Roep maar van ooh en van aaah, want dit is de allerlaatste brief aan de supermarkt. Wat een geweldige reeks was dit! Alles teruglezen kan je via deze link. Maar niet wegklikken voor je deze nog hebt gelezen van slashparent Elke. Want ze stelt hier een heel terechte vraag: wie betaalt die zotte superpromo's die wij scoren? 

Brief 8 [Beste supermarkt], betaalt de boer mijn superpromo? 

Elke is een thirty something mama van twee, die als leerkracht deeltijds lesgeeft aan een bende tieners. Daarnaast is ze een freelance storyteller die graag babbelt en schrijft over het moederschap, maar evengoed over dat must-read jeugdboek of die kindvriendelijke uitstap. Of het nu gaat over het shoppen van leuke kledij of boodschappen doen, op haar instagramkanaal @funmomlife probeert ze te bewijzen dat een streepje glamour en lekker eten te combineren vallen met een duurzaam leven. Maar met evenveel plezier krast ze dat gouden laagje weg door over haar dagelijkse blunders en zoektochten te verhalen.

Tijdens haar wekeljse ronde in de supermarkt stelt Elke zich steeds meer vragen over de prijssetting van haar favoriete producten.q1q9dciw4opmX8sy1VzBDYIyJHRl3SSLRHZmiteZ.png

[Beste supermarkt],

Ik doe mijn best om prijsbewust te winkelen. Op mijn wekelijkse ronde door jullie rekken kijk ik – weliswaar niet obsessief - naar de aanbiedingen. Thuis zit ik geen bonnetjes uit te knippen. Ain’t nobody got time for that. Maar in de supermarkt geef ik mijn ogen de kost.

Drie avocado’s voor de prijs van één. Top! Vier extra kinderkoeken in dat pak, meenemen.  De bio-eieren verlaagd in prijs, bingo. Volgens mij laten we ons allemaal, al dan niet bewust, op die manier verleiden.

Maar de laatste tijd, wanneer ik mijn blik laat glijden langs de mooie aanbiedingen, knaagt er iets bij mij. Immers, bij zo’n schommelingen in waar voor je geld, moet toch iemand de rekening betalen?

Doe ik eigenlijk aan die twee + één aanbieding een goede zaak, of loop ik gewoon “als een onnozel kieken” in een simpele marketingtruc? Of, als ik effectief korting krijg en dus een koopje doe, wie betaalt dan wel? Maakt de supermarkt dan minder winst? Of is het de producent die – verplicht-  zijn prijzen liet zakken?

Bovendien loop ik graag rond in de groeiende hoek van de streekproducten. Ge weet wel, goed voor het milieu, hoera voor de lokale economie, met liefde gemaakt, … Dat kruidig geitenkaasje, en het lokaal fruitsap, ik haal daar graag mijn “portemonnee” voor boven. Maar, ik ben benieuwd, beste supermarkt. Want de meerprijs die ik betaal voor deze producten, komt dat geld dan wel terecht bij die lokale boer?  

Mijn punt is, we weten het niet. Ik weet het niet. Word ik aan de lopende band in het ootje genomen met afprijzingen, die geen afprijzingen zijn? Worden producenten correct betaald voor hun arbeid, of scheuren boeren hun broek aan de melk op het schap in de supermarkt? Waarom kunnen sommige producten ineens in prijs worden verlaagd?

Ik vraag dus meer duidelijkheid. Wordt iederéén beter van mijn aankopen bij de supermarkt? Kunnen jullie mij gerust stellen?

headerfoto: Marketingfacts.nl

De [Beste supermarkt]-reeks is een samenwerking van Maison Slash met Rikolto (Vredeseilanden), en verschillende andere partners zoals Fairtrade België, KVLV, Femma, Gezinsbond en Test Aankoop.  Samen bundelen we onze stemmen richting supermarkten en retailers. En hallo slashparent, jij kan meedoen! Check onze website www.meerdanmijnkassaticket.be en laat je stem horen! (En check meteen ook de antwoorden die de supermarkten achterlieten op onze vorige brieven)