Soms hebben onze kinders wat extra motivatie nodig om die vakjes op de #1000UurDeDeurUit tracker vol te krijgen. En soms zijn wij het ook zat om ze elke keer weer naar buiten te moeten sleuren en de "mawakanikdoen"-vragen te beantwoorden. Slashparents Pieter en Ine vonden daar dé ideale oplossing voor. Zij bouwden eigenhandig een heuse boomhut in hun tuin, en sindsdien zijn hun dochters niet meer binnen te krijgen! 

Oké, we moeten het toegeven, eigenlijk was het vooral Pieter die de boomhut bouwde. Maar Ine was meteen gewonnen voor het idee! Het speelparadijs wordt elke dag ingepalmd door hun dochters Eloise (7), Celestine (3) en hun pleegdochter (1). Waarom ze dat deden en hoe ze eraan begonnen vertellen ze zelf.  

Ouderlijk huis  

“Ik ben schrijnwerker en werk zelf in de bouw dus heb alles zelf gedaan. Een boomhut in onze tuin leek mij wel wijs, het idee zat dan ook al lang in mijn hoofd. En na lang nadenken, nadenken en nadenken werd het plots concreet en ben ik er maar aan begonnen!” vertelt Pieter enthousiast. Zijn vrouw Ine vult aan “We wonen in Pieters ouderlijk huis en hij speelde vroeger heel veel in de tuin met zijn broers en zussen. We hoopten dat onze kinderen dat ook zouden doen, zonder dat wij hen elke keer naar buiten zouden moeten sleuren. Toen onze oudste dochter Eloise geboren werd, woonden we nog in de stad en daar hadden we geen tuin. We merken dan ook dat zij meer de neiging heeft om binnen te blijven, terwijl Celestine die meer hier opgroeide een echt buitenkind is!”

Als ultieme plan om hun dochters meer naar buiten te krijgen, begon Pieter de boomhut in elkaar te knutselen. “Een ideaal vakantieprojectje”, lachen ze. De bouw van het speelparadijs nam zo’n twee weken in beslag, en is ondertussen een echte eyecatcher geworden in de tuin. “Eigenlijk wilden we hem middenin de tuin plaatsen zodat we er altijd zicht op hadden als de kinderen erin zouden spelen. Maar uiteindelijk hebben we dat toch maar niet gedaan. In de zomer was dat misschien mooi, maar tijdens de winter 4-5 maanden op wat planken zitten staren leek ons toch niet zo aangenaam.” De boomhut kreeg uiteindelijk zijn plaats in een grote notelaar, meer aan de zijkant van de tuin.

Iedereen kamperen  

“Voor mij was het vooral belangrijk dat de boomhut verstrengeld ging zijn in de boom, zodat je echt tussen de takken en bladeren loopt als je boven bent.”, zegt Pieter, “Hij moest ook groot genoeg zijn zodat we er in konden slapen, en dus ook waterdicht natuurlijk.” Ondertussen sliepen hij en de meisjes al verschillende keren in de boomhut. En stiekem heeft Pieter zelf er nog het meeste plezier aan. “Dat is echt geweldig hé, je ligt super rustig in de natuur en doordat we een notelaar kozen, hebben we ook geen last van insecten.” Mama Ine bleef al die keren wijselijk binnen om voor hun pleegdochter te zorgen, die nog net te jong is voor de slaappartijtjes. Maar voor het kampvuur met marshmallows en de BBQ vooraf schuift ze graag haar stoeltje bij.  “We kregen al veel enthousiaste reacties. Alle vriendjes en vriendinnetjes van de meisjes willen komen slapen, en zelfs onze ouders willen eens in de boomhut kamperen!”

Bij de vraag of de boomhut alle moeite waard is, is het antwoord meteen duidelijk: JA-HA! Pieter vertelt verbaasd dat het zelfs al zijn verwachtingen overtroffen heeft. “Als er iets nieuws is in de tuin zijn kinderen natuurlijk altijd enthousiast. Voor een maand of twee en dan kijken ze er niet meer naar. Maar de boomhut staat er nu al anderhalf jaar en onze meisjes zijn nog steeds superenthousiast!” Voor Ine en Pieter is het dan ook heel belangrijk dat hun kinderen buiten spelen, en de boomhut heeft ze net dat extra duwtje in de rug gegeven. Het is dan ook meer dan de klassieke hut. “Onderaan hangen er verschillende schommels, en er is ook een glijbaan. Altijd een grote hit bij onze kinderen.”

Keuze genoeg 

Bij de vraag wat hun koters nu eigenlijk allemaal uitsteken in de boomhut is er meer twijfel. “Als de meisjes alleen zijn, spelen ze niet zo vaak binnen in de hut. Het zijn dan vooral de speeltuigen onder en rondom de boomhut die hun favorieten zijn. Maar van zodra er vriendjes zijn, wordt er echt in de boomhut gespeeld. Maar wat ze daar dan allemaal precies doen, weten we eigenlijk niet. We zitten er natuurlijk niet de hele tijd bij, dus ze kunnen doen wat ze willen” lacht Ine. Pieter vult aan “Ze kunnen van alles doen! Ze spelen winkeltje of schooltje, verzamelen noten, kruipen door de raampjes naar binnen en sluiten elkaar op. Er staan ook krijtborden waar ze op kunnen tekenen. Keuze genoeg dus!”

De boomhut is dus een grote hit zowel voor de slashparents als voor de kinderen. “Onze kinderen spelen meer buiten, zonder dat wij er de hele tijd moeten achterhollen en bijblijven. Een echte aanrader dus voor elke ouder!”