Jarenlang de pil nemen, een spiraaltje laten plaatsen, vrijen met condoom of – help! – periodieke onthouding… Tja, er zijn wel wat mogelijkheden om de natuur níét zijn gang te laten gaan. Maar er is er nog één, één waar veel mannen spontaan de benen bij dichtknijpen, maar die geweldig efficiënt is. Ja, we moeten het eens hebben over… de vasectomie!

Knipperdeknip

Knip, knip… twee woordjes, één simple schaarbeweging met je hand en elke man krimpt in elkaar. Maar wordt er bij een vasectomie wel echt geknipt? Wel ja. Om even technisch te worden: er wordt een kleine incisie gemaakt in de huid van het scrotum (better known as ‘de balzak’). Van daaruit snijdt de uroloog een stukje weg uit de zaadleiders en bindt hij de eindjes af. Zo worden de zaadcellen tegengehouden die normaal heerlijk doorzwemmen naar de penis en bij een orgasme dus bij de vrouw zouden kunnen terechtkomen. Na enkele weken mag je een staaltje gaan afleveren om te zien of er nog zwemmers door de branding geraken.

De V van vervelende vasectomie?

Een grote ingreep? Slashparent Joris, vader van twee, liet een jaar of vijf geleden een vasectomie uitvoeren. De geknipte man dus – haha, pun totally intended – om er zijn licht over te laten schijnen. “Een medische ingreep is nooit echt leuk, maar het gebeurt onder lokale verdoving en op een paar uurtjes was de klus geklaard. Nadien wandelde ik gewoon zelf weer naar buiten. Het meest vervelende was nog dat ik een week of twee geen zware inspanningen mocht leveren, zoals lopen of fietsen. Ik kan alleen maar voor mezelf spreken, maar het viel echt wel mee.”

En toch… laat als vrouw het V-woord vallen en de kans is groot dat je een dikke, vette ‘No way José’ naar je hoofd geslingerd krijgt. Een man die in zijn mannelijkheid laat snijden? Hij dacht het niet. Nochtans wordt de ingreep steeds populairder. Sinds 2010 steeg het aantal mannen dat een vasectomie liet uitvoeren met maar liefst twintig procent. Steeds meer vrouwen en mannen zijn dus op zoek naar een alternatief voor de al jaren alomtegenwoordige anticonceptiepil. Voor de goede orde: het zijn er jaarlijks 8500, nog geen gigantisch getal dus.

No way back!

“Mijn vrouw en ik vonden niet echt een goed voorbehoedsmiddel”, legt Joris uit. “Ofwel had zij last van bijwerkingen, ofwel zorgde het voor ongemak, ofwel was er een verhoogd risico op zwangerschap. Toen ik jong was, vond ik het een héél raar idee, maar naargelang ik ouder werd, leek het een steeds logischere keuze. We wisten ook allebei dat we het bij twee kinderen wilden houden en dat ons gezin dus compleet was. We hebben het er wel uitgebreid over gehad. Het is een quasi onomkeerbare beslissing. Maar eerlijk: ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.”

Dat geldt blijkbaar niet voor iedereen. Elk jaar blijken er een tweehonderdtal mannen een retourtje ziekenhuis te vragen om hun vasectomie ongedaan te maken. Het jachtinstinct van het alfamannetje dat weer komt bovendrijven? Meestal gaat het om mannen die intussen gescheiden zijn van hun partner, een al dan niet jongere nieuwe vriendin hebben en het dus toch weer voelen kriebelen om nog een kind op de wereld te zetten. Dat kán, maar het is uiteraard niet de bedoeling. Bovendien is het niet zeker dat je als man dan nog vruchtbaar bent. De moraal: bezint eer ge begint!

Werkt alles nog naar behoren?

En dan nog één ding… hoe zit het met de seks? Want laten we een kat een kat noemen – of een kater een kater – de grootste angst van de mannen blijft toch dat het achteraf down under net iets minder goed zou werken dan voorheen. Dat is dus niet het geval. De naakte feiten: je krijgt nog steeds een erectie en er is wel degelijk nog een ejaculatie. Je schiet dan wel met losse flodders – het sperma bestaat enkel uit zaadvocht en bevat geen zaadcellen meer – , je kunt dus nog steeds schieten. “Oh ja,” beaamt Joris, “alles gaat prima, dankjewel. En door het feit dat we ons nu ook niet meer moeten bezighouden met andere voorbehoedsmiddelen is er een last van onze schouders gevallen. Nóg meer fun dus!”