Alles in de helft is al een tijdje het nieuwe credo hier thuis. Met veel plezier sleurde ik mijn huisgenoten mee in de mwatjee/mwatjee avonturen en meestal met het nodige succes. Maar een mens verliest zijn inspiratie al eens en afgelopen zomer was het vooral zoveel mogelijk genieten. Dus toen de vraag kwam voor een nieuw experiment was mijn reactie: Ja! Euhm…. Even wist ik niet goed wat ik nog kon halveren. De kilo's op de weegschaal, het aantal rekeningen in mijn brievenbus en het aantal mails in mijn mailbox waren mijn eerste gedachten. De resultaten spraken me wel aan maar tijd om die vlug vlug die toverformule te schrijven had ik niet. Tot #1000uurdedeuruit werd voorgesteld. Yes, we gaan voor de helft minder binnen zitten. 

De verstandige lezer begrijpt natuurlijk dat de helft minder binnen zitten wat hoog gegrepen is. Maar daar gaat het niet om. De uitdaging was er en ik zag het helemaal zitten. Mijn huisgenoten daarentegen heel wat minder. Huh? Wat gebeurt er hier? We hebben al zo veel binnen gezeten met corona, willen jullie nu echt niet meer naar buiten? De FC De Kampioenen verslaving die ze gekweekt hadden tijdens de lockdown, Netflix, TikTok shizzle, enz. werden aangehaald als betere alternatieven dan elke dag gaan wandelen. Dus moeder won de helft van de tijd de strijd en kreeg zeurende kinderen mee op pad en de andere helft van de tijd was ze alleen op wandel. Wat was nu het beste? 

Nadat ik maar niet kon snappen waarom ze niet vaker met mij een blokje om wilden en ik mezelf een tijdje een hele zielige mammie gevoeld heb, was het tijd voor een nieuw actieplan. De activiteitenlijst van Maison Slash werd bovengehaald en het enthousiasme groeide. Lou, onze dochter, had elk van de 63 activiteiten op een papiertje geschreven, dichtgevouwen en in een potje gedaan. Elke dag had een ander gezinslid de honneurs om een papiertje te trekken. 

Wat werkte wel?


Yoga in de ochtend op het koude gras werd het meest getrokken. Leuk maar voor beperkte herhaling vatbaar. Wat we wel graag deden is ‘s avonds even met onze blote voeten naar buiten gaan en naar de maan kijken. Het heeft iets magisch om zo de nacht in te gaan. Rolschaatsen en stoepkrijttekeningen waren favoriet om na school te doen. Wandelen ging beter als ze hun grijptangen mochten meenemen om de straat mooi te maken. Hello, win-win. Ook goed waren wandelingen verder weg zoals de Lommelse Sahara waar we nog nooit geweest waren of het zeetje nog eens bezoeken. 

De beste tip is om gewoon zelf met de kinderen naar buiten te gaan. Zet u met een boek en een dekentje in uwen tuin en de kinderen volgen wel. Eerst zijn het schichtige dieren die komen kijken of de kust wel veilig is maar wanneer hun ogen zijn aangepast aan het buitenlicht vinden ze snel de weg naar trampoline, dirtbike, zelf gefabriceerde kampen, etc. Ik kreeg van mijn schoonmoeder de opmerking dat mijn wasknijpers altijd kapot zijn. Dat de kinderen beter stopten met kampen bouwen omdat ze daardoor steeds stuk gingen. Het was het mooiste compliment dat ik afgelopen maand gekregen had. 

Hoera voor pendelen


In een ander artikel las ik dat de gemakkelijkste manier om kinderen meer buiten te krijgen via het pendelen is. Onze kinderen gaan momenteel beiden naar een nieuwe school in een ander dorp waar we binnenkort naartoe verhuizen. Dit betekent dat we het pendelen momenteel vooral via de auto doen. Ons nieuwe huis is wel op wandelafstand van hun nieuwe school. Dus wat deden we? Ik zette de kinderen elke ochtend af aan het nieuwe huis en ze wandelden te voet naar hun school. ‘s Avonds pikten we hen daar ook terug op. Toch weeral enkele minuten buiten gewonnen. Ik deed ook mijn best om de kinderen vroeger af te zetten zodat ze extra tijd had voor de schoolbel ging om nog buiten te spelen met hun vriendjes. En ja, we gingen zelfs een paar keer extra vroeg uit de veren om bij mooi weer met de fiets naar school te gaan. 

Het verdict


We missen de discipline om de 1000uur tracker goed bij te houden dus staalharde resultaten kan ik hier niet neerpennen. Van de dagen waarop we het netjes ingevuld hadden, bleek dat ze op school 1,5 uur buiten speelden. Als ik een wandeling plande, dan deed ik dat meteen na school voordat ze in de greep kwamen van huiswerk en schermen. Dit lukte meestal voor een uur. Hobbies konden ons boven de 3 uur per dag brengen. Andere dagen strandden we rond de 2 -  2,5 uur per dag. Dus niet de helft meer buiten maar ben ik content? Zeker da!