Op zondag rechtstreeks van de jeugdbeweging naar de sporttraining. Of op donderdag na school op muziek- én zwemles. Twee avonden muziekschool en 3 keer voetbaltraining? Wanneer heeft je kind het té druk? Wat is er combineerbaar met de dagelijkse ratrace? Vragen waar menig ouder zijn hoofd over breekt...

In september gaan we over van de vakantiestress naar de hobbykoorts. Het is een periode van kiezen en plannen. Hoeveel hobby’s willen je kinderen en welke activiteiten zou jij hen graag aanbieden? We willen allemaal het beste, maar wat is mogelijk in de planning? En wanneer wordt het gewoon teveel?

We worstelen er allemaal mee. We wéten intussen dat kinderen zich verplicht moeten vervelen zodat ze tijd hebben om zich te ontwikkelen. Maar een dag heeft slechts 24u en het leven is steeds jachtiger. We moeten méér kunnen, méér weten en je cv moet al bij wijze van spreke gevuld zijn voordat je op zoek kan naar een vakantiejob op je 16de.

Het is niet abnormaal dat we onze kinderen daarom zo vroeg mogelijk een waaier van mogelijke hobby’s willen aanbieden zodat ze snel richtingen kunnen kiezen (welke sport of welk instrument), of zich zo breed mogelijk kunnen ontwikkelen (sport én muziek?).

Maar hoe maken we die keuzes, waarmee moeten we rekening houden, op basis waarvan mogen we knopen doorhakken? Dit zijn enkele van ons bij elkaar gesprokkelde survivaltips bij mogelijke hobbystress. Good luck!

1. Eens luisteren naar je kind kan geen kwaad

Je merkt het vanzelf wel wanneer het allemaal wat teveel wordt.

2. Eens niet luisteren naar je kind is OOK ok trouwens

Soms is zoon of dochter zelf vragende partij om steeds meer buitenschoolse activiteiten aan te nemen. Ok, kiezen is verliezen, maar dat is een burnout ook. Afremmen die handel!

3. Gebruik schoolvakanties om verschillende sporten uit te testen

Er is een overvloed aan sport- of themakampen die je kind al een goed beeld geven of het iets voor hem of haar is.

4. Ga voor uitmuntend, niet voor perfectie

Dit is een raad die van toepassing is op je hele leven trouwens. Maar wat betreft de hobbystress: laat je kind af en toe eens een training of les overslaan. Schakel de carpool in en laat andere ouders eens rijden. Of bel de grootouders, een tante of een oppas. Blijf  dan vervolgens wat langer in bed en geniet dat je niet moet gaan supporteren in de kou. Niks moet, niksen mag!

5. Organiseer je gewoon beter

De carpooltip hou je alvast in het achterhoofd. En stem de hobbykeuzes van al jouw kinderen op elkaar af. Gebruik bijvoorbeeld een familieplanner om het overzicht te bewaren. Zoals deze die we speciaal voor jou ontwierpen!