De herfst is er al en dan weten we dat de winter also nog coming is. En de dagen in deze donkere seizoenen zien er doorgaans net wat anders uit dan op een zomerse lentedag. Ge kunt dus maar beter voorbereid zijn op deze tijd van 't jaar. Met mondmaskers als extraatje én deze survivalkit voor de mens met kinderen in huis die slashparent Eva ons ter hulp gooit. Want een verwittigd slashparent is er op z'n minst 2 waard!

Handschoenen

Handschoenen zijn de nagel aan m'n doodskist. Nog meer dan sokken, hebben ze de gave te verdwijnen. Of ze komen als stenen en takken terug uit de wasmachine, dat kan ook. In elk geval: handschoenen heb je nooit genoeg. Trek dus richting zeeman en koop zakken vol. Stop ze overal: in boekentassen, jaszakken, fietstassen, in de auto. Niet duurzaam, zegt u? Akkoord. Daar zou men namelijk dringend eens iets aan moeten doen. Biologisch afbreekbare handschoenen, anyone? Dàt zou pas een gat in de markt zijn.

Takkenbak

Wie aan kinderen begint, beseft niet welke opties daar allemaal bijhoren. Takken bijvoorbeeld, komen massaal het huis binnen. En zeg niet zomaar tak tegen een tak. Je hebt namelijk de lievelingstak, de zwaardtak, de tovertak, de Harry Pottertak, de Nachtwachttak enzovoort. Wat je dus best niet doet, is ze in de houtkachel of groencontainer gooien, daar komt miserie van. Zet een takkenbak aan de achterdeur, zo ben je nooit een takje kwijt.

Blote voeten

Laat het los. Kinderen zijn nu eenmaal een tikkeltje vreemd. De hele zomer met dichte schoenen, en de hele herfst met blote benen? Heel normaal, in kinderland. Op een koude vloer urenlang op blote voeten spelen? So what. Ze zullen echt wel klagen als ze het te koud hebben. Hetzelfde geldt voor sjaals, mutsen en zelfs jassen. Ik dring niet meer aan maar laat ze het zelf vragen.

Pompoenen enzo

Herinneringen zijn bedrieglijk. We onthouden de fijne momenten en zetten die vast in ons langetermijngeheugen. Denk jij dat het voeger altijd sneeuwde? En je moeder de hele winter wafels bakte ? Vergeet het maar, af en toe is genoeg. Dus: hol elk jaar één pompoen uit en maak er soep of cake van, en je kroost zal later navertellen hoe'n warm en huiselijke moederkloek jij was. Neem genoeg foto's voor Instagram zodat je een hele winter voort kan met iedereen te laten denken wat voor perfecte bakmoeder jij bent.

Fluo-terreur

Oké, we willen allemaal dat onze hartjes veilig zijn op straat. Maar kunnen we een béétje chill blijven? Ook zonder fluohesje heb je recht op je plek in het verkeer, toch? Of willen we onze kids opvoeden met de idee dat het levensgevaarlijk is om te voet naar de bakker op de hoek te gaan? Opgroeiend tot bange wezels in een gevaarlijke koning auto-wereld? Nee toch. Dus automobilisten, kijk uit je doppen. Want onze kinderen zijn hier ook: spelend, springend, slalommend, huppelend in de spits. 

Gezelschapsspelen

Wie z'n kinderen even van het scherm wil losweken, moet er wat voor overhebben. Dat betekent bijvoorbeeld: gezelschapsspellen spelen! En wees maar zeker dat het net degene zijn waar jij ab-so-luut geen zin in hebt, die het eerst uit de kast worden gehaald. Gelukkig zijn er enkele strategieën om zo min mogelijk actief aan het spel te moeten deelnemen. Zo kunnen de kinderen het spel alvast opstellen terwijl jij nog snel koffie zet om het komende uur te overleven. Telkens als het niet jouw beurt is, sprint je richting toilet om stiekem zelf even op een schermpje te kunnen. En na een kwartiertje, als ze goed zijn opgestart, begin je zogezegd aan het avondeten. 

Naar buiten

O, wat is het verleidelijk. De hele dag in pyjama op de bank. Netflix, YouTube, Brawl Stars en Chokotoffs. Tot het donker valt en de kroost hangry wordt. Het volume stijgt, ruzies volgen elkaar in sneltempo op. Trek dan alsnog een jas aan en ga naar buiten. Wandelen doet altijd deugd. Bovendien is 'wandelen' een rekbaar begrip: een paar stappen in park of bos zijn al voldoende om van een wandeling te spreken. Zodat je snel zonder schuldgevoel aan het aperitief kan beginnen. Hoera!
Hebdegij nog meer nood aan tips en tricks om je #1000UurDeDeurUit tracker gevuld te krijgen? Hebdegij zelf super leuke ideetjes om een ander zijn #1000UurDeDeurUit tracker gevuld te krijgen? Hebdegij dan geen zin om je aan te sluiten bij het allerleukste #1000UurDeDeurUit groepje op Facebook?  't Is daar van voor slashparents door slashparents. Doe even gesjellig en word nu lid, en nodig je slashvrienden en -familie uit!