Hoe confronterend vind jij het telkens als jouw kind een alledaags voorwerp (van vroeger) niet herkent? Jep, we worden oud, en de wereld draait door, met of zonder corona. We hebben alvast 10 dingen die mega onbekend terrein zijn voor jouw kinderen. Doe de test!

Betrap je jezelf ook steeds vaker op zinnen die je nooit of te nimmer zou zeggen? Van "Oh, wat ben je gegroeid!", tot "Amai, de tijd gaat toch snel". Dat van die tijd is een wetenschappelijk gegeven. Hoe ouder je wordt, hoe sneller het gaat. Door de snelle veranderingen zijn er steeds meer voorwerpen die voor jou normale kost zijn, maar onbekend terrein voor jouw kind. Een pijnlijk doch hilarisch en "ah ja!" - overzicht.

Een telefoonboek

Telefoonboek-OneTime "Droog de blaadjes uit het bos tussen twee telefoonboeken", of "Los dit rekenvraagstuk op rond 6 telefoonboeken." Ondanks dat je hier en daar nog een verloren telefoonboek ziet passeren in een schoolboek, hebben onze kinderen totààl geen idee wat het is. "Een boek vol nummers? Maar je kan dat toch gewoon op je telefoon opzoeken, mama?" En dan hebben we het nog niet gehad over telefoonhokjes en telefoonkaarten. Probeer dat maar eens uit te leggen aan je kind.

Het autoraampje zelf naar beneden draaien

Herinner je je nog de skaileren autozetels die bij hitte je billen hevig verbrandden? Of hoe je ouders nog heerlijk sigaretten opstaken terwijl jij op de achterbank zat? Met het raam dicht? Dan moest er snel lucht binnen, maar dat duurde dus wel even, want soms ging het draaien met dat hendeltje wel erg stroef.

Testbeeld

PM5644-1920x1080 Een testbeeld kom je nu noooooit meer tegen, ook al is het nog zeer herkenbaar beeld. Testbeelden werden vaak uitgezonden op televisiekanalen waar niets op geprogrammeerd was. En dat gebeurt nu ongeveer nooit. Nu kiezen televisiestations liever voor webcam-beelden, tv-shops of andere shit.

Een tv-gids

Een tv-gids is ook al een boekje waar een hoop info in staat die je gewoon via je afstandsbediening te weten komt. Of helemaal niet nodig hebt. Want let's get real: wie van die kinders kijkt nog échte oldschool tv? Lang geleden dat we hen zich nog hebben zien installeren speciaal voor dat ene programma. Want je kan alles toch gewoon opvragen? En er is toch ook zoiets als Netflix en YouTube?

VHS- en geluidscassettes

eric-nopanen-208576 Ok, een klassieker. Maar wel eentje om uit te leggen aan je kinderen en telkens weer die grote verbaasde ogen te zien. Een videocassette kon per ongeluk gewist of overgetaped worden. Het was op je knieën zitten en uitpluizen hoe je dat verdomde apparaat moest programmeren. En dan hopen dat het gelukt was, en de tape niet vastdraaide.

Of hoe we met onze recorderknop en cassette klaarstonden voor dat éne favoriete liedje dat aangekondigd werd op de radio. Snel zijn was de boodschap, en ook duimen dat de presentator er niet te vroeg tussenkwam. Onbegrijpelijk voor die Spotify/Youtube kinderen van ons!

Niet weten wie er belt

Gezinnen met een huistelefoon of vaste lijn zijn tegenwoordig stevige uitzonderingen. Maar zo ging dat dus vroeger in het pre-smartphone tijdperk. Dan klonk daar plots die ouderwetse 'TRINGGGGG!!!' door het huis en was het maar afwachten wie er aan de andere kant van de lijn zat. Met wat geluk: een vriendinnetje dat wilde spelen. Met pech: die langdradige tante.

Een floppydisk of cd-rom

10 dingen die jouw kinderen niet herkennen Heeft iemand al aan zijn kinderen uitgelegd dat als je iets wilt opslaan in word, wat dat icoontje eigenlijk betekent? Jawel lieverds, dit is een floppydisk. De eerste gegevensdragers die we massaal hebben gebruikt voor onze eindwerken en thesissen. Of waar onze computerspelletjes opstonden.

Een wegenkaart

10 dingen die jouw kinderen niet herkennen Afgelopen zomer stopten we tijdens onze terugreis aan een tankstation langs de autostrade. Twee dames bestudeerden geconcentreerd een wegenkaart, waarop onze zonen in een diepe deuk gingen. Lachen, gieren, brullen. Want waarom zou je iets op papier bestuderen als je het gewoon aan Google kan vragen? Of via de GPS kan vinden. Ze weten het nog niet, die charels. Maar ooit gaan ze blij zijn dat ze kaart kunnen lezen. We hebben ze prompt ingeschreven bij de jeugdbeweging.

Wachten op de foto’s

Na een heerlijke vakantie kwam je thuis en was het wachten op de ultieme napret: het bekijken van de vakantiefoto’s. Het filmrolletje – ja kinders, dat bestond – werd weggebracht en daarna moesten we een week geduld hebben. Het was altijd weer een verrassing of de foto’s überhaupt gelukt waren en welke taferelen erop stonden. En toch had het wegbrengen en de verrassing van het resultaat een charme die onze kinderen nooit zullen begrijpen. Toch?

Een encyclopedie

10 dingen die jouw kinderen niet herkennen Wie had er vroeger de hele Winkler Prins-collectie in huis staan? En daarna de Encarta encyclopedie op CD-rom? Niks problemen van fake news toen. Nu hebben we Google en geen geduld. Maar wie zal de waarheid nog zeggen?