Zoefde jij vroeger ook altijd tijdens het vrij zwemmen als een zeemeermin door het zwembad? Wij ook! Wist je dat je tegenwoordig lessen kan volgen om als een échte zeemeermin te leren zwemmen? Emma (11) volgt al een aantal jaar zeemeermin zwemlessen. Da's dus kei cool hé!
Een geluk bij een ongeluk, moest Emma gedacht hebben! Ze volgde al jaren zwemles, maar brak haar elleboog. Daardoor kon ze de slagen niet meer 'mooi' uitvoeren zoals dat wel verwacht wordt tijdens de zwemlessen. "We wilden iets zoeken dat meer om het plezier gaat dan het echt correct zwemmen.", vertelt mama Wendy. En of het tof is? Ja hoor!

Ik vind het gewoon leuk om in het water te zijn", zegt Emma. "Je bent vrij en dat maakt mij echt blij." Ondertussen volgt Emma al bijna twee jaar zeemeermin lessen bij Mermaid Janne in het zwembad van Lichtervelde. "Elke vakantie staan we er weer om mee te gaan zwemmen."

Oededadan?

"Bij het zeemeerminzwemmen zijn je voeten aan elkaar geplakt", vertelt Emma, "Je hebt onderaan een vin waar je je voeten insteekt en daarover gaat de stof van je staart. Je leert tijdens de lessen hoe je moet zwemmen zonder je benen te gebruiken. Dat is echt super vermoeiend voor je buikspieren!"

"We proberen dan trucjes uit om als een echte zeemeermin onder het water te blijven. Hoe je zwemt, hoe je drijft, koprollen, in een treintje zwemmen met anderen en meer. Ik vind het moeilijkst om achterwaartse koprol te doen. Je benen moeten dan helemaal mee draaien met je lichaam en dat is echt niet makkelijk", zegt Emma, "En je adem lang genoeg inhouden. Daar moet ik echt nog op oefenen."

Under the sea

"Ik ben echt een waterrat," lacht Emma, "als ik aan het zwemmen ben, wil ik soms een echte zeemeermin zijn. Ik wil zo lang mogelijk onder het water blijven en gewoon vrij zijn. Of als ik geen zin heb in school, dat ik dan gewoon zou kunnen wegzwemmen en dat niet hoef te doen. Het allerliefst zou ik tussen de vissen kunnen zwemmen. Niet met extra zuurstof ofzo, maar door mijn adem in te houden. Nu zou ik dat niet kunnen want zo lang kan ik mijn adem nog niet inhouden."

"Je moet snel kunnen zwemmen. De trucjes traag doen lukt zeker niet. Ook wanneer je met andere zeemeerminnen samen zwemt moet je snel genoeg gaan zodat degene die onderaan zwemt ook nog lucht kan happen. Ik denk dat de zwemlessen die ik daarvoor had genomen echt wel geholpen hebben. Je leert daar vrij snel zwemmen en de crawl bewegingen heb je ook echt nodig wanneer je als zeemeermin zwemt. Daar ik heb zeker geluk in gehad!"

Wakostda?

Volgens de mama van Emma hangt de kostprijs echt af van wat je zelf verkiest. "Wij hebben een staart gekocht voor Emma omdat ze het zo graag doet en ook écht vaak doet. Die staart kost tussen de €75 en de €100. Je koopt dat één keer en dan kan je kind er wel een aantal jaar mee verder. Je kan er dan meteen een passend topje bij kopen. Langs de andere kant kan je ook gewoon zo'n staart huren als je niet zeker bent. De lessen op zich zijn niet heel duur en eens je kind het kan, is die kost al een stukje minder, natuurlijk."

Iets voor je kinders?

Uniek is het zeker, dat vindt Emma ook! "Het is echt tof om te doen. Ik wacht altijd tot het opnieuw vakantie is zodat ik weer kan gaan zwemmen." Of het moeilijk is? "Dat hangt er vanaf hoe snel je het onder de knie hebt. Er waren kinderen van 6 of 7 jaar die eigenlijk net hadden leren zwemmen en daar ging het vaak wat moeilijker bij. Maar ze bleven gewoon oefenen en dan konden ze het ook."

Over het algemeen vragen lesgevers dat je kind zeker kan zwemmen en minstens 50m kan zwemmen in één trek. Ideaal voor de waterratten thuis!