Slashparent An haar wensen voor
Moederdag zijn onder één noemer te vatten. Ze wil dit jaar namelijk NIKS. Weliswaar te lezen
als in NIKS Moeten Doen. Want dat is precies
wat ze verlangt. In “normale”
omstandigheden combineert ze samen met het moederschap al veel rollen: taxichauffeur,
cateraar, EHBO-expert, animator, DJ, eventorganisator … Maar sinds corona ons
verraste speelt ze opeens nóg meer rollen in de film van mijn leven. Laat die Oscar maar komen!

No seriously: doe mij maar een #moetnunimoederendag deze 10 mei. Voor alle duidelijkheid (en ter inspiratie voor andere mama’s) maakte ik alvast een lijstje op van de bescheiden wensen. Dat laat ik de komende dagen dan lekker rondslingeren in huis!

Slapen

Uitslapen. Tussendoor wat bijslapen. Vroeg gaan slapen. Doorslapen. Mij overslapen. Elke vorm van slaap is welkom en op Moederdag combineer ik ze het liefst van al allemaal. Saai? Ja, hoera!

Privacy

Al eens gehoord van schending van de privacy? Nou mijn kind niet. Ondanks een simpele uitleg ervan, lukt de toepassing zelden.

Het cliché van Moederdag wil dat je als mama verheugd quality time doorbrengt met je gezin. Maar ik wil ook eens quality time met mezelf doorbrengen: op toilet en in de badkamer, achter mijn boek of gewoon suf voor me uit starend.

Een proper huis

Een DIY queen ben ik niet, dus neen, hier is geen “home make-over” gebeurd de voorbije weken. Toch niet in die zin van het woord. De transformaties in ons huis zijn eerder van omgekeerde aard. Het begint als eilandjes van rommel die zich regelmatig versmelten tot continenten. Een proper huis is uiteraard alleen een cadeau als je het niet zelf proper moet maken. De planning voor zaterdag ligt bij deze dus ook al vast voor de gulle gevers.

Niet-zelfgemaakt eten

Zelfs de eenvoudigste maaltijd smaakt heerlijk als iemand anders ze liefdevol voor jou maakt/afhaalt/opwarmt, gezellig opdient en nadien ook de afwas erbij neemt. Ik doe niet moeilijk, roep me maar als het klaar is!

Verwentijd

Aan alle mama’s die vinden dat tijd doorbrengen met hun fantastische kinderen voldoende verwennerij is. Ik snap dat! Gezonde, lieve kids zijn uiteraard het ultieme geschenk. Voor Moederdag mag het eens iets meer zijn en dacht ik ook aan een andere, noem het banale verwennerij. Een rugmassage, een pedicure of gewoon een lang warm bad (inclusief privacy dus!). En ook al zijn sommige zaken nu onmogelijk, ik houd het graag tegoed voor normalere tijden.

24 uur eigendom van de afstandsbediening

Voor 1 dag is dat 'kaske' van mij. En volgt er geen commentaar op mijn exquise keuzes. Misschien kijk ik uit nostalgie nog eens naar alle episodes van Buffy … Hoor ik daar iemand zuchten? Aah, iemand die mij een dienblad vol snacks & drankjes brengt: dán is het ok!

Ssst-ilte

Overwerkte grasmaaiers, het “3 maal 4 is 12-liedje”, een overbevolkte conference call, gestommel op de overloop en 20 vragen per minuut: er is véél ruis in huis. En ook in mijn hoofd draaien er steeds dezelfde hits: “Wat eten we vandaag?” en “Was het nu maandag of woensdag?”.

Jawel, absolute stilte zou me deugd doen. Of zou ik dat dan gewoon heel verdacht vinden?

“Niks moet, niksen mag”

Ik herhaal het als een mantra zodat ik het tegen zondag écht geloof. Moederdag, dat zou elk jaar een off-duty dagje mogen zijn: niks moeten oplossen, niks moeten aan- of uitzetten, niks moeten zoeken, niks moeten onthouden … Gewoon niks moeten en mij daar ook nikske schuldig over voelen.

Want ja, ik zie mijn gezin dolgraag en zorgen voor hen is een manier om die liefde te tonen. Tijd en ruimte voor mezelf creëren, voelt snel ongeoorloofd aan. Maar hey, self-care isn’t selfish. En nog minder als je het een hele dag cadeau krijgt.

Deze Moederdag dus: een bon voor een #moetnunimoederendag. Alvast merci!