Over hindernissen springen, je paard borstelen en opzadelen - bij hobby horsing kan het allemaal, en je hebt er niet eens een levend paard voor nodig! Is dat dan wel even leuk als gewoon paardrijden? Wat zijn zo de grote verschillen? En is dat al een officieel ding in België? 11-jarige Lola vertelde ons alles over haar hobby, gaf ons tips en tricks en stelde ons voor aan haar prachtige stokpaard Beau!

Hobby horsing, wadisda?

Je hebt op het wonderlijke wereldwijde web misschien al filmpjes zien passeren van Finse competities stokpaardrijden. In Finland is stokpaardrijden of Hobby horsing helemaal hot. De ruiters hebben een sportief tenueke aan, springen soms bijna over hun eigen lengte en hebben bovenal een kweetnihoeschoon stokpaardje tussen hun benen. Superzot, kei innovatief en best imposant om naar te kijken. Wij waren helemaal onder de indruk en vroegen ons af hoe dat zit met de Hobby horserkes in België. Zo kwamen we terecht bij Lola, een paardenfan en fanatieke Hobby horser. 


Een gulden middenweg...

Terwijl ze aan de frontriem voor haar paard naait, vertelt Lola samen met haar mama Eef hoe ze bij Hobby horsing is beland. "Ik speel het online spelletje Star Stable en rijd ook paard 'in 't echt'. Maar real life paardrijlessen in coronatijden zijn niet altijd evident. En ook is het niet de meest goedkope hobby. Zo vond ik in Hobby horsing de ideale oplossing." Samen met één van haar vriendinnetjes spande Lola vorige zomer een paar touwen en elastieken in de tuin om er dan eerst zonder paardje over te springen. Zo zijn ze erin gerold en leerden ze met behulp van KHT Semina op YouTube de kneepjes van het vak. 


...om ook in volle coronatijden nog buiten te komen!

Toen in volle lockdown ongeveer alle plezante activiteiten on hold werden gezet, dook Lola in het tuinhuis van haar mama om in de tuin een hindernissenparcours te bouwen. "Ze heeft nu tuinstoelen en een wasrek in de tuin gezet, ideaal om over te springen. Zelfs harken, stokken en driewielers doen nu dienst als hindernis. De echte stokpaardspringers hebben natuurlijk echte hindernissen, maar daar zijn we nog nog niet," vertelt Lola's mama. Dat was toen de ideale oplossing om coronaproof nog buiten te komen en haar passie voor paarden niet op stal te hoeven zetten. Haha, snaptem?

Een gegeven paard... moet je soigneren!

Toen we aan Lola vroegen wat ze liever anders had gezien aan dat Hobby horsen, antwoordde ze meteen "dat ik meer geld had". Dat het goedkoper is dan echt paardrijden, spreekt voor zich. Maar toch zijn de mooie en kwalitatieve stokpaardjes best prijzig. Een handgemaakt stokpaard op Etsy (the place to be voor de mooiste stokpaardjes volgens mama Eef) kost tussen de 100 en 300 flappies. Niet iets om van je wekelijkse zakgeld te kopen dus, maar gelukkig heeft Lola de beste oma ter wereld, die haar voor Kerst een handgemaakt stokpaardje uit Hongarije cadeau deed. Haar stokpaard Beau wordt dan ook beter gesoigneerd dan het gemiddelde shetlanderke op de kinderboerderij. Hij heeft een soort stal met voerbak in huis en slaapt zelfs bij Lola op de kamer. Als het nodig is, krijgt Beau een flinke poetsbeurt met de borstels waarmee Lola ook de echte paarden verzorgt. 


Customizable, DIY-proof én sporty spice

Zelf een stokpaardje maken is nog net iets te ver gegrepen voor Lola, maar accessoires maakt ze wel zelf. Mama Eef vertelde hoe Lola er niet alleen haar energie, maar ook haar creatieve ei aan kwijt kan: "Het leuke aan Hobby horsing is dat het een beetje customizable is. Ze zit de hele tijd te knutselen en steekt vanalles in elkaar. Nu is ze een hoofdstelletje aan het maken en ze heeft ook de manen van het paardje zelf geknipt." Zo maakte Lola ook al een halster van een touw uit de doe-het-zelf-zaak en sleutelhangerringetjes. Geniaal gevonden, en 't ziet er bovendien nog eens "precies echt" uit.

Dat het daarnaast ook gewoon een echte sport is, kan mama Eef beamen "Ik heb het zelf ook eens geprobeerd en het is niet simpel. Ze springen echt hoog, ik had zelfs een beetje spierpijn de dag erna". Voor Lola is het de ideale uitlaatklep na hele dagen stilzitten op school, een uurtje springen in de tuin maakt haar hoofd leeg na een drukke dag. 

Tot slot vroegen wij aan Lola een paar tips en tricks voor iedereen die na het lezen van dit artikel denkt van "How zeg, hoe tof is da?! Dawilikook!". Ten eerste begint alles bij de juiste outfit: stevige schoenen en sportieve kleren. Hoog springen in een strakke jeans raadt Lola niet meteen aan. Een volledig paardrijtenueke kan natuurlijk ook, maar dat is volgens onze bron absoluut geen vereiste. Ten tweede: oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Je kan volgens Lola een hindernis best eerst uitproberen zonder paardje, daarna met het paardje naast je en dan pas met het paardje tussen je benen. Geduld is een schone deugd, en dat is iets dat je naast een beetje flexibiliteit zeker zal kunnen gebruiken. De derde en laatste tip is er eentje die tegenwoordig handig is voor elke nieuwe skill die je jezelf wil aanleren: YouTube! Er zijn op het internet honderden plezante filmpjes te vinden van zowel het hindernissen springen als het DIY accessoires maken. 

Paardenliefhebbers: verenig u!

In België is de Hobby horse community nog niet zo groot als in Finland. Competities, kampjes en lessen zijn hier bij ons helaas nog niet te vinden. Daarom is het soms wel eenzaam en is het niet gemakkelijk om vriendjes of vriendinnetjes te vinden om samen mee te Hobby horsen. Dus (stok)paardenliefhebbers: verenig u! De gegevens van Lola en Eef zijn gekend bij de redactie!

OPROEP: Heeft jouw zoon of dochter ook een bijzondere hobby dat een verhaal waard is? Geef ons een seintje via redactie@maisonslash.be!