In deze vers van het veld geplukte rubriek geven we groenten waar onze kinderen de neus voor ophalen een ongeziene make-over. Spruitjes, witloof, knolselder, aubergine, rode biet,... noem maar op. Met makkelijke tips and tricks krijg je in no time een mooie “Nog!!!” in plaats van “Mbwaahpfffrrttuf, ni lekker” uit de mond. Volgende in de reeks heeft voor vele peuters en volwassenen vast een bittere smaak: Witloof.

Witloof. Onze grootste Belgische trots na Jean-Claude Van Damme en frietjes. Ook wel beter bekend als het witte goud van de winter. Maar als het onze trots is en we het definiëren als goud, waarom hebben veel kinderen het er dan zo moeilijk mee?
Ik herinner me nog dat mijn broer vroeger geen witloof in de oven moest hebben. Hij kreeg gewoon een extra dik hamrolletje uit de oven in kaassaus. Zelfs nu heb ik vrienden (die de volwassen leeftijd al hebben bereikt) die het stuk witloof in de ham vervangen door prei. En dat allemaal omdat de bittere smaak overheerst. Ik kan je één ding zeggen: witloof mag een beetje bitter smaken maar als die smaak overheerst, doe je iets verkeerd.

Een ander zijn schuld

Er zijn twee redenen waarom we als kind een afkeer hebben van witloof. Zoet is een smaak die we van nature lekker vinden. Maar van zuur en bitter gruwelen we. En dat is allemaal de schuld van onze voorouders. (Altijd handig om de schuld op een ander te kunnen schuiven).
Een bittere plant werd veel vroeger gepercipieerd als giftig, een zoete bes als enorm voedzaam. Kinderen proeven bitter en meteen gaat er een evolutionair alarm af dat zegt: “WOW, STOPPENMETKAUWENWATISDEESALLESERUITOFIKGADOOD!”. Je kan het ze dus niet echt kwalijk nemen.

De tweede reden is de aanwezigheid van meer smaakpapillen. Smaken komen dus iets heftiger binnen bij kinderen dan bij volwassenen.

Allemaal onwaarschijnlijk boeiende theorie, maar ik hoor je al denken: “Ja boeien, hoe houden ze witloof binnen want 'witloof in den oven' is life”. Terechte gedachtegang.
Doe jezelf alvast een plezier door grondwitloof te kopen en niet het witloof dat geteeld is op hydrocultuur. Als je kind het dan niet lust, heb jij er toch alvast iets aan. Vervolgens verwijder je de delen die het meest bitter zijn: de buitenste bladeren, de poep en het binnenste harde deel. Je snijdt letterlijk het bittere hart weg. Als je dit allemaal hebt gedaan, ben je alvast goed vertrokken om with a lot of love witloof op tafel te zetten.

honey honey

Het volgende dat je kan doen is het witloof wat zoeter maken. Voeg een eetlepel honing of wat suiker toe tijdens het stoofproces. Het versterkt de zoete smaak maar past tegelijk ook heel goed bij deze groente. Of voeg een kopje melk toe wanneer je het witloof kookt. Ook dat zorgt voor een minder bittere smaak. Al vind ik witloof koken wat zonde van de smaak.  Het is niet omdat je kind het misschien niet graag lust dat je witloof oneerbiedig moet behandelen.

Quiche in den oven 

Een Vlaamse klassieker in een ander jasje. Of net met het jasje uitgedaan.  

WATHEBJENODIG?

 • 1 bladerdeeg
 • 4 stronkjes witloof
 • 300 gr hamblokjes
 • 8 krielpatatjes
 • Blokje cheddar
 • 4 eieren
 • Scheutje room
 • Klontje boter
 • Peper en zout

OEDOEDEDA?

Begin met het voorbakken van de quichebodem. Verwarm de oven voor op 180°C.  

Rol het deeg uit en bedek er een taartbodem mee. Leg een vel bakpapier onder het deeg, zo kan je de quiche straks zonder problemen uit de vorm kan halen.

Druk het deeg goed aan in de randen van de bakvorm en bedek met bakparels.

Laat de quichebodem 15 minuten voorbakken in de voorverwarmde oven. 

Verhit een klontje boter in een pan op een matig vuur. Snij de krielpatatjes in fijne schijfjes en stoof aan.

Snipper het witloof fijn. De harde onderkant en de kern van het witloof verwijder je best. Je kinderen zullen je dankbaar zijn.

Bak de stukjes witloof in de pan met de krielaardappelen. Roer regelmatig om. Het witloof zal heel wat volume verliezen. Kruid de groenten met wat nootmuskaat, een snuifje zout en wat peper van de molen.  

Laat het witloof en de aardappelen lang genoeg stoven. De groenten mogen niet vochtig meer zijn, maar ook niet taai. Als ze nog te nat zijn zal de quichebodem wak worden bij het garen.

Neem de hamblokjes en meng ze met de rest.

Neem een mengkom en klop er 3 hele eieren én een extra eidooier in los, samen met een scheutje room. Kruid het mengsel met een snuifje zout en wat peper.

Neem er de voorgebakken quichebodem bij. Schep er eerst de gebakken groenten en hamblokjes in. Verdeel dit mooi over de hele oppervlakte.

Giet ten slotte het mengsel van ei en room erbij.

Rasp er nu de cheddar over. Dit mag royaal. Daar gaat niemand moeilijk over doen.

Plaats de quiche in een warme oven en bak ze 40 minuten lang op 180°C.

JAA9M0KO8xxaZTT8BXQg2KQQKCI2zt3H8jhfAzZX.jpeg

Een soepeke met appeltjes (en witloof)

WATHEBJENODIG?

 • 500 g witloof
 • 1 appel type Jonagold of Pink Lady
 • 1 witte ui
 • 1 preistengel
 • 1 liter groentenbouillon
 • Nootmuskaat
 • Peper en zout
 • Olijfolie
 • Garnalen of parmahaham
 • (Eventueel een aardappel)

OEDOEDEDA?

Pel de ui en snijd in stukken. Maak de prei schoon en snijd in ringen. Schil nu ook de aardappel en snijd in stukken als je een wat dikkere meer gebonden soep wilt. Maak het witloof schoon en snijd in stukken. Vergeet zeker niet het poepke en de bittere binnenkant te verwijderen. Schil de appel en snijd in stukken.

Stoof de groenten en de stukjes appel aan in een ruime pot in olijfolie. Overgiet met de groentenbouillon, kruid met nootmuskaat en breng aan de kook. Zet het vuur wat lager en laat 20 minuten zachtjes pruttelen. Check even of alles voldoende gegaard is en mix de soep. Voeg dan de room toe aan de soep en kruid bij met peper en zout indien nodig. Laat nog even doorwarmen maar zeker niet koken.

Verdeel de soep over borden of kommetjes.
Werk af naar smaak van jezelf en/of je kind. Strooi er wat verse handgepelde garnalen in of stukjes parmaham. Of hou het simpelweg vegetarisch met wat croutons van zuurdesembrood.

81894197_1384516265043010_3400409536199131136_n.jpg

Heb je zelf kinderen die de neus ophalen voor een bepaalde groente? Laat het ons weten via redactie@maisonslash.be