Je stem die overslaat in de klas, je eerste maandstonden, ledematen die naast je lijf bungelen, overal puisten,… De helft van de tieners krijgt daar nog een beugel bovenop. Ook al is het soms vree lastig, zo’n apparaat of ijzerdraad is helemaal normaal. Je kinderen houden er een keimooi gebit aan over! Dankzij een nieuwe regeling van CM is het ook betaalbaarder dan ooit. Dat lees je hier! Toch gaan we vandaag even onbeschaamd met al die gênante beugelverhalen grollen. Niet te luid… want je tieners gaan dan met hun ogen rollen. 

Last van den draad

“Den draad” is niet alleen een iconisch stukje televisie (remember In de Gloria?) . Een ijzerdraad kan ook door je gebit lopen! Het dient om je beugelwerk zorgvuldig bijeen te houden. Dat stukje metaal kan soms tegenwerken. Zo sprong bij slashparent Janne in haar tienerjaren tijdens een pizzadate de draad pardoes uit haar mond door te bijten op een harde korst . Janne: “Weg prille romantiek!” Slashparent Gunther heeft zelfs ooit een stukje van zijn ijzerdraad doorgeslikt als puber: “De eerste ogenblikken was ik in paniek, maar dat bleek niet nodig. Dat klein stukje ijzerdraad en zelfs één blokje zijn er langs de andere kant terug uitgekomen.” Euh, bedankt om dit te delen, Gunther.

In de plee en weg ermee!

Nu we toch op dit niveau zijn aanbeland: Het zijn heus niet alleen smartphones die graag zwemmen in de toiletpot. Slashparent Ans: “Ik had als tiener zo’n uitneembare beugel en ik heb die eens in de wc laten vallen." Yummie! Het toilet is trouwens niet de enige plek waar beugels worden gedeponeerd. Ellen: “Ik liet ooit mijn beugel liggen op de tray van het selfservicerestaurant. Ik heb dat zo op de band gezet. Bye bye beugel!” Een gelijkaardig verhaal bij Eveline: “Ik had op restaurant mijn beugel in een serviette gedraaid en op tafel gelegd. Uiteindelijk heb ik mijn beugel uit de vuilnisbak mogen grabbelen. Hup terug in de mond en naar huis.” Smakelijk! 

Aan tafel!


We blijven hangen bij het eten. Letterlijk dan. Niets zo gênant als allerlei etensresten die zich tussen je beugel nestelen. Bonen en beugels lijken alvast geen goede combi te vormen. Mama Kato: “Je weet dat bonen soms van die draden kunnen hebben, hé. Mijn nicht moest ooit met een pincet een stuk boon uit mijn verbreder prutsen. Daarvoor heb je familie hé!” 

Kauwgum en beugels zijn trouwens ook geen match made in heaven. Slashparent Elise: “ Ik heb ooit geprobeerd om op een bruine Stimorol te kauwen toen ik een beugel droeg. Oh boy, een heel slecht idee!” Opgepast ook met de fameuze rekkertjes in combinatie met je favoriete kost! “De elastiekjes in mijn mond konden verraden of ik recent nog curry- of spaghettisaus had gegeten, want die kleurden lekker geel en oranje. Een super appetijtelijk zicht", vertelt slashparent Joelle. 

Half paard, half mens

Een centaur is een fabeldier uit de Griekse mythologie: half paard, half mens. Dat is exact hoe slashparent Delphine zich met een buitenbeugel voelde. Delphine: “Het was allesbehalve leuk, die buitenbeugel. Ik moest hem dag en nacht dragen. Net een paard! De beugel mocht enkel uit om te eten.” Tiny kan dat beamen, al haalde ze er wél haar voordeel uit: ‘Mijn buitenbeugel was zo afzichtelijk dat ik er verkopers mee kon afschrikken aan de deur. Wel handig toch? Haha!”

En ook papa Miechel heeft nog altijd nachtmerries van zijn buitenbeugel! “Ik had een hele constructie rond mijn hoofd, mét helm en halsband. Ik ben vaak huilend in slaap gevallen. Maar kijk, vele jaren later krijg ik complimenten over mijn perfect gebit. Al die kindertraantjes waren dan toch niet voor niks." Eind goed, al goed!

Zien lachen, doet lachen!


Beugels horen er dus gewoon bij als je opgroeit. Gelukkig kom je met een goede dosis humor en zelfrelativering al een heel eind, hé! Samen met CM duimen we dat het voor jullie kinderen mag meevallen. Ga zeker ook eens die gloednieuwe regeling van
CM checken voor de terugbetaling van orthodontiekosten. Dat zit nu gewoon inbegrepen in je maandelijkse lidgeld! Hier lees je er alles over! Nog een reden erbij om te blijven lachen!

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met CM. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staan, lees je hier.