35 000 scholieren en studenten die brossen voor het klimaat, dat negeer je niet zomaar. Al voor de derde week op rij laten ze hun stemmen luid horen in de straten van Brussel. En hun aantal groeit elke week. Ook grootouders sluiten aan. En wij, wat vinden wij ouders hier eigenlijk van?

Het is een debat dat al even lang gaande is als het 'brossen voor de bossen'. Aan menig keukentafel wordt er al drie weken overlegd en beslist: mag mijn kind spijbelen voor het klimaat? Zelfs in huishoudens met lagere school- kinderen is het 'zou die van jou mogen brossen'-gesprek de laatste weken al meermaals gevoerd. 

Ma-ni-festeren of ma-ja-fisteren? 

Flauw mopje, deze tussentitel. Maar het is gewoon om de boel wat vrolijk te houden. Ikzelf heb jammer genoeg nog geen kinderen van de leeftijd die je op hun ukkie kan gaan laten manifesteren. Maar zaten ze in het middelbaar? Ik zou hen aanmoedigen om te gaan roepen en scanderen. Hoe vaak zetten we deze generatie niet weg als niet geëngageerd, lui of gemakzuchtig?  Wat ik nu vooral voel is trots. Want scholieren en jongeren nemen het heft in handen. Dat is op zich al een prestatie gezien het gehoorzaam klimaat waarnaar het Vlaamse onderwijs streeft. "Zitten, luisteren en volgzaam zijn, dan kom je er wel", klinkt het veel te vaak. 

Ik kan dat nu wel denken. Maar ik lees op het net best veel andere meningen en geluiden. Soms terecht, soms er helemaal naast. In mijn ogen althans. Wie ben ik, denk ik dan? 

Wat denken de Maison Slash-ouders? 

Want wat denken de andere Maison Slash -ouders? Die vraag gooide ik met plezier in onze privé denktank op Facebook (ja, we hebben die!): het slashparent-redactie-team. (Wil je  ook als vrijwilliger schrijven en meedenken, dan mag je steeds mailen naar redactie@maisonslash.be).

Bregtje

Is spijbelen om wat te gaan hangen oké? Neen. Is je talent verkwanselen oké? Neen. Is dat wat deze jongeren doen? Neen. Ze tonen engagement, daadkracht en ze komen op voor iets wat van globaal belang is. Hypothekeren ze met een dag school missen hun toekomst? Neen. Ze strijden net voor die toekomst. Moesten de vrouwen (en mannen!) in het begin van de vorige eeuw zijn blijven zwijgen dan zaten die spijbelende meisjes van vandaag trouwens nu (stemloos) aan de haard. Soms is actie gewoon echt nodig. 

BARBARA

Ik vind het mooi! Zoveel passie van de jeugd. Maar ben ik dan de enige die mijn kind van 15 met een bang hartje richting Brussel zou zien trekken? Mss ben ik dan een beetje de overbezorgde ouder.

CHRISTEL

Het is inderdaad met een klein hartje dat we ze zien vertrekken. Maar lang leve de gsm's hé. Mijn dochter zet regelmatig foto's op instagram story en sms't me de hele route door waar ze zijn. ('t was dat of ik installeerde 'find my phone' en daar is ze pas écht bang voor).  Maar de ervaring is zo uniek. Dit kan ze later vertellen aan haar kleinkinderen: 'oma was erbij'.

Lobke

Ik vind dat echt fantastisch! De jeugd is de toekomst! En wij zouden beter hun voorbeeld volgen. Daarom gaan wij zondag zelf mee betogen tijdens de grote Klimaatmars met heel onze familie, van een leerzaam weekenduitstapke gesproken! Het maakt mij ook ontzettend trots als ik hoor hoe onze kinderen van 8 en 6 er zelf mee bezig zijn. Ze rapen ondertussen zelf zwerfvuil op, ze tikken mij op de vingers als ik durf een komkommer kopen met plastiek rond, ze vertellen erover op school tijdens hun nieuwsje van de week en maken er knutselwerkjes van. Zalig dus dat de jeugd van tegenwoordig zoveel in beweging kan zetten.

Betogen ok, maar dan?

Gwen

Betogen is goed, maar doen wat je zegt is nog beter. Als alle aanwezigen elk ook nog eens een paar eenvoudige doelen ondertekenen, dan maken ze echt een verschil. En als ze hun ouders zover krijgen, dan zijn we helemaal goed op weg :-) Ik kan niet gaan betogen zondag, maar ik heb voor mezelf beslist dat ik dit jaar niet vlieg (een tripje met vriendin afgezegd naar een verre bestemming, een vrijgezellenWE overtuigd om het dichter bij huis te houden) en ik eet zowel altijd vegetarisch. Als iedereen een beetje meedoet, dan geraken we al heel ver!

KRISTOF

Ik vind het mooi dat ze dit zo doen, en daarom sta ik er achter. Maar ik blijf overtuigd dat het ook aan iedereen ligt en niet alleen aan de politiek. Het is onze manier van leven die moet aangepakt worden. We moeten anders gaan leven of we souperen onze aarde op. 

Nele

Gedragsverandering is nodig en de verantwoordelijkheid daarvoor ligt inderdaad bij ons. Maar de overheid zou hier wel een rol kunnen in spelen met bijvoorbeeld statiegeld of door een verbod op bepaalde vervuilende zaken. Maar ook dat komt te weinig. De grote verdienste van de klimaatspijbelaars is dat we hierover nu echt beginnen na te denken. 

En jij, Ga jij zondag?

Aanstaande zondag belooft het alweer druk te worden in de Brusselse straten. Dan is er een nieuwe klimaatmars, deze keer georganiseerd door Rise for Climate Belgium.  Op het Facebookevenement geven al 25.000 mensen aan dat ze gaan betogen en 74.000 anderen tonen interesse.

Nu zijn wij kei benieuwd naar jouw mening: ga jij betogen? Of is dat stom? Laat je reactie achter via de comments!