‘Wat eten we vandaag?’ Dé vraag waar we met z’n allen de kriebels van krijgen. Want waar haal je elke keer weer die inspiratie? Om je op weg te helpen, vragen we elke maand raad aan een slashparent/foodblogger (ja, dat is een dubbele slash). Deze maand laat blogger Pieter Declercq ons meekijken in zijn weekmenu.

Pieter Declercq is vader van twee (een dochter van 3,5 jaar en een zoontje van 10 maanden). Hij blogt als foodie op Hot Cuisine de Pierre, is één van de founding vaders van het vaderplatform vaderklap.be en woont als West-Vlaming ergens in een Limburgs gat.

Professioneel werkt Pieter op Medialaan, waar hij de online content man van VTMKoken.be is. Er is geen twijfel mogelijk: koken en eten is na het vaderschap, zijn grote passie.

Wie kookt er bij jullie thuis?

 Ik ben voornamelijk diegene die het eten op tafel brengt. Elke dag is het niet, maar toch zeker 5 dagen op 7. En die andere twee dagen? Dan zijn het ofwel frietjes van de frituur ofwel gaan we iets eten ofwel schuiven we bij mijn schoonmoeder mee aan tafel.

Heb je tips om snel iets op tafel te toveren na een lange werkdag?

 Veel spaghettisaus op voorhand invriezen. Zo heb je altijd een back-up in de diepvries. En verder doen een spiegeleitje of couscous het ook wel altijd.

Eten jullie allemaal samen ’s avonds?

 Wij hebben nogal een speciale situatie: wij wonen samen met de grootouders van mijn vriendin. Zij hebben een eigen leefruimte en keuken en vaak gaat onze dochter daar eten. Om de een of andere reden zijn de ‘bokes’, de eitjes en de worst met appelmoes bij hen veel lekkerder. Het voordeel is dat wij dan iets rustiger kunnen eten. En als we wat later eten, durft kleine broer al eens te slapen, waardoor we zo onverwacht een tête-à-tête hebben. Handig :-)

barbecook-1-of-3.jpg

Is er een gerecht dat wekelijks terugkomt (of vaak terugkomt)?

 Worst met appelmoes en patatjes, een spiegelei en spaghetti bolognaise zijn de klassiekers van de dochter die regelmatig terugkomen. Voor de zoon houden we het voorlopig nog op groentepap en boterhammen. Zelf maak ik regelmatig risotto en bij warm weer steken we bijna elke dag de (gas)barbecue aan. 

Hoe zit het bij jullie met de boodschappen?

We hebben een zeer grote moestuin, die vooral het werkterrein van de grootvader is. Sinds juni zijn we qua groenten zelfvoorzienend, wat ervoor zorgt dat er vaak hetzelfde op tafel komt. Courgette, aubergine, komkommer en tomaat hebben voor ons geen geheimen meer. Het voordeel is dan weer dat onze kinderen opgroeien met kennis van de seizoenen. Heerlijk om onze dochter uit de tuin te zien komen met een stuk groente of fruit!

Vlees komt voornamelijk van de lokale varkensboer. Binnenkort slachten we onze eerste kippen en voor de rest gaan we vaak naar de Buurderij (Boeren en Buren) in Diest.

 We proberen voor de rest één keer om de zoveel tijd onze grote inkopen te doen, zodat we niet nog snel naar de supermarkt moeten rijden in de week. Al is dit niet zo eenvoudig om bij te houden.

Als er geen tijd is om vers te koken, naar wat grijp je dan en waarom?

We hebben een frituur op 50 meter, dus dat is regelmatig een noodoplossing. Maar eerlijk is eerlijk, de nabij wonende schoonmoeder is eigenlijk de meest voorkomende redding in nood, waarvoor eeuwige dank!

Onthul ons jouw weekmenu!

Een weekmenu? Dat hebben we al ontelbare keren geprobeerd. Dat mislukt bijna altijd! Nu de tuin veel opbrengt, probeer ik het avondeten wat te structureren, maar dat is niet evident. Ik weet meestal wel met welk product ik die avond aan de slag ga, maar wat ik exact ga maken, dat hangt af van de inspiratie van het moment en van wat ik in de koelkast vind.

Maandag: Veggie pasta met pompoen engeitenkaas

Dinsdag: Risotto met venkel en vis

Woensdag: Biefstuk friet

 Donderdag: Boterhammen met spiegelei en rauwkost

 Vrijdag: Kebabspiesjes met yoghurt en couscous

Zaterdag: Mosselen met Oude Geuze op de barbecue

Zondag: Italiaans slaatje met gegrilde groenten en burrata

IMG_0045 (1).jpg

De pasta op maandag met pompoen is een gerecht dat vanaf eind augustus, begin september minstens tweewekelijks op tafel komt. Het is eenvoudig en veggie. De pompoen rooster ik vaak al de dag op voorhand.

Dinsdag eten we risotto, een gerecht wat ik het ganse jaar door maak, in verschillende versies. In de winter met bospaddenstoelen en spek en in de zomer met venkel en tong.

Biefstuk friet op woensdag, en dan die van de schoonmama, is een wekelijkse klassieker die niet mag ontbreken.

Soms heb ik geen zin om te koken en dan houden we het bij spiegeleitjes en wat rauwkost. Zoals volgende donderdag.

De kebabspies zijn ideaal als wat vrienden op bezoek komen in het weekend en we de barbecue aansteken.

Nu het mosselseizoen begonnen is, konden mosselen niet ontbreken. En een zomer zonder burrata? Dat lukt niet bij ons!