We doen het allemaal. Want we zijn ouders. We lopen, rennen, vallen en we staan weer op. Knallen soms keihard met ons gezicht tegen de muur. We proberen het beste ervan te maken. Soms lukt dat, en soms ook niet. En heel vaak vragen we onszelf af: hoe doen ZIJ het? In 13 snelle vragen stoppen we onze neus in andermans zaken. SlashParent van dienst: Sofie Dumont.

Rock-'n-roll chef Sofie Dumont  ken je waarschijnlijk van haar tv-werk bij VTM 'Sofie in de Keuken van’. Al jaren aan de top van de Vlaamse culinaire wereld en samen met Wim slashparent van heerlijke dochter Grace. Dierenvriend/ Brussel-lover/ overtuigd Pajottenland-bewoner/ and obsessed with food! Bakken mogen ze haar nooit meer afpakken, té lekker en gezellig. Volg zeker de super leuke instagram van Sofie of check haar website vol boeken, interviews en inspiratie.

Wat is je grootste guilty pleasure waarvan je niet wilt dat je kinderen het weten?

"M&M’s, kan ik mij ziek aan eten!  (En maar blijven zeggen aan Grace dat alle snoep met felle kleurtjes niet gezond zijn!)"

“Choose your battles”. Welke ‘gevecht’ kan je niet winnen met jouw kind?

"Als Grace per dag haar portie fruit en groenten eet, mag ze zeker scheef gaan. Verantwoord weliswaar, aan chocolade, chips of whatever ze zin in heeft . Frisdrank en snoep is er sowieso niet in huis, dus das makkelijk. Op feestjes knijp ik ook een oogje dicht. Feest is feest, maar ik zal blijven hameren dat te veel suiker zalig is in de mond maar slecht is voor heel haar mooie prinsessen-lijfje!"

sofie dumont

Met welk gerecht scoor je het hoogst thuis?

"Spaghetti carbonara. Of Bolognaise-saus waar ik minimum 10 groenten in smokkel. Of natuurlijk pizzaaaa!"

Welk nummer/groep/album ga je jouw kind(eren) ABSOLUUT leren kennen/dwingen om naar te luisteren?

"Sowieso alle overleden helden , Michael Jackson , Bowie , Prince , George Michael, Queen ... Muziek moet een beetje zijn zoals de groente en fruit voor je een snoepje eet. Eerst de basis, dan mag je nog wat freewheelen."

Wat is jullie favoriete lunchplek/ijsjesplek/resto met de familie?

"Ijsjes: Krijmerie in Gaasbeek,  lunch of dinner doen we graag bij Van Hoo in Halle, Den Eekhoorn Dworp (mega speeltuin int groen - bye bye kids, wij drinken alvast aperoke :), De Noordzee in Brussel."

Wat deed je voor het laatste verjaardagsfeestje?

"Vriendjes van Grace, en onze vrienden en familie uitgenodigd. Een tafel vol homemade wafels, pannenkoeken, chocoladetaart, fruit met slagroom, en cake’s ... ook homemade limo’s en kinderchampagnes. Echt the whole shabang!  Cocktails voor de groten met wat fingerfood, waar iedereen a volonté kan van genieten. Muziek is dan van de eerder vermelde helden. Evenveel feest voor jong of oud , de max! Grace heeft tot 23u gedanst, was met geen stokken in bed te krijgen."

Hoe zijn de rollen bij jullie thuis verdeeld?

"Heel klassiek. Ik doe the usual woman stuff: koken opruimen, was, tuin, Grace ,.. Wim doet de agenda en regelt verder alles van vliegtickets, dienstcheques poetsvrouw, autocontroles, ... Soit, alles achter de pc. Prima zo!"

sofie dumont

Hoeveel schermtijd krijgt jouw kind?

"Niet zo veel. In de week nauwelijks, gewoon omdat we ons ander bezighouden en er gewoon geen tijd/nood voor is. 's Morgens gebeurt het wel eens dat we allen klaar zijn, jawel, te vroeg. Dan gaat de tv eventjes aan tot we moeten vertrekken. Wim bekijkt dan al wat mails en ik steek een wasje in. Verder kan het op restaurant, of op de trein. Maar ook niet de hele tijd. Ik hoop dit nog wat vol te houden zo, want ééns het scherm aan is, is mijn dochter plots weer weer potdoof kindje."

Ben je de ouder geworden die je dacht?

"Goh, ik was eigenlijk niet van plan om mama te worden omdat het niet zo makkelijk lukte. Ik had mij er al bij neergelegd: een perfect leventje met Wim en ik, veel reizen, oldtimers kopen met 2 plaatsen. We hadden ook al een kindonvriendelijk huis gebouwd. Maar bon, het wonder is toch gebeurd. En nu zouden ze haar niet meer moeten afpakken natuurlijk, ze is zo geweldig. Ik ben streng in wat ze eet, maar heb mega, maar  dan ook mega veel geduld voor alles waar ze maar zin in heeft. Ik wil haar wel beleefdheid, respect en eerlijkheid meegeven, dat zijn de belangrijkste waarden voor mij. En dat ze geen meeloper hoeft te zijn. Anders en niet perfect zijn, is zeer ok ! Soms denk ik stiekem dat ze bedorven is, omdat ze materialistisch zoveel meer heeft dan ik vroeger. Maar ja, wie kan daar iets aan veranderen? Een goede mama doet gewoon haar best , met vallen en opstaan."

Wanneer en waarom heb je je het laatst verslikt in het lachen?

"Met uitspraken van Grace. Ze is super mondig voor haar ouderdom, en praat bijna zoals grote mensen. En daar dan ineens een heel serieus woord tussen dat niet bestaat. Echt doodgaan, haha. En zij wordt dan boos, want snapt niet waarom wij lachen."

sofie dumont

Wat is voor jou een geslaagd ontbijt?

"Gewoon, versgemalen koffie (liefst uit Ethiopië bvb) en een echte goeie krokante pistolet met koude boter erop en dan in de warme koffie doppen. No words."

Waarvoor zijn jullie aan het sparen?

"Speelstuff voor Grace buiten: trampoline, schommel, klimrek... En voor reisjes."

Wat vind je het moeilijkste aan opvoeden? 

"Je kind laten luisteren zodat je geen 10 keer hetzelfde moet vragen, en de zaag moet uithangen. Doe uw pyjama aan, eet nu eens verder, kom hier, ...Of ze is potdoof, kan ook." 

Wat is jouw beste lifehack sinds je kinderen hebt? 

"De kreukherstellende functie op droogkast, veel minder strijk (voor de poetsvrouw ;)). Het ontbijt klaarzetten 's avonds. Wanneer ik kinderloos was, ontbeet ik nooit. In het begin wanneer Grace naar school ging, flipte ik op haar brooddoos. Is het te veel, te weinig, goed genoeg? Zal ze het opeten en niets uit andermans doosje wegmoffelen? Intussen ben ik er een kei in. Ik geef echt van alles en nog wat mee. En zij is superblij, zij doet de styling van haar eigen brooddoos.. zalig!"