Dag ik-weet-niet-meer-de-hoeveelste-ik-weet-zelfs-niet-meer-dewelke van de #blijfinuwkot saga. Tussen het jongleren met niet 3 maar 17946254 ballen en het gillen door gebeuren er ook wel mooie dingen die elke dag bal 8759 in de lucht helpt te houden. Slashparent Eva zet de happy dingetjes die haar positive vibes brengen op een rijtje. 

EVA

Voor alle duidelijkheid… IT SUCKS … heel dat coronagedoe. Don’t get me wrong. Hoe zo’n virus de hele wereld kan platleggen… het blijft apocalyptisch. En we zullen er ongetwijfeld nog heel lang de gevolgen van moeten dragen. 

Maar vanmorgen, toen ik lekker achter glas in het zonnetje op mijn laptop aan het werken was (thumbs up voor dit welkom voordeeltje aan thuiswerk), kreeg ik toch een warm gevoel toen er een uitnodiging binnenkwam via WhatsApp voor een nieuw groepje van de scouts. De welpen komen vanmiddag om 14u met een activiteit! 

Iedereen draagt een steentje

Ondanks onze verplichte quarantaine en ons sociaal leven below zero, is het fantastisch om te zien hoe iedereen inspanningen levert om er toch het beste van te willen maken. Zo ontvangen wij bijna dagelijks van alle juffen een mail om te informeren naar hun pupillen. Hebben ze hulp nodig bij de taken? Heeft iedereen nog genoeg werk (zonder teveel druk te willen leggen)? Een schema tot aan de paasvakantie om de kinderen wat houvast te geven, een herinnering aan een spreekbeurt of boekbespreking die nog moet gemaakt worden. Een opbeurend woord waar nodig. Maar ook kleine gelukstaakjes om anderen te helpen of om hun zinnen eens te verzetten worden doorgestuurd. En ze worden met veel enthousiasme onthaald! Zo werd er al een kijkdoos gemaakt, cupcakes gebakken voor een jarige vriendin, in 20 verschillende talen ‘ik hou van jou’ op een blad geschreven met bijpassende vlaggetjes, een grote zon gemaakt … 

De sportclubs sturen oefeningen door om de kinderen tot bewegen aan te zetten. Er ligt in onze garage al een virtuele ladder op de vloer waar alle huisgenoten zich per dag toch minstens een half uur uitleven met oefeningen (zeg maar drilloefeningen!) waardoor ons huis volgens mij, na deze periode, bevolkt gaat zijn met een mega fitte tennisser, een gespierde hiphopster en een elegante danseres. En ook de turnjuf stimuleert haar leerlingen met leuke oefeningen en activiteiten. 

Een mama van school, die ook in het kunstonderwijs leerkracht is, stuurde een heel aantal originele en haalbare knutseltips door waardoor mijn groenten en fruit nu gebruikt worden als penseel en waardoor alle lege toiletrolletjes veranderen in monstertjes. Straks ga ik toch nog moeten hamsteren.

En nu dus ook de scouts. Voor alle duidelijkheid, dit zijn jongeren die dit helemaal niet moeten doen. Die er ook voor zouden kunnen kiezen om hun leven, nu even, fulltime gamend, slapend, chattend te spenderen. Het feit dat zij ervoor kiezen om ook in deze tijden aan hun jonge leden te denken, samen te overleggen en activiteiten te bedenken die éénieder vanop het thuisfront kan meevolgen is toch fantastisch.

wat een gevulde dag!

En zo komt het dat wij, ondanks ons huisarrest, tijdens onze skypesessies of “windowtalk” sessies met opa’s en oma’s toch honderduit kunnen vertellen over wat we vandaag allemaal gedaan hebben. 

En neen, het is niet de hele dag allemaal zo rooskleurig. De schermtijd is hier ook de pan uit aan het swingen, thuiswerken met 3 kinderen blijft een uitdaging en de onzekerheid bezorgt mij toch dagelijks een klein stresske. Maar het is niet allemaal kommer en kwel. En dat mag ook wel eens gezegd worden. 

Dat solidariteit, in crisistijd, toch komt bovendrijven, blijf ik een mooie gedachte vinden. Dat mensen die alleen door het leven gaan, in huidige tijden, meer sms’jes en telefoontjes ontvangen dan dat ze normaal gezien doen, dat wandelaars en fietsers (vanop een veilige 3 meter afstand) op straat knikken en bemoedigend lachen, dat talloze witte lakens buiten wapperen om zorgverleners een hart onder de riem te steken, dat maakt dat we het allemaal samen nog wel een paar weken volhouden. Om dan voor 100% te genieten van onze herwonnen vrijheid. 

Stay healty and be safe!