Ben jij al op de hoogte van onze #1000UurDeDeurUit-Challenge? Met deze actie proberen we alle slashparents en hun kinderen meer uit hun kot te lokken. Want lang verhaal kort: kinderen zouden dagelijks een kleine drie uur moeten buitenspelen  - aka 1000 uur per jaar. Vandaag gebeurt daar maar een fractie van en zitten uw kinders méér dan ruim 1000 uur voor een scherm. Mja, denk jij nu. "En waarom moet ik 1000 uur naar buiten precies? Want het regent."

Vraag het aan eender welke expert: buitenspelen is belangrijk en overal goed voor. Niet alleen stoppen je kinders met jengelen dat ze zich vervelen, want een bos met stokken is nooit saai. (Dat zou eigenlijk al een ultiem argument moeten zijn.) Maar buitenspelen verbetert ALLES van creativiteit tot emotionele stabiliteit. Het heeft massa's voordelen voor onder andere de motorische vaardigheden, de leerprestaties, de sociale ontwikkeling, een gezond gewicht en nog veeeeel meer!

Doe mee aan de #1000DeDeurUit- challenge

Het idee van onze 1000UurDeDeurUit-challenge komt uit Amerika waar de actie leeft onder de naam #1000hoursoutside. Oprichtster Ginny Jurich is zelf mama van 5 kinderen en geraakte begeesterd door de filosofie van Charlotte Mason, een Britse pedagoog uit de 19de eeuw met een sterke visie op opvoeding die volgens Jurich ook vandaag moeiteloos standhoud. Zo adviseert Mason om kinderen tussen 0 en 7 jaar zo'n 4 tot 6 uur per dag buiten te laten ravotten en leven. Dat zou de nodige positieve effecten hebben op gezondheid, motoriek enzoverder zoals hierboven beschreven.  Wetende dat kinderen in onze contreien amper 3 tot 7uur per week buiten zijn, is er stevig wat werk aan de winkel. 

Ginny-argumenten

Bezielster Ginny had dus een plan en ging ervoor. Vandaag heeft ze een mooie community en inspireerde ze zo Maison Slash om op ons beurt weer jou te inspireren. Met al wat ervaring in tegenstribbelende ouders nemen we graag enkele van Ginny's argumenten over. Op elke "neen, dat gaat niet want" heeft Ginny een gepast antwoord. 

Jamaar, wij hebben daar geen tijd voor

Jawel hoor. Als je weet dat je kinderen meer dan 4 uur per dag op een scherm zitten te loeren (huiswerk en taakjes inbegrepen weliswaar), kan je zeker de moeite doen om minsten te matchen met buitenlucht. Ok, 1000uur is misschien het eerste jaar wat hoog gegrepen, maar geniet van het bewustwordingsproces. Gebruik een tracker en check met harde feiten hoeveel (of weinig) uur je buiten spendeert in vergelijking met een scherm. De tracker vind je onderaan dit artikel als free download. 

Jamaar, das keilang 3 uur op een dag

Goh, ja. Je bent er sneller mee rond dan je denkt. Kinderen verliezen zich plots helemaal in een spel. Je kan ook in het weekend langer buiten zijn dan tijdens de week. Speel en schuif met die uren. Je zal zien, buitenspelen is verslavend. 

Jamaar, onze jongste moet een dutje doen

Geen probleem. Daarvoor zijn buggy's en draagzakken uitgevonden. En je kleuter die gaat goed moe zijn en wat vroeger slapen. Je me-time-avond zal gewoon langer worden!

Jamaar, 't Is koud en nat en vuil en al

Je weet wat ze zeggen: er bestaat geen slecht weer, slechte kleding wel. Kleed je goed aan en vuil worden mag. Ok, dat geeft je wat extra was, maar al eens gedacht dat je binnen veel minder moet opruimen?! Na een dag buiten liggen de dingen in huis nog perfect zoals je ze hebt achtergelaten. In het beste geval is dat ordelijk!

Jamaar, ik heb tieners, die krijg ik niet buiten!

Met een beetje creativiteit lukt alles. Tieners die willen misschien wel naar het skatepark, of doe eens een street art-wandeling. Buiten zijn, betekent niet enkel in een bos wandelen. Volg Maison Slash en je zal nog veel goeie ideekes ontdekken!

Download hieronder je 1000UurDeDeurUit-tracker
en deel je belevenissen met #1000UurDeDeurUitHebdegij nog meer nood aan tips en tricks om je #1000UurDeDeurUit tracker gevuld te krijgen? Hebdegij zelf super leuke ideetjes om een ander zijn #1000UurDeDeurUit tracker gevuld te krijgen? Hebdegij dan geen zin om je aan te sluiten bij het allerleukste #1000UurDeDeurUit groepje op Facebook?  't Is daar van voor slashparents door slashparents. Doe even gesjellig en word nu lid, en nodig je slashvrienden en -familie uit!