Gisteren zond kinderzender Ketnet voor de allereerste keer de Dokter Bea show uit. In het programma gaat actrice Eva Van der Gucht twaalf weken lang op zoek naar antwoorden op vragen van kinderen/jongeren over seksualiteit, liefde en relaties. Ja, Seks. [stilte] Zijn wij blij met dokter Bea? VET of NJET? 

Seks. Het is zo'n woord dat ergens blijft hangen tussen kinderen en ouders. Jaja, we weten dat we er allemaal meer over moeten praten. We kennen de theorie van "hoe vroeger communiceren, hoe gemakkelijker". Maar ja, soms komt het er gewoon niet van. En dan zijn ze plots 9, of 10 of 11. En dan heb je geen idee hoeveel ze eigenlijk al weten. En dan wordt het awkward. Daarom dat kinderzender Ketnet met een antwoord komt: de Dokter Bea Show. We vroegen verschillende slashparents te kijken naar dit programma over seks. De hamvraag: vet of njet?

5_2 ©VRT / Ketnet

Ingrid

Zoon van 9 kwam deze week van school thuis met zijn nieuw woordenboek. Uiteraard was "seks" het eerste woord dat hij opzocht. En sexy. En piemel. En condoom. (Maar dat was per ongeluk, mama. Ik zocht naar het woord "communicatie") Dat het dus hoog tijd was voor een 'babbel'. De Dokter Bea Show was daar ook een perfecte aanleiding voor. Alleen al de reclame voor het programma maakten bij ons thuis de tongen los. Zoon ontdekte dat zijn ouders seks niet raar en abnormaal vinden. Hij ontdekte ook dat hij er zomaar over mocht praten en vragen stellen. Slim ook van Ketnet dat ze er 17- en 19-jarige rolmodellen hebben ingestopt. Die zijn altijd net ietsje cooler dan leeftijdsgenoten. Ah ja, en persoonlijk ben ik héél erge fan van hoe actrice Eva haar rol invult. Love it. Wat ons betreft, krijgt dit programma een VET!

Annelies

Zoals beloofd keken wij deze ochtend naar de eerste (opgenomen) aflevering van De dokter Bea show. Wij, dat zijn ikzelf en mijn dochter Hannelore (10 j). In de loop van de aflevering kwam Pieterjan (8 j) erbij zitten, maar die was snel weer weg (hij vond het vies :-D).

Hannelore vond de 'hoe-geef-ik-een-goeie-tongkus-tips' om te gieren en ik eigenlijk ook wel... Een jongen van 17 die toegeeft dat hij tongzoent met zijn spiegel om te oefenen? Of een meisje met haar teddybeer? Komaan, dat is gewoon geestig. Twee kinderen die keihard met hun hoofd tegen elkaar knotsen bij de eerste kus (je moet je hoofd schuin houden!) ook trouwens.  In 't kort komt het kussen hierop neer: je tong niet gebruiken als een zwaard, niet als een wasmachine en ook niet als een natte hond. Onze kleine puber lag hierbij al dubbel en dan moest dokter Bea nog tonen hoe je een cupcake eet zonder je tanden te gebruiken. Al bij al goeie tips vond ik zelf :-)

Onze mening na het zien van de eerste aflevering? Over de hele lijn positief! Het dochterke zei zelf dat ze dingen had bijgeleerd en dat het gewoon heel erg grappig was. Volgende week mag ze opnieuw kijken... maar dan zonder broer in de buurt! VET.

6_4 ©VRT / Ketnet

Elke

Ik keek uitgesteld, de dochters zijn nog te jong (6 en 8 jaar). Volgens de kijkwijzer, en vooral ook naar mijn gevoel.  En dat gevoel is niet veranderd na het bekijken van het programma. Let op, het is leuk gemaakt. De combi van de wetenschappelijke achtergrond met concrete tips en getuigenissen, vond ik goed. Het ging over kussen vandaag. Het feit dat benadrukt wordt dat je er pas moet aan beginnen wanneer je er klaar voor bent en beide partijen het willen, dat je je ook niet hoeft te schamen als je nog niet gekust hebt wanneer echt ie-de-reen uit je omgeving dat wel al deed: top! Bij momenten toch ook wel vrij expliciet: tongen met een cupcake en hoe het eruit ziet op een röntgen foto... Bij kussen ok, maar het overtuigde me helemaal om de dochters toch maar weg te houden van Ketnet op vrijdagavond rond 19u voor wat nog volgt. Mijn conclusie is dus VET, maar dan voor de juiste doelgroep. En bepalen wat die dan is, blijk ik aartsmoeilijk vinden ;) Maar misschien onderschat ik mijn kinderen schromelijk :)

Anne

Wat.een.geweldig.programma!! Dit is het programma dat ik gemist heb in mijn jeugd. Hoe heerlijk eerlijk kan je een programma over seks maken zonder over de grenzen te gaan van 9 tot 12-jarigen? Het lijkt alsof seks en alles wat erbij komt kijken de normaalste zaak van de wereld is. En zo hoort het ook. Geen enkel genant moment kwam er voorbij, en daar draagt het acteertalent van Eva zeker toe bij! Grappig, gevat, herkenbaar voor de jeugd en informatief! Valt het op dat wij hier collectief voor een dikke VET gaan? De Dokter Bea Show is elke vrijdagavond te zien op Ketnet, om 19u. Of bekijk de aflevering op Ketnet.be en in de Ketnet-app.