Hoeveel slaap heeft een volwassen mens eigenlijk nodig? 7u? 8u? Hoeveel slaap heeft een kind van 5 jaar dan nodig? 10u? Dus we kunnen onze kinderen maar beter vroeg in bed stoppen. Of misschien is het wel niet zo erg als we ze eens een uurtje later slapen leggen, dan worden ze ook wat later wakker, toch? Dacht het niet! In andere landen doen ze het nog veel anders dan hier in ons belgenland. Hoe gezinnen slapen en hoe laat verschilt veel over de hele wereld.

Er zijn al verschillende onderzoeken gedaan naar hoeveel uren slaap een kind nu nodig heeft. Sommige onderzoeken zeggen dat een kind van 7 jaar om kwart na acht moet gaan slapen en om zeven uur 's ochtends MOET opstaan. Een kind van 10 jaar moet om half negen gaan slapen en om half zeven opstaan. Ondertussen zegt een ander onderzoek dan weer dat kinderen die in de lagere school zitten, de klok rond moeten slapen.
We kunnen heel veel lezen in de boekskes hoe het allemaal moet, maar als echte slashparents weten we uiteindelijk als de beste wat ons kind aankan en wat niet. Maar om het toch wat interessant te maken, gaan we eens kijken hoe ze 't op een ander doen.

Japan

We hoorden het al eens bij Maarten Vancoillie, sommige gezinnen slapen samen in één slaapkamer. In België is het eerder nog een uitzondering maar in Japan is het de algemene regel. Om het welzijn en de veiligheid te bevorderen gaan Japanse gezinnen samen slapen. Meestal gaat het zo: de baby slaapt bij de ouders, tot er een volgende baby komt maar zelfs dan kan de eerste baby nog bij een ander familielid slapen tot het ongeveer 10 jaar is. We durven niet uitspreken dat dit hier iets mee te maken heeft (want dat weten we niet) maar het is toch wel opmerkelijk dat in Japan het cijfer van aantal gevallen van wiegendood, het laagste ligt van heel de wereld.

Scandinavië

Een grote truc die we hier proberen is baby's in de auto zetten en dan wat doelloos rondrijden tot ze in slaap vallen. De beweging en het geluid geeft de baby het gevoel van weer in de buik te zitten, wat hen vredig in slaap doet vallen. Zo'n truc gebruiken ze in Scandinavische landen ook maar zij gaan niet autorijden. Zij gaan wandelen met de kinderwagen zodat de baby in de frisse buitenlucht in slaap kan vallen. 's Avonds leggen ze de baby's op hun buik in bed en wrijven ze ritmisch over de billetjes, wat ook de veiligheid en de beweging van in de baarmoeder creëert. 


Spanje

Olé, siësta-tijd! Spaanse kinderen gaan relatief laat slapen (+/-22u) maar staan even vroeg op als in andere landen. Zij hebben in de namiddag een vast gepland dutje om weer even te bekomen! Hoe geweldig zou het zijn als ze hier ook zo'n siësta inlassen. 

Zwitserland en de Filipijnen

Een combinatie die we niet wisten dat het bestond: Zwitserland en de Filipijnen. Als het gaat over een goede nachtrust, hebben ze toch wel één groot ding gemeen: daar wiegen ze de kindjes in slaap in een hangmat! Zo'n beetje van rockabye baby, rockabye!
Het wiegen is niets nieuws maar de hangmat wel! Dit zou er ook voor zorgen dat de baby zich terug in de baarmoeder voelt.


Frankrijk

Onze buren pakken het wat losser aan. Wanneer een baby of peuter begint te wenen in de nacht, wachten ze even voor ze hem/haar gaan troosten. Zo proberen ze even af te wachten of de baby echt nood heeft