En het wordt... vakantie in eigen land! Gelukkig zijn er genoeg plekjes in België waar we de vakantievibes kunnen opsnuiven. De Westhoek bijvoorbeeld, dat is er zo eentje bovenaan dat lijstje. Mooie natuur, bruine caféekes, een oorlogsverleden en een hoop speeltuinen. Slashparent Isabel volgde 11 jaar geleden de liefde naar de Westhoek en deelt haar 13 beste uittips met kinderen. 

Wie heeft Frankrijk nodig als je naar de Westhoek kan. De streek staat gelijk aan rust, pittoreske dorpjes, ontelbare picknickplekken en zalige horecazaakjes. Met andere woorden een plek waar je gelukkig van wordt. Slashparent Isabel, auteur van 'van gin tot pap' en 14 andere topboeken, woont hier al meer dan tien jaar en ontdekt (zeker nu!) nog steeds nieuwe plekjes met haar kinderen Laurette (6) en Henri (4). Picknicken in de kasteeltuin van Kasteel Beauvoorde is haar absolute favoriet en haar kinderen zijn grote fan van het sportpark De Mote! Isabel raadt iedereen aan om de Westhoek deze zomer te komen ontdekken. En misschien heeft ze nog gelijk ook!

1. Genieten van het uitzicht op kabelbaan Cordoba

De absolute must-do is de kabelbaan Cordoba in Westouter. "Met een beetje geluk zie je vanuit de zitjes de Vlaamse kust of de Ijzertoren, of piep je bij de buren over de Noord-Franse grens. En een kabelbaan... we moeten je niet uitleggen dat dat sowieso scoren is bij je kinderen! Bovendien is rondwandelen in de buurt ook een topper. Je vindt er van die typische Franse winkeltjes die je niet in Antwerpen of Gent tegenkomt, ideaal dus voor al wie normaal een tripje naar Frankrijk op de planning had staan."

2. Gezellig samen in familiekroeg De Kinderbrouwerij

Geen stress, het is geen plek waar je kleine koter een pintje achterover kapt. Wat is het dan wel? Een gezellige familiekroeg! "Wij gaan er heel dikwijls naartoe. Binnen heb je allemaal zaaltjes waar je spelletjes kan spelen of naar voorstellingen kan kijken. Je kan er ook overheerlijke klakkaards (lees: wentelteefjes) eten. Als je er bent met kleine kinderen mag je alles behalve de sjarettenwandeling vergeten te doen. De Kinderbrouwerij stippelde een wandelroute uit die je perfect met de buggy kan afleggen. Vraag zeker een zoek-en-doe-zakje om de wandeling nog net dat tikkeltje leuker te maken!" De Kinderbrouwerij is momenteel enkel open in het weekend maar draait vanaf 3 juli opnieuw op volle toeren. Vanaf 4 juli gaat er in de Mouterijtoren van de Kinderbrouwerij trouwens een tentoonstelling van start: de wederopbouw van de Westhoek. Gratis toegang en ideaal voor kinderen. 

3. Ravotten in Speelbos De Kosmos

Moest de regel van 1,5 meter deze zomer nog van kracht zijn, dan is dat geen probleem voor speelbos De Kosmos. Daar ravotten je kinderen op een speelplein van iets meer dan zeven hectare. "Het speelbos ligt niet zo ver van de kabelbaan en is ideaal als pauze tijdens het wandelen. Je kinderen kunnen er door tunnels naar een speelkuil kruipen of een denkbeeldig optreden geven in het amfitheater."

4. 360° view in Bar Bernard

Een tip ideaal voor ouders die na een dagje spelen met de kinderen van een momentje rust willen genieten. "Een prachtige bar in Watou met 360° panoramazicht rondomrond, dat is wat we verstaan onder genieten. De bar bevindt zich boven brouwerij St. Bernardus, biertjes met hopen dus. Of een bierijsje, dat kan je daar ook uitproberen."

5. Fietsroute Jaek en Nink op roverstocht

Je hebt heel veel kindvriendelijke fietsroutes die je kan doen in de Westhoek, maar Isabel raadt eerst en vooral de fietsroute 'Jaek en Nink op roverstocht' aan. Tijdens de route kom je heel wat plaatsen tegen waar je kan genieten van een ijsje of waar de kinderen kunnen ravotten op speelpleintjes. Bovendien ontdek je tijdens de route het ‘rovershol’ waar Bakelandt zich schuil hield. Maar onze favoriet is toch de fietsroute naar de Blankaart. "De route start op de Grote Markt in Diksmuide en een 28 km later kom je aan in natuurgebied de Blankaart. Tijdens de fietstocht kom je allerlei vogelhutten, leuke cafeetjes, ijskramen en speelpleintjes tegen om een pauze in te lassen. De Blankaart zelf is ook een enorme aanrader om de botjes aan te trekken en te spelen in de eindeloze natuur!" Een fiets huren kan je sinds kort bij Huurfiets Diksmuide op de Grote Markt. 

