Deze maand zochten we onze bijzondere hobby ergens in een circustent. Celine (11) volgt wekelijks circuslessen, en wanneer ze niet op stelten loopt, doet ze in diezelfde circusschool ook aan parkour. Parwat? Dat is een te gekke sport waar je keisnel over hindernissen leert springen, salto's maken en nog zoveel meer. Waarom ze dat doet? "Zo kan ik snel wegvluchten als oma me een vervelend klusje geeft!" 

Al zou de immer vrolijke Celine die ik te zien krijg tijdens het interview een topclown zijn, en begin je instant te lachen van haar glimlach, in het circus is ze is veel meer dan dat! Wanneer ik haar vraag of ze weet wanneer ze gestart is met circus, schrikt ze zelf van het antwoord van haar oma. Celine doet al zeven jaar aan circus, dat wil zeggen dat ze eraan begon toen ze vier jaar oud was! Hoe schattig is dat? "Mijn nichtjes Fien en Gitte deden dat ook als hobby dus dan ben ik eerst gestart met eens een kampje te doen, ik vond het zo leuk dat ik het nu iedere week doe!" Sinds enkele jaren doet ze daarbij dus ook aan parkour. "Als ik vertel dat ik aan circus en parkour doe, krijg ik altijd superveel vragen van mensen. Ze willen weten wat ik dan allemaal leer en wat dat percies is, ... Want de mensen denken meteen aan clowns natuurlijk, maar wij leren echt veel meer dan dat!" 

Durven of doen? 

Ik moet meteen bekennen aan Celine dat ik ook wel wat vragen heb over haar hobby's, maar gelukkig legt ze me met alle plezier alles tot in de puntjes uit. "Bij circus leren we echt alles wat met circus te maken heeft: op elkaars nek staan, piramides bouwen, jongleren, op een bal en een ton lopen, ... Met stelten lopen, is denk ik wel mijn favoriet! En bij parkour leren we swingen aan een bar, mooi recht landen, rollen en salto's maken zonder trampoline!" Celine gaat door en door, en in een mum van tijd heb ik geleerd wat een voetswing is, hoe ik een salto moet maken én hoe ik me moet laten vallen zonder me pijn te doen. Een heel belangrijke les volgens Celine, "Want als je je gewoon laat vallen, val je misschien wel recht op je gezicht! Eigenlijk moet je vooral niet bang zijn om te vallen!"

Dat is dan ook meteen de grootste kwaliteit die je nodig hebt als je wilt beginnen aan circus of parkour: durf! Celine vertelt honderduit over hoeveel keer ze al viel met haar stelten. Op vrijdag de 13de kwamen allebei haar stelten zelfs al eens los tijdens een show! "Maar je moet gewoon leren doorzetten en verder doen. Als je na de eerste keer vallen al zegt 'ik kan het niet', gaat het natuurlijk nooit lukken hé!"

Celine geeft dus maar al te graag wat wijze raad aan kinderen die zich ook aan deze hobby's willen wagen. "Begin al wat te oefenen op je evenwicht, want dat is heel belangrijk! En je moet ook vooral niet bang zijn! Als je dat toch bent kan je voorzichtig opbouwen en komt dat wel goed! Voor de rest moet je gewoon naar de circusschool komen, want daar leer je alle tips! En ohja, als je parkour wilt doen: géén schuivende schoenen aandoen!" Celine spreekt uit ervaring, ze begon haar carrière met de verkeerde schoenen en schoof keihard van een bergje af. Gelukkig heeft ze zich nooit echt heel erg pijn gedaan bij circus of parkour. "Alleen op school heb ik mijn enkel al eens hard omgeslagen waardoor ik op krukken moest lopen, maar dat had dus niets met mijn hobby's te maken." 

Draaimolen 

Ik vraag haar of je als circusmeisje nog andere kwaliteiten nodig hebt. "Je moet ook wel goed kunnen samenwerken en vertrouwen op elkaar. Dat is niet altijd gemakkelijk, want de jongens uit mijn groep zijn de hele tijd aan het spelen en daar kan ik dus écht niet goed mee samenwerken, maar ik probeer het wel!"

Haar circustrainers hebben haar zo te zien al veel goede raad meegegeven. Het is dan ook duidelijk dat ze echt naar hen opkijkt. Later wil ze het liefst van al schrijfster worden, en daar is ze zelfs al mee begonnen! "Maar daarnaast wil ik ook wel circustrainer worden. Dan wil ik net zoals mijn trainer Stef superlang haar waar je zomaar aan mag hangen! Als we aan zijn haar gaan hangen draait hij rondjes en vliegen we zo de lucht in. Dat is superleuk, dus dat wil ik ook kunnen!" Wat een waaghalzen daar in het circus! Celine nodigt me uit om het ook eens te komen proberen en ik moet toegeven dat ik benieuwd ben, maar ik val zeker uit de toon tussen al die durfallen! 

Gelukkig kan ik thuis al beginnen oefenen, volgens Celine: diabolo, flowerstick, met bordjes draaien,... "Maar wel buiten hé! Parkour kan je overal oefenen! Je bouwt gewoon zelf een parcours met dingen waar je over en onder moet en dan begin je te oefenen!" Oma knikt twijfelend als ik vraag of ze het leuk vindt dat Celine thuis vaak oefent. "Ze heeft nog niets kapotgemaakt tijdens het oefenen." Ik voel de twijfel in haar stem, maar tegen de glimlach van Celine kan je niet zomaar nee zeggen!

Om af te sluiten vraag ik haar af ze zelf vindt dat ze speciale hobby's heeft. "Ja eigenlijk wel, want niet veel kindjes doen dit, dus het is niet zo bekend. Eigenlijk snap ik dat niet, want het is superleuk! Ik zou alle kinderen aanraden om aan circus of parkour te beginnen!" Alé hop slashparents, jullie weten waar te beginnen!

OPROEP: Heeft jouw zoon of dochter ook een bijzondere hobby dat een verhaal waard is? Geef ons een seintje via redactie@maisonslash.be!