Mei plasticvrij hebben we intussen overleefd.  Hoe heerlijk is het om te zien dat het bewustzijn rond duurzaamheid steeds groter word? Almaar meer initiatieven bieden ons een stem. Zo geven we bij "Meer dan mijn kassaticket" in juni de megafoon door aan Pauline. Als digitale shopper heeft ze enkele prangende vragen aan de supermarkt. 


Pauline is intussen al onze 4de briefschrijver aan de supermarkt. Ook zij worstelt met goede voornemens en het effectieve resultaat. Samen met François en kat Bada vormt Pauline een druk én digitaal gezin. Ze maakt zich het leven gemakkelijker dankzij smart home tools en allerlei devices of apps.  Met de gewonnen tijd werkt ze graag in de tuin, gaat ze wandelen, reizen of geniet ze van koken.  Een echte levensgenieter, die Pauline. 

Online kopen maakt je blind

Maar als Pauline duurzaam wil kopen, verliest ze bij het online shoppen al snel evenveel tijd als in de ‘echte’ winkel. Online is er nochtans zoveel meer mogelijk om het haar makkelijker te maken?

Een echte shout out naar hulp van de supermarkt. Want [Beste supermarkt], we zijn meer dan ons kassaticket!

Beste supermarkt,

Ik hou van het gemak om via jullie app iets toe te voegen aan het boodschappenlijstje, wanneer ik maar wil. En hoe geweldig is het dat mijn man van eender waar dezelfde lijst aanvult? 

Digitaal winkelen zorgt ervoor dat we niet verleid worden door al dat lekkers dat jij in de winkel voor ons uitstalt. Het zorgt ervoor dat ik mijn budget prima onder controle heb en dat ik ‘s avonds - als ik razende honger heb - niet in de kant-en-klaar maaltijden duik, maar met verse producten aan de slag kan. Wij zijn fan! 

Alleen... [Beste supermarkt], ik koop graag duurzaam. Voor onze gezondheid, voor de boeren die het hier moeilijk hebben, om geen onnodige voedselkilometers op te lopen. Maar, net als in de winkel, is het best hard zoeken naar informatie op jullie webshops.

Op de ene app vind ik al meer als op de andere, maar overal moet ik graven en klikken. Kan dat niet makkelijker en handiger? Online zijn er zoveel mogelijkheden die je in een fysieke winkelomgeving niet hebt.

Hoe heerlijk zou het zijn om meteen te zien of een product goed scoort op vlak van duurzaamheid: een prijs waar de boer mee rond komt, de impact op het milieu of op mijn gezondheid,... Hoe handig zou het zijn als ik daar net zo makkelijk op kan sorteren als op prijs? 

Moedig mij online aan om ‘juist’ te kiezen, zonder dat ik me suf moet klikken en peinzen. Vaak kies ik alleen producten waarvan ik redelijk zeker ben die wel duurzaam zullen zijn (bio, fairtrade). Maar als ik buiten de labels wil gaan en bijvoorbeeld zoek naar afkomst, zit ik al snel langer op de app dan wanneer ik effectief naar de winkel zou gaan. En dan is er nog alle informatie die ik hoe dan ook niet vind… Komen de groenten en fruit die ik bij jou bestel al uit volle grond, of komen ze nog per boot of per vliegtuig? Hoe zit het met de prijs die de producent krijgt? 

Ik zou bijvoorbeeld zo graag eens zoete aardappelen bestellen, want naar het schijnt kweken ze die nu ook in België.  Alleen zie ik niet meteen of jij Belgische zoete aardappelen hebt? En dus koop ik ze niet online. Ook geen paksoi, geen lente-ui, geen druiven. Ik stel mijn goestingskes uit tot ik dan toch ‘eens in een ‘echte’ winkel sta en op de etiketten kan kijken. 

[Beste supermarkt], jij helpt me al om als drukbezette vrouw superefficiënt boodschappen te doen binnen mijn beperkte tijd. Kan je me nu ook helpen om superefficiënt te helpen bij mijn duurzame keuzes?