Sociale druk onder kinderen en jongeren, het hoort één op één bij opgroeien. Je herinnert het je waarschijnlijk zelf nog. Uitgedaagd worden tot dingen die je eigenlijk niet wilt. Bang zijn om je status te verliezen. Daarom bedacht slashparent Bert het X-plan, een superoplossing wanneer je kind in een situatie belandt van sociale druk.


Kinderen en teenagers zijn nog heel ‘maakbaar’ en kunnen snel onder sociale druk komen staan. Daardoor kunnen ze dingen gaan doen die ze eigenlijk helemaal niet willen of wat niet bij ze past. Maar als ze zouden weigeren, komt hun vriendschap of status misschien in gevaar. Júist datgene wat voor kinderen zo belangrijk is.

Simpele vraag

Voor die gevallen bedacht de Amerikaanse Bert Fulks, zelf vader en docent, een superoplossing. Elke week heeft hij -vanwege zijn job als begeleider- gesprekken met jongeren . Op een dag stelde hij ze een simpele vraag: ‘Hoeveel van jullie zijn weleens in een situatie beland waarin je iets deed wat je eigenlijk helemaal niet wilde? Maar toch zei je er niks van, omdat je het gevoel had dat dat onmogelijk was.’ Alle kinderen staken hun hand op. Allemaal.

Eigen ervaring

Dat bracht Bert terug naar zijn eigen jeugd. Hij schreef erover op zijn blog. ‘Ik herinner me nog altijd de eerste keer bier drinken bij een vriend thuis. Ik vond het helemaal niks, maar het voelde alsof ik niet anders kon. En ik kon natuurlijk niet mijn ouders bellen om me op te halen. Dat was not done. Ik zou hier sowieso niet eens moeten zijn.’

X-plan

Bert kreeg een geweldig idee. Hij bedacht het ‘X-plan’ waardoor kinderen zichzelf uit een situatie kunnen redden. Hij gebruikt het ook binnen zijn eigen gezin. Je kind heeft wél een telefoon nodig. Zo werkt het: als je kind zich niet goed voelt in een bepaalde situatie of omgeving, hoeft hij alleen maar de letter ‘X’ naar jou of je partner te sturen via de telefoon. Jij belt hem/haar vervolgens op dat er iets is,  en dat hij/zij onmiddellijk naar huis moet komen. Handig, want daardoor heeft je kind een onschuldig excuus tegenover zijn vrienden. 'Papa of mama heeft mij nu nodig'! Want als er íets is dat alle tieners gemeen hebben, zijn het wel (niet coole) ouders.

Voorwaarde

Slim idee, maar er is wel één voorwaarde volgens Bert. ‘Als we een X krijgen, mogen we niet oordelen en geen vragen stellen. (Zelfs als je kind heel ergens anders is dan waar hij had verteld naartoe te gaan). Vertrouwen is tweerichtingsverkeer. Als wij willen dat onze kinderen dat doen, moeten we ze wel die kans geven. Als we direct gaan oordelen, zullen ze een veel grotere drempel voelen om van het X-plan gebruik te maken. Kinderen moeten uiteraard leren met bepaalde, niet altijd even leuke, situaties om te gaan. Maar door het X-plan hoeven ze niet over hun grenzen heen. Bovendien geeft het je als ouder de kans om zelf je kind te kunnen helpen als dat nodig is.

Dit artikel verscheen eerst op op de blog van  Bert Fulks.