Ze worden zo snel groot, meneer, mevrouw. Voordat je het weet heb je opgeschoten pubers in huis met alle gevolgen vandien en merk je dat je zelf alweer wat begint te krimpen en grijziger wordt. Zo is dat toch voor slashparent Erika. En het feit dat haar man een paar jaar jonger is, maakt het er niet altijd soepeler op.

ERIKA

Onlangs kreeg ik van mijn man het mooiste compliment ooit. Het gesprek ging over door wie hij of ik zou kunnen vervangen worden en toen zei hij: "Niet! Ik ben nog nergens of nooit iemand tegengekomen die nog maar in het minste op jou lijkt." Owkay, dit leest misschien wat melig, maar zo was het écht niet, want wij doen niet aan suikerspinnige gesprekken, serenades op het balkon of poëzie onder het hoofdkussen. Wij doen van rechttoe rechtaan in zo ongeveer alles. Dus nee, zijn antwoord was niet melig, maar die man van me heeft me daar wel effe op mijn adem gepakt. Dat kan wel tellen, na zoveel jaar samen.

Wellicht iets in het stadswater

Zoveel jaar, dat is welgeteld 23 jaar. Op een vooravond van Sinterklaas ergens in de jaren 90 heb ik het voor elkaar gekregen om een man te strikken drie jaar jonger dan mezelf. Met welk talent me dat toen gelukt is, hou ik in het midden. Of... Hij was/is steengoed in wiskunde en ik kon heel erg goed kruiswoordraadsels oplossen. Opposites attract, gelijk ze zeggen. 't Zal dat wel geweest zijn. Of er zat indertijd liefdesopium in het Gentse stadswater, kan ook. Desalniettemin zijn we 2 zonen en een huwelijk van 17 jaar verder en mijn talenten of dat stadswater doen het hem nog steeds. Die van hem ook trouwens. 

Soit, 23 jaar samen. Dat maakt 8363 dagen of 200712 uren en ook dat we geen dartele veulentjes meer zijn. Het ongetemde heeft de tijd er daarentegen nog niet uit gekregen. En Joris blijft wel altijd 3 jaar of 1095 dagen of 26298 uren jonger dan mij en dat maakt hem net altijd wat darteler dan mij. Wat ook gewoon kan liggen aan het feit dat hij net dat tikkeltje (what's in a name) sportiever is. En dat begint al eens zijn sporen na te laten. 

Van 2 naar 3 zonen

Een jaar geleden dacht de moeder van een vriendin van me dat ik met mijn oudste zoon op stap was, terwijl het wel degelijk mijn man was. Kleine kortsluiting in mijn hoofd. Maar er waren tal van redenen om uit te gaan van een schromelijke vergissing. Het was donker, we waren net te laat voor een dansvoorstelling en de lichten gingen al uit, de dame in kwestie was echt niet meer van de jongste en ze kwam uit het verre West-Vlaanderen. Terechte zaken, in mijn hoofd dan toch, om haar uitspraak te banaliseren en luidkeels te lachen van: "Hahahaaa!". Mijn duivelse 'moeh' voor de 'hahahaaa' heb ik ingeslikt, wel opgevoed als ik ben. 

De laatste maanden zijn er wel meer gelijkaardige dingen via mijn oren recht mijn kop in gevlogen en is er al meermaals een 'plomb' gesprongen in mijn zekeringkast. Uitspraken in de trant van: "Amai, gij hebt ne jonge man!", of: "Met uw 3 zonen op stap?". Mannekes! Serieus? Nu weet ik dus hoe het voelt wanneer je als dikkerdje opmerkingen naar je hoofd geslingerd krijgt over het blubbertje vet dat er volgens sommige onnozelaars teveel aan hangt. 

Een potteke en zijn dekseltje

Maar ge zijt wie ge zijt (een geweldig nummer trouwens uit 'De Mestkever' van het Geluidshuis) en mijn moeder zegt altijd dat mijn glas halfvol is, dus vooruit met de geit. Of met dat jonge veulen van me. Dus, ik schreeuw het van de daken (een net iets minder geweldig nummer): "Ik ben een echte cougar!". Agatha Christie was er één, Edith Piaf en de vrouw van Shakespeare ook. Helemaal geen probleem om me aan te sluiten in die rij. Want wat zegt Wikipedia hierover? 'Een jongere man kan beter af zijn met een levenslustige oudere vrouw die hem meer emotionele stabiliteit kan bieden, alsook haar rijpere seksuele ervaring die beter aansluit op zijn seksuele energie dan op die van een man op jaren, en omgekeerd zou het besef dat zij voor haar man begeerlijk blijft, de vrouw ook jong houden.' 

Zoals gezegd: opposites atract. Jong - oud, dun - dik, wiskunde - taal, sportief - iets minder sportief, bruin - grijs, toy boy - cougar, potteke - dekseltje. En klaar!