"Dat is niet eerlijk, jij doet je job graag!" Dat is wat mijn zoon van 9 mij toeroept wanneer ik hem vertel dat hij zal werken om zijn centjes te verdienen. Zijn veel te dure tweedehands smartphone is stuk door zijn ongeduldige prepuber-handjes. De reparatiekosten lopen op tot zo'n 170 euro, en ik weiger te betalen. "Hij moet maar eens beseffen wat de waarde is van zo'n ding", zeg ik.  Die smartphone is zijn leven. En toch lijkt het voor zoon moeilijk om écht moeite te doen om de reparatiekosten 'terug te verdienen' door hier en daar wat taakjes in huis te doen. Auto wassen, in de tuin werken, misschien iets in een sopje zetten. 170 euro bij elkaar sprokkelen door taakjes te doen aan 7,5 euro/uur lijkt hem heel onbereikbaar.

Work work work

Want rekenen kan hij wel, die zoon van mij. "Maar dat betekent dat ik ... euh meer dan 20 uur moet werken?!", zegt hij ontzet. "Ja zoon, dat doe ik ook. Zelfs veel meer dan 20 uur per week. En dan geef ik vervolgens al mijn geld  weer af aan belastingen, aan huis, aan eten, aan jou." "Maar dat is niet eerlijk, want jij doet je job graag!", floept hij eruit. Haha heerlijk. Als ons gesprek al iets heeft opgebracht, is dat ik tenminste het goede voorbeeld geef aan mijn kinders. Ze zien dat hun moeder haar job doodgraag doet. Dat je niet - eenmaal werkmens-leeftijd- moet zitten aftellen van weekend naar weekend. Dat een job een ware passie kan zijn. Ik geef hem dus helemaal gelijk. Maar it is not all gold that shines. Want al het leuks komt samen met minder plezante dingen. Administratie jaks, huishouden bwerk, ...  En veel taakjes die soms stukken minder interessant zijn.

Roepende chronometer

Mijn kinders moeten dagelijks voor ze naar school gaan de kippen eten geven. Regen, vries of onweer, geen excuses. Ook tijdens het ochtendritueel weten ze heel duidelijk wat er van hen verwacht wordt. Ooit planden we dit via dit ingenieuze systeem. Maar intussen weet iedereen duidelijk wat er van hem verwacht wordt, en ben ik de roepende chronometer van achter mijn bureau. (Poets je tanden, heb je je fluoding al aan, hebben jullie wel degelijk de kiekens eten gegeven? - alles met een schrille irritante ochtendstem) Want ook dat weten ze: iedereen moet verplicht buiten om 8u zodat mama kan werken aan haar grote passie: Meison Slasj.