In een vorig artikel hebben we al eens de hele soep rond ouderschapsverlof uitgedokterd voor diegene die 4/5 werken. Natuurlijk zijn er mensen in een andere werksituatie. Ouders die bijvoorbeeld aan side hustle doen. Zelfstandig bijberoep, zo heet dat in de Vlaamsche mond. Hoe zit dat bij hen, dat ouderschapsverlof? 

Nele is Slashparent van 2 patékes jonger dan 5. Al twee jaar combineert en goochelt ze met 3 jobs tegelijkertijd: fulltime moeder, fulltime job én bijberoep. Hallokes!? Deze zomer nam ze ouderschapsverlof om even op adem te komen. Alle begrip, als je 't ons vraagt! Nele deelt graag haar kennis over dat ouderschapsverlof met ons. En dat is nergens anders te vinden! Dat weet Nele als geen ander...

Ouderschapsverlof, tijdksrediet of loopbaanonderbreking: what’s in a name?

Om te beginnen even de basis schetsen.

Wat zijn de opties?
  • Ouderschapsverlof voor werknemers of ambtenaren

  • Tijdskrediet voor werknemers

  • Loopbaanonderbreking voor ambtenaren

Hoe vraag je ze aan? 

Gelukkig hebben we de administratieve struggles zoals handtekeningen en stempels in ons vorige artikel al eens mooi in schema gezet, die blijven hetzelfde. Maar we hebben nog meer goed nieuws: Het principe en de regelgevingen voor zelfstandigen in bijberoep zijn heel wat simpeler!

  • Wanneer je een bijberoep uitoefent krijg je enkel een uitkering (€ 735.64 netto) wanneer je je hoofdberoep voltijds onderbreekt.

Half –of deeltijds onderbreken is, in bepaalde omstandigheden, mogelijk. Je ontvangt er alleen geen premie voor. Of wou jij drie keer aan de kassa passeren? Ha! Goed geprobeerd.

Bijberoep én voltijdse loopbaanonderbreking?

Hier blijven de restricties ook niet weg, ofcourse.

  • Je kan niet zelfstandig beginnen tijdens: Een lopend ouderschapsverlof, loopbaanonderbreking of tijdskrediet.
  • 3 maanden activiteit nodig voor ouderschapsverlof.
  • 1 jaar activiteit nodig voor tijdskrediet.
  • Je moet 2 jaar in dienst zijn bij je werkgever om recht te hebben op tijdskrediet.

Voor loopbaanonderbrekingen binnen openbare diensten geldt deze beperking niet.

Maar na 1 jaar is het helaas uit met de pret voor iedereen.

  • Een inkomen als zelfstandige combineer je maximum 12 maanden met een premie van de RVA. 

Bovendien beschouwt men je na dat jaar ook als zelfstandige in hoofdberoep. En dat heeft gevolgen voor je sociale bijdragen. Auwch.

Wat doe je het beste als 'side hustler'?

  • Ouderschapsverlof neem je als zelfstandige in bijberoep best voltijds.

Wie deeltijds wil gaan werken om job, bijberoep én kroost te combineren kiest meestal niet voor ouderschapsverlof. Onderbrekingen zonder premie of onbetaald verlof zijn prima alternatieven.

Ouderschapsverlof met premie hou je zo achter de hand om er even helemaal uit te zijn. Dan wordt alles sowieso een beetje duidelijker. 


Meer weten over de punten en komma’s? Contacteer dan zeker je ondernemingsloket.

Goesting gekregen om vanalles tegelijk te doen? ‘The side hustle’ van Chris Guillebeau stoomt je in 27 dagen klaar en geeft je een spreekwoordelijke schup onder de kont. Lezen!