De hoofden van onze slashparents slaan waarschijnlijk al op hol bij de gedachte aan de vieze kleren achteraf. Maar, worden we niet allemaal extreem gelukkig van ons helemaal even, zonder gêne, te laten gaan in een plas vol modder? Voor die kleren achteraf heeft Tante Kaat vast nog wel wat goeie raad op overschot. Dus laat die zorgen even varen, en ga helemaal los met deze leuke modderspelletjes voor het hele gezin. Ja, ook voor jullie, ouders!

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de bacteriën in modder het gelukshormoon in onze hersenen triggert. We worden dus écht gelukkiger van spelen in de smurrie buiten! Bovendien krijgen we er gratis en voor niets een zacht velletje van terug. Zeg die afspraak voor het wellnesscentra maar af, en maak gewoon zelf een modderbad in de tuin! 

Baby's en peuters 

Zelfs onze kleinste huisgenootjes kunnen meegenieten van een heerlijk dagje kliederen. Maak zelf eetbare blubber door 1 kop maïzena te mengen met een halve kop cacaopoeder en 2/3 kop kokosmelk. Kneed alles goed door elkaar en voeg indien nodig nog wat extra maizena en cacaopoeder tot je de perfecte dikte hebt. Giet je zelfgemaakte bountymodder in een (lage) bak of vorm en gooi er wat speelgoeddiertjes, schepjes, emmertjes,... bij. De kleintjes kunnen zich nu helemaal uitleven in de modder. En jij hoeft je geen zorgen te maken iedere keer je dat handje alweer naar het mondje van jouw baby of peuter ziet bewegen. De versie is helemaal babysafe! (Extra voordeel: je baby ruikt achteraf heerlijk versgewassen naar kokos!) 


Kleuters 

Haal die versleten potten en pannen die je nooit gebruikt maar uit het achterste van je kast en laat de kleine chefs los in de modderkeuken! Je kan een hele keuken bouwen voor je kind, maar met de juiste benodigdheden en wat fantasie geraak je al ver. Zodra de modder klaar is kan de chef aan de slag: cakejes maken of spaghettisaus. Een heuse slagroomtaart met grasversieringen of toch maar die lasagne van aarde in de oven schuiven? (Let op: deze drek steekt je kind best niet in zijn of haar mond!) 

Kinderen 

Laat je kind nu zelf experimenteren. Daag hen uit om echte stenen van aarde en water te maken en daarmee te bouwen. Echte wetenschappers kunnen ook de slag met dit recept voor magische smurrie: meng een gelijke hoeveelheid zand en natriumbicarbonaat. Dat goedje kan je gewoon kopen in de supermarkt, maar wordt soms ook verkocht onder de naam 'zuiveringszout'. Voeg water toe aan dit mengsel en meng tot je de juiste structuur hebt. Nu komt de echte magie: giet er een klein beetje azijn bij en kijk hoe het mengsel helemaal begint te bruisen. Ideaal om een goede heksensoep van te maken! 


Tieners 

Laat je tieners een echte mudrun organiseren! Bouw een obstakelparcours waar de deelnemers steeds over en onder allerlei dingen moeten klauteren en klimmen. Natuurlijk zijn deze obstakels of de grond eronder bezaaid met slijk, er is geen ontkomen aan dus! 3,2,1, racen maar! (PS: je kan de obstakels ook op een groot zeil zetten, zo is je tuin toch een beetje beschermd)

Pubers

Ouders, dit is dé ideale manier om nog eens wat qualitytime te hebben met je geliefde puber. En je krijgt zomaar een excuus om het kind in jezelf weer vrij te laten en ongestoord te ploeteren in de aarde. Vul een kinderzwembad of bedek een groot zeil met water een aarde of zand. Tijd voor jullie eigen worstelwedstrijd, jawel, in de modder! Plezier voor het hele gezin, en een gratis modderbad voor jou!