De kerstperiode heeft heel wat neveneffecten die wij weten te appreciëren. Eén daarvan is het eten van een "cougnou" of brioche, een suikerbrood in de vorm van een ingebakerd kind (Jezus-brood volgens sommigen). Op zo'n brioche ligt er meestal een Jezus in suikerfondant. En laat dat nu net dé bron van frustratie en huiselijke ruzies zijn. Eén Jezuske... Niet bedacht door een bakker met kinderen in huis.

Als Jezus kan vermenigvuldigen, kunnen wij dat ook. Onder het motto wat je zelf doet, doe je meestal beter, bakken we een brioche en leggen er zoveel suikermannetjes op als we zelf willen. Geen ruzies meer. Time to share! bewerkt_img_0255Wij bakten een brioche op basis van het recept van Donna Hay (zie onderaan) en gingen op zoek naar de befaamde Jezuskes. Niet zo'n gemakkelijke opdracht zo bleek. Maar wie zoekt die vindt. Wij stootten op een groothandel in Anderlecht (BRAUNS N.V. - Van Souststraat 254 - 1070 Anderlecht) die we vonden via de website van Van Parys.

Uiteraard kan je ook gewoon een brioche kopen en de Jezuskes erop kleven. Wij kleefden de mannetjes vast met een klein beetje glazuur (een paar eetlepels poedersuiker in een kom mengen met een paar druppels water > mengen tot je een soort van behangerslijm-consistentie krijgt). anti-ruzie briochebrioche met jezusbrioche to share  

Wathebjenodig? (voor 8 personen)

 • 2 tl droge gist
 • 1 eetlepel lauw water
 • 55g basterdsuiker
 • ¼ tl fleur de sel
 • 2 eetlepels lauwe melk
 • 250g bloem
 • 2 eieren, losgeklopt
 • 225g BOTER, in stukjes gesneden
 • 1 ei, extra om los te kloppen

HOEMAAKJEDA?

 1. Plaats gist en water in een kom en meng door elkaar. Zet opzij op een warme plaats gedurende 5 minuten of tot er zich belletjes aan de oppervlakte vormen. Meng de suiker, zout en melk in een aparte kom. Doe bloem, gist mengsel en ei in de kom van een elektrische mixer en, met behulp van een deeg haak, klop op met lage snelheid gedurende 1 minuut. Verhoog de snelheid, voeg de melk toe en klop gedurende 10 minuten of tot het deeg loskomt van de zijkanten van de kom.
 2. Terwijl de motor draait, voeg je geleidelijk de boter toe en klop 6-7 minuten of tot het deeg glanzend en elastisch is. Leg het deeg in een kom en dek af met plastic folie. Zet opzij op een warme plaats gedurende 2-3 uur of tot het deeg is verdubbeld in omvang.
 3. De oven voorverwarmen op 180 ° C. Verdeel het deeg in 4 gelijke grootte ballen en kneed het op een met bloem bestoven werkblad tot een gladde massa. Plaats in een licht ingevette cakevorm (22cm x 8cm), dek af met een schone, vochtige doek en laat gedurende 1 uur of tot het deeg is verdubbeld in omvang. Maak een snee in het midden van elke bal (zie tip), bestrijk ze met het extra ei en bak 35-40 minuten goudbruin. Laat 10 minuten staan.

Smakelijk!

Tip 1: De hoeveelheid boter in het deeg resulteert in een heerlijk gouden brioche, maar kan het deeg erg plakkerig maken. Om het deeg beter te kunnen verwerken, is het een goed idee om het uit te rollen op een koel werkblad, lichtjes met bloem bestoven.

Tip 2: Snij elke deegbal in het midden eens die in het bakblik liggen. Maakt na het bakken 8 duidelijke porties.