6. IJzerboomgaard 

Pal onder de IJzertoren kunnen je kinders spelen in een nieuw provinciedomein, de IJzerboomgaard. "Het is daar ideaal om te picknicken op één van de picknickbanken en in de alternatieve speeltuin, helemaal uit hout, amuseren de kids zich zonder twijfel. Als het zonnetje schijnt kan je daar in een grote waterplas of lees je een boek op het kiezelstrand. De boomgaard is ideaal in combinatie met een bezoek aan de Ijzertoren zelf. Zin in een snack? Iets verderop heb je café de Ijzerboomgaard (surprise surprise) en smul je een heerlijk ijsje of een hippe cocktail, terwijl je er naar de koeien zwaait."

7.  Alles kan in park De Mote

In Koekelare biedt (sport)park De Mote je een tal van mogelijkheden. "Dat wij daar veel naartoe gaan, is een understatement. Zelfs in de winter klimmen mijn kids daar op de speeltuigen. Je hebt er een voetbalveld, een bos met vijver waar je in kan vissen, een immens groot grasveld met de zotste speeltuigen en een skatepark met rampen voor de iets oudere kinderen. Met andere woorden: je kan er spelen, wandelen, iets drinken op het terras en een picknick perfect met elkaar combineren."

8. In alle rust dieren spotten in De Zonnegloed

In Vleteren vangt De Zonnegloed sinds 2011 in beslag genomen en wilde dieren in nood op. Je  vindt er dieren uit alle delen van de wereld. Van kleine aapjes tot een grote bruine beer. "Het is er altijd heel rustig in vergelijking met andere dierentuinen en je kan overal gezellig zitten om te picknicken. Een hongerke na al die beesten spotten? Resto Basil is vlakbij en zeer kindvriendelijk. Een basic keuken, maar een springkasteel voor de kinderen en een goede wijnkaart voor de ouders!"

9. Een dag vol ontdekkingen in het Yper museum

Regenachtig dagje en graag wat meer te weten komen over de grootste stad van de Westhoek, Ieper? Het Yper museum, dat je 11 weken Ieper en Westhoek brengt, is dan ook zeker een bezoekje waard. Archeologische vondsten, munten, kant- en handwerk, ... je ontdekt het er allemaal! Ook mét kinderen is dit een plezierig uitstapje! Dankzij een reuzegrote maquette van de stad, kunnen zij letterlijk middenin het middeleeuws Ieper plaatsnemen. Daarbij vindt dit jaar de tentoonstelling 'herSTELLINGEN' plaats in het museum. Dat focust zich op het herstel van het sociocultureel leven in Ieper en deelgemeenten.  Daar ook horen ook super leuke kinderactiviteiten bij!

10. Kies Hof ter Lo voor een gezellige overnachting

Zin om er voor meerdere dagen op uit te trekken? Het ideale logeerplekje volgens Isabel is het Hof ter Lo. Een unieke locatie, vlakbij het pittoreske stadje Lo. "Je hebt er drie ruime vakantiehuisjes staan, die zeer mooi zijn ingericht. Je kan er zwemmen in een zwemvijver, rijden met go-carts en een bezoekje brengen aan verschillende dieren. Vanaf daar zit je ook vrij centraal en ben je snel bij alle leuke dingen die de omgeving te bieden heeft." Hof ter Lo volzet? Hier vind je nog een heleboel andere leuke vakantiewoningen in de Westhoek. 

11. Picknicken in de kasteeltuin

De verborgen parel en favoriete plek van Isabel is ongetwijfeld het kasteel van Beauvoorde. "Neem een dekentje en een spel als Kub mee en je kan er een hele namiddag genieten. Voor een picknick hoef je niet eens zelf te zorgen, die verkopen ze aan de receptie. Het bezoek aan het authentieke kasteel zelf vinden mijn kids geweldig. Een gids leidt je van kamer tot kamer en vertelt terwijl een verhaal. In elke kamer mogen de kinderen iets doen: zich verkleden, een tekening maken, een schat zoeken,..."

12. Deutscher Soldatenfriedhof Vladslo

Een uitje naar de Westhoek kan je niet laten voorbij gaan zonder een bezoekje aan de graven uit de Eerste Wereldoorlog. "Ik heb met de kinderen de graven in Vladso bezocht. Op het einde van dat plein staat een prachtig standbeeld, het treurend ouderpaar, van Käthe Kollwitz. Je merkt dat het een indruk nalaat op kinderen, daarom is het perfect om erna een wandeling te maken in het aanliggend bos."

13. Altijd feest in 't Hof Van Commerce

Niet de Vlaamse hiphopgroep, wel een top café-restaurant vlakbij de IJzer. "Het is daar altijd feest en Iris, de cafébazin, strandde nog niet zo lang geleden op plaats twee van 'strafste cafébazin' in een TV-programma. Alleen daarom zou je er al naartoe moeten gaan. Op vrijdag, zaterdag en zondag kan je er smullen van een buffet met een 35-tal vleeswaren. De charcuterie is helemaal vers gemaakt door Iris' man."

Helemaal fan van die West-Vlaamse Westhoek? Snappen we helemaal! Voor nog meer tips moet je hier zijn!

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Westtoer. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.