. Ajuinen pellen zonder tranen

Snij de uiteinden van de ajuin eraf en verwarm ze dan ongeveer 30 seconden lang. Nadien kan je ze gewoon snijden, zonder eruit te zien als een dramaqueen met bijhorende uitgelopen mascara.

2. Kommetjes testen

Wil je weten of een kommetje microgolf-proof is? Vul een tas met water (eentje die natuurlijk wél in de microgolf mag) en zet het in de kom die je wilt uittesten. Zet het samen in de microgolf, op de hoogste stand voor 1 minuut. Is het water nadien warm en de kom nog koud? Getest én goedgekeurd dan! Omgekeerd, als je kommetje warm is geworden, it's a no go. Alsook wanneer je kommetje een ietwat rare vorm begint te krijgen.

3. Maak je brood weer krokant

Zin in een stukje brood maar het is krokant geworden op de manier dat je dat liever niet hebt?  Hier komt de hack die je broodnodig hebt! Wikkel je brood in een vochtige keukenhanddoek en verwarm het in de microgolf totdat je brood weer zacht en krokant is geworden. 

Parentfriendly microwave-cooking

Koken met de microgolfoven kan op en top #parentfriendly. Waarom? 

1. Opletten niet nodig

Yes, jij kan gewoon op je luie gemak in de zetel plonsen (al dan niet met cocktail) terwijl je eten in de microgolf zijn werk doet. Gewoon effe opletten dat je de timer niet te hoog zet en de juiste stand gebruikt.

2. Gemakkelijk te kuisen

Het wordt zowaar nog beter: microgolfovens zijn super easy schoon te maken. Wat heb je nodig? Gewoon een warme, vochtige spons en je krijgt de binnenkant zo weer proper. Onaangenaam geurtje? Zet een kommetje wat met citroensap in de microgolf en warm het op. That's it.

3. Gemakkelijke, lekkere én gezonde gerechten

Er zijn allerlei toffe receptjes die je makkelijk samen met je kinders kan klaarmaken in de microgolf. Denk maar een 'mug meals': recepten met alle ingrediënten in 1 tas en hupla, zo de microgolf in. Mega snel klaar, het ziet er leuk uit én je hebt er amper afwas aan. Ontbijt, lunch, vieruurtje: Het kan allemaal. Online vind je honderden mug-meal recepten, wij geven je alvast wat smaakmakers mee!

Onze Mug-meal-topper! (eten in een 'sjat')


Check deze Omelet-in-a-mug. Meng eieren, tomaatjes, groentjes, kaas en melk in een tas. Zet de tas in de microgolf en warm het op, op een hoge stand, zo'n 1 minuut lang. Haal het dan even uit de microgolf en roer er in. Zet het opnieuw in de microgolf en warm het weer op tot de omelet klaar is.

Nope, excuses om niet te koken zitten er niet meer in...gaan met die banaan (in the mug!).