We doen het allemaal. Want we zijn ouders. We lopen, rennen, vallen en we staan weer op. Knallen soms keihard met ons gezicht tegen de muur. We proberen het beste ervan te maken. Soms lukt dat, en soms ook niet. En heel vaak vragen we onszelf af: hoe doen ZIJ het? In 13 snelle vragen stoppen we onze neus in andermans zaken. SlashParent van dienst: Dieter Coppens (39)

Dieter Coppens kennen we allemaal van het hartverwarmende programma 'Down the road'. Momenteel lift hij voor de Warmste Week samen met maatje Kevin, uit bovengenoemd programma, van het hoge noorden naar Wachtebeke.  Heeft daarnaast de leukste uitgeverij Stratier met de leukste boeken en hebberijen voor jongens en meisjes van 0 tot 1000 jaar. (Echt leuk!) En is samen met zijn vrouw Rut (40) slashparent van  Suzy (12), Lou (10) en Francis (8). Dieter coppens

Wat is het mooiste compliment dat je ooit kreeg van je kinderen?

"Papa, je bent de liefste papa van de hele wereld, omstreken, heelal, universum,… maar toegegeven: dat werd erin geramd vanaf ze klein waren… nu geef ik de aanzet en dan komt de rest vanzelf."

Wat is zo ongeveer de taakverdeling bij jullie thuis?

"’s Morgens is mijn vrouw vroeg weg, dan smeer ik de boterhammen en zie dat de kinderen op tijd op school geraken. ’s Avonds is Rut vaak eerst thuis en zorgt voor eten. Ze kan goed koken, doet dat graag, ik zeg altijd dat het lekker is… Dus eerder klassiek. Zij de keuken, ik ben de klusser in tuin, huis,…"

“Choose your battles”. Welke ‘gevecht’ kan je niet winnen van jouw kinderen?

"Bij ons is het op dinsdag, schermdag. Ze mogen dan een film kijken, spelletjes op Ipad,… Dit om te vermijden dat je altijd, elke dag, de vraag krijgt: “Mag ik heel even op de Ipad?” Maar nu moeten ze allerlei ‘dingen opzoeken’ voor school op de Ipad of computer… en dan zijn ze weer vertrokken… Ze plakken aan dat scherm en dat vind ik wel jammer… geen idee hoe je daar de juiste grenzen in trekt."

Wat doen jullie als gezin het liefst in jullie vrije tijd?

"We trekken er graag op uit, liefst in de buitenlucht. We wandelen graag en maken in de zomer bergtochten van hut naar hut, kamperen, fietstochten,… Onze kinderen zitten ook allemaal in de tekenschool en op hun vraag hebben we onlangs het Van Gogh museum bezocht in Amsterdam… heerlijk hoe ze nu ook openstaan voor dat soort ervaringen."

Dieter coppens

Welke is jouw top 3 voorleesboeken?

"Snotapen (sluikreclame want zelf uitgegeven met Stratier) lekker dwaze humor van Zaza. ‘Het huisje dat verhuisde’ is ook een hele mooie! De gele ballon…. een zoekboek… weinig voorlezen, veel zoeken."

Wanneer gebruikte je je kinderen als excuus?

"Om niet te laat naar huis te gaan… babysit heeft examens, weet je wel."

Wat is jouw ultieme life hack sinds je kinderen hebt?

"Die tv’kes (met ieder zijn eigen hoofdtelefoon)voor in de auto. In het begin was dat gelimiteerd… nu komen ze met bloeddoorlopen ogen aan op bestemming… heerlijk om te kunnen rijden met je eigen muziek op zonder gezever op de achterbank."

Wanneer spraken jullie voor het eerst over kinderen krijgen?

"Ik denk na mijn reis voor het tv-programma ‘De Poolreizigers’. Na 4 maanden van huis was het gevoel van settelen net iets groter geworden…"

Achteraf gezien: was het te vroeg, of was je er liever eerder aan begonnen?

"Perfect, ik was net 27 geworden. We wilden ook onze kinderen redelijk snel na elkaar zodat we snel uit de pampers waren en ons leven snel konden ‘voortzetten’. Uiteraard dan met de kinderen."

Dieter coppens

Wat deed je voor het laatste verjaardagsfeestje?

"Onze kinderen verjaren allemaal in de winter maar na wat feestjes binnen (op een keer dacht ik echt dat mijn oren bloedden…) hebben we besloten om de feestjes in de zomer te doen. Dan wordt er in de tuin gekampeerd, kampvuurtje gemaakt, worstjes gebakken."

Waar twijfel je soms over?

"Of het wel een goed idee was om hen die cd van K3 te geven… In onze auto werkte die CD wel niet… die was niet compatibel met dat merk van auto. Ze geloofden het!" ;-)

Wat voor vader ben jij?

"Ik knuffel en ravot heel veel met mijn kinderen… en denk hen zo alle liefde te geven maar soms mankeert me de tijd of een leeg hoofd om er echt voor hen te zijn…  Soms zou ik wat meer willen kunnen verdragen.."

Dieter Coppens  

Waarvoor zijn jullie aan het sparen?

"Een rondreis door Noord-Amerika."

Waarmee heb je ooit het hardst gescoord bij je kinderen?

"Met 2 parkieten te kopen als verrassing. Zwak momentje... Die beesten maken een hels kabaal en ik moet vaak buiten gaan bellen om verstaanbaar te zijn."

Wat is de ultieme levensles die je je kinderen wilt meegeven?

"Volg je buikgevoel, heb zelfvertrouwen en zeg tegen iedereen een goeiedag."