Als we dan toch in die tijd van het jaar zitten: je kan je gezin vergelijken met één grote kerstmedley gevuld met wat stevige meezingers, melancholische deuntjes en hier en daar gooien we er ook nog een pijnlijke kweler tussen. Of je vergelijkt het zoals Slashparent Liesje met één groot circus, waar er heel wat ballen door de lucht vliegen, die niet altijd gevangen worden. Herkenbaar, niet, de medley en/of het circus?! 

LIESJE

Ik volg menig mens op social media, vaak lees ik er over ploeterende loedermoeders die hun ballen in de lucht proberen te houden. Tijd om eens na te denken over mijn eigen ballen en hoe ik ze in de lucht probeer te houden.

Een jongleur houdt meestal drie à vier ballen in de lucht. Dat wij er vaak veel meer in de lucht moeten houden, er al eens één laten vallen en er zelfs al eens één kwijt geraken, moet ik jullie niet vertellen. Toch vind ik dat ik best goed ben in jongleren, mede dankzij mijn mede-circus-bewoners.

99VB92efpoHcnVDz8xMEIxKVWQQxpbM6LEdBMg0x.jpeg

Kies de ballen van het moment

Ik heb het al een hele poos opgegeven om alle ballen tegelijkertijd in de lucht te proberen houden, dat werkt gewoon niet. Dat lukt misschien even, maar na een tijdje lijk ik meer op een angstaanjagende killer clown, dan een vrolijke goedzak uit het circus. Wat voor mij (en bij gevolg voor iedereen hier thuis) het beste werkt, is plannen. Ik maak al jaren elke zondag een weekmenu waar we ons zo goed mogelijk aan proberen houden. Dit werkt voor ons prima. En uiteraard zijn we de zin-in-koken-bal al eens kwijt en halen we frietjes, beter nog, die worden meestal gewoon mee in de week gepland.

De grootste bal waar ik mee vecht, is die van de was. Een bal die ik, zolang het hier een familiecircus is, nooit in de lucht zal kunnen houden wegens te zwaar. Wat me daar enorm helpt, is het loslaten. Er liggen altijd kleren in de kast, ze gaan niet dood van drie dagen dezelfde kleren aandoen en van het wasrek rechtstreeks rond de billen werkt ook prima!

8UYbJLpPXjvpw7GHLJ78riV1wHNAq2b3rjgodWB6.jpeg

De perfecte-huisvrouw-bal ligt hier ook al even onder het stof. Meestal kan ik die bal negeren en denk ik, wat is het hier gezellig. Soms probeer ik hem af te stoffen, maar dan zie ik weer een andere bal liggen en gooi ik deze weer aan de kant.

We hebben trouwens elke week een circusmedewerker van buitenaf die hier de boel een beetje netjes probeert te houden!

Samen jongleren is veel leuker dan alleen

Mijn man en ik hebben allebei nog een job buiten het circus, een gedeelde agenda is dus van levensbelang wil je niet tegelijk aan de schoolpoort staan, of nog erger, de circusartiestjes per ongeluk aan diezelfde schoolpoort laten staan. Onze ouders (die vroeger zelf ook een circus hadden) staan ons bij op momenten dat wij zelf niet aanwezig kunnen zijn in het circus.

Ik heb het geluk een goede mede-jongleur te hebben, één die graag en goed kan koken zelfs. Die bal gooi ik dus graag naar hem. Mijn mini-jongleurs zijn nog in opleiding, ik probeer ze al eens een bal toe te werpen, maar jammer genoeg laten ze deze meestal op de grond vallen. Oefening baart kunst zullen we maar denken, ze moeten toch een paar ballen omhoog kunnen houden voor ze het circus mogen verlaten.

eLY8u5MY4N5DOoSl8FJJAUAxcYzGDikLI8YCrNnS.jpeg

Heel soms de ballen gewoon eens aan de kant smijten

Wat de laatste jaren beter en beter begint te lukken, is af en toe gewoon alle ballen eens even aan de kant te smijten. Dat kan door met de kinderen een weekendje weg te gaan (al heb je dan het gevaar altijd wel een paar ballen stiekem in je koffer bij te hebben). Een avondje weg onder hoofd-jongleurs, dan kan je het ineens eens samen hebben over de vorderingen van de leerlingen. Of kleine momentjes alleen, zonder ballen in de buurt (ah ja, want die heb je even aan de kant gesmeten). Deze mama/jongleur gaat al eens graag een wandelingetje maken, sporten of met vrienden op stap. Want ook dat lukt aardig als je even alles aan de kant gooit.

Mo8dn67ANO3mG7quyGaPpd8p2sJE7GG3zszrRGHk.jpeg

Ballengevecht

Uiteraard zijn ook wij verre van perfect en vliegen de ballen hier al eens in het rond. Omdat we er toch per ongeluk te veel hoog hebben willen houden of omdat één van de artiesten een bal naar de ander zijn hoofd heeft gesmeten (al dan niet per ongeluk). Maar op het einde van de rit vind ik jongleren in mijn eigen circus eigenlijk gewoon heel fijn!