Ongeveer 50 % van de Vlaamse tieners draagt een beugel. Er is dus veel kans dat jouw kind er vroeg of laat eentje moet. Help! Je weet niks over beugels en je hebt massa's vragen? Is dat niet keiduur? Is het wel écht nodig? Gaan mijn kinders pijn lijden? Maison Slash en CM to the rescue! Wij vonden supertoffe orthodontist Bart (met meer dan 30 jaar ervaring!), die bereid was om een aantal hardnekkige beweringen te bevestigen of voor eeuwig te verwijzen naar de prullenmand. Hoe zit dat dus met die beugels? Wat is een feit? Wat is een fabel? Je komt het hieronder allemaal te weten!

Papa, professor en ‘t zeetje

Trouwens, orthodontist Bart is een slashparent! That’s right! Hij is de papa van Céline, Stijn en Léonie. Grote kinderen die het nest al verlaten hebben. Die tijd komt ooit hé. Bart: ”Klopt! Mijn kinderen hebben trouwens allemaal een beugel gehad! Zelf ben ik in 1983 afgestudeerd als orthodontist en ik werk ook als professor aan de Universiteit van Nancy. Daarbuiten ben ik een echte liefhebber van ‘t zeetje: blokarten, bodysurfen,… Heerlijk! Maar jullie hadden wat vragen over orthodontie hé? Laat ons erin vliegen!”

Stelling 1: Orthodontie is een pijnlijke lange affaire

“Dit is een absolute fabel. Orthodontie dient niet om een ziekte te bestrijden. Het is een preventieve gezondheidsbehandeling. Het hoort dus helemaal geen pijn te doen. Het kan natuurlijk wat wennen zijn de eerste dagen met een beugel. Je hebt immers ineens een vreemd voorwerp in je mond. Je moet je ook aanpassen bij het eten. Opgepast met harde en plakkerige dingen! Het is best om je kinderen vanaf jonge leeftijd mee te nemen naar de tandarts en hen zo veel mogelijk te laten wennen. Op die manier hoeft er ook geen angst voor pijn te zijn en kan de tandarts je tijdig doorverwijzen. Daarnaast proberen we als orthodontist alles zo helder mogelijk uit te leggen. De meeste behandelingen duren 6 maanden tot 1,5 jaar. Ook dat valt dus eigenlijk mee. In die periode moet je wel regelmatig op controle komen. ”  

Stelling 2: De meeste orthodontische behandelingen zijn puur esthetisch

“Het esthetische is vaak een reden waarom mensen gemotiveerd zijn om aan een orthodontiebehandeling te beginnen. Iedereen wilt graag een mooie glimlach. Daaronder liggen er bijna altijd medische redenen waarom een behandeling nodig is. Als je bijvoorbeeld een diepe beet ongemoeid laat, dan kunnen je gehemelte en steunweefsels aangetast raken. Wie de nood aan orthodontie negeert, zal meer tandvleesontstekingen en gaatjes krijgen. Kortom, echt niet fijn! Orthodontie draait dus veel meer om het vermijden van al die problemen dan om schoonheid. Deze stelling is dus een fabel.” 

Stelling 3: Orthodontie is duur

“Dit moet je echt geval per geval te bekijken. Geen twee behandelingen zijn immers hetzelfde. Voor jonge kinderen zijn er soms behandelingen die 600 euro kosten. Een behandeling met blokjes zal dan weer gemiddeld rond de 3000 euro kosten. Ik bekijk het echter zo: Je gebit is zoals een huis, auto of mooie fiets waar je een heel leven mee moet doen. Het kost dus inderdaad wel iets, maar het is wel een steengoede investering. Orthodontisten zullen trouwens ook steeds een bestek meegeven van wat de behandeling gaat kosten. Afhankelijk van bij welk ziekenfonds je bent aangesloten en of je eventueel nog een extra verzekering hebt, krijg je daar ook een heel stuk van terugbetaald. Je moet natuurlijk wel zelf zorg dragen voor je beugel, anders kunnen de kosten oplopen.”  

Stelling 4: Er is een verband tussen goed poetsen en orthodontie

“Feit! Op alle momenten in je leven heeft een goede mondhygiëne een grote impact op je gebit: voor, tijdens en na de beugel. Zo kan een melktand die te vroeg uitvalt of getrokken moet worden, een invloed hebben op de ontwikkeling van de definitieve tanden. Kinderen moeten dus goed leren poetsen en regelmatig naar de tandarts gaan. Tijdens een orthodontiebehandeling is een goede mondhygiëne ook essentieel. Ik vergelijk orthodontisten soms met voetbalcoaches. Wij kunnen de spelers een kans geven, maar als we zien dat er niet goed gepoetst wordt, moeten we ze uit de wedstrijd halen en de behandeling onderbreken. In de retentiefase, net na de beugel, zien we jongeren hun tanden soms verwaarlozen. In hun studententijd lopen ze weer gaatjes op, want dan zijn er vaak andere prioriteiten. Jammer, want goed poetsen blijft op elke leeftijd enorm belangrijk!" 

Toppie verzekerd bij CM: feit!

Super bedankt, orthodontist Bart, om al deze kennis aan ons versTAND te brengen! We onthouden dat er een stevig verband is tussen poetsen en orthodontie, dat het om meer draait dan een rij rechte blinkers, helemaal niet pijnlijk moet zijn noch jaaaaren moet duren. Tot slot hangt de uiteindelijke kostprijs deels af van de behandeling, maar ook van de terugbetaling van je ziekenfonds. Het is dus interessant om te weten dat CM sinds 1 januari een gloednieuwe regeling heeft. Je kan er rekenen op een extra tegemoetkoming van 60% van je beugeluitgaven (met een plafond van 1050 euro) bovenop de gewone terugbetaling van de orthodontiekosten. Inbegrepen in je maandelijks lidgeld. Zonder wachttijd! Voor elk kindermondje bij je thuis! Wohow! Hier lees je er alles over! Toppie verzekerd dus: geen fabel, maar een dik feit! 

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met CM. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staan, lees je hier.