En, hebde gij goei eters? Of beter gezegd, lusten jullie kinderen wat de pot schaft? Of mag er alleen choco of hespenworst op de boterham? In dat laatste geval, we feel your pain. Het is echt normaal dat nieuwe dingen leren eten tijd vraagt. Om ouders en kinderen bij die uitdaging te helpen, is er een nieuw spel op de markt. “De Lekkerbekjes” is een gezelschapsspel van Het Vlaams Intituut Gezond Leven waar ouders en kinderen samen al lachend en spelend nieuwe combinaties leren proeven. En oh ja, er zijn ook bewegingsopdrachten bij, so get ready to move that body baby!

Daan Banaan of Dina Druppel?

Misschien even het gezelschap van goede en minder goede eters schetsen die samen De Lekkerbekjes hebben uitgetest. Drie neefjes, tussen 6 en 9 jaar en één mama (jouw Elke hier) gingen op vakantie samen de uitdaging aan. Grappig detail: de hyperenthousiaste kinderen hadden het spel thuis al opengetrokken en enkel de Franstalige handleiding terug in de doos gekeild. Ik weet nu dat Ray De Aardbei ook Blaise Fraise kan heten. Handige informatie wel, want in het begin van het spel neemt elke deelnemer de identiteit aan van één van De Lekkerbekjes. Liever niet Ray De Aardbei? Je kan ook gaan voor Daan Banaan, Avo Kaatje of één van de andere vriendjes. 

Smullen, dippen en twisten met Ray De Aardbei!

Om het spel goed te kunnen spelen, moet je ook zes potjes met verschillende hapjes en drie verschillende soorten dip op het spelbord plaatsen. De handleiding voorziet gelukkig meer dan genoeg suggesties om een evenwichtig aanbod te voorzien. Wij gingen voor volkoren crackers, appel, komkommer, mozzarella, kippenwit, paprikachips, hummus ras el hanout , yoghurt en speculoospasta. Al bij al nog veilige keuzes, maar je kan net zo goed ook gaan voor moeilijkere opties zoals sardientjes, belegen kaas, radijsjes en zo meer.


 Doet ie het of doet ie het niet?

Een stukje appel met yoghurt ging vlot naar binnen!

Eerlijk is eerlijk: van zodra de chips op tafel stonden, waren de kinderen verblind door deze optie. Wisten zij veel wat hen nog te wachten stond. Haha! In elk geval, het is de dobbelsteen en de kaartjes die beslissen welke combinatie je moet smullen en dippen, al dan niet alsof je een konijn bent. Iedereen kon nog lachen met een stukje appel in de yoghurt, en al helemaal met chips in de speculoospasta. Maar één neefje had een enorm groot glas water nodig om een cracker met hummus door te slikken. Dat had ie immers nog nooit gegeten. Goed gedaan, jongen! Eerlijk, ik was ook gewoon blij dat hij het had binnengehouden. Elke deelnemer heeft trouwens ook één “liever niet-kaart” die je als joker kan inzetten. Dat gebeurde trouwens éénmaal voor de combi: mozzarella met hummus. Allé, nog zo lekker!

En 't is niet alleen op uw poep blijven zitten en smullen hé. Regelmatig trek je ook eens een bewegingskaart met daarop een soms pittige challenge, om samen of alleen uit te voeren. Met je voet je naam schrijven in de lucht, rondstappen als Moeder de Gans rond de tafel? We dit it, en ook ondergetekende mocht eraan geloven. De kinderen waren - confronterend - sneller en beter. Oops!

Wie wint?

Beweegopdrachtjes!
De Lekkerbekjes vind je exclusief bij Colruyt en Dreamland voor 24,95 euro.
Als je de proef– en beweegopdrachten goed volbrengt, kan je al smullend en bewegend tokens voor op je persoonlijke scorebord verzamelen. Wie het eerst zijn bordje vol heeft, wint het spel. Zo simpel is het. Sommige opdrachten moet je trouwens samen volbrengen en je kan ook tokens van elkaar afsnoepen. Het meest competitieve kind van de hoop won in ons geval. Maar eigenlijk maakt dat niets uit. Er is hard gelachen en rond de tafel gecrosst. Alle kinderen hebben wel iets geproefd wat buiten hun comfortzone ligt. Kortom: De Lekkerbekjes haalt de angel uit het proeven en het is een leuke manier om samen nieuwe smaken, je spierkracht, snelheid en je evenwicht uit te testen tijdens gekke uitdagingen en beweegopdrachten. Voor de echt moeilijke eters biedt het spel trouwens ook alternatieve spelregels zoals enkel ruiken of likken aan bijvoorbeeld een brokje kaas. Kinders hé? In elk geval, De Lekkerbekjes is exclusief te koop bij Colruyt en Dreamland, en is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar.
Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Het Vlaams Instituut Gezond Leven. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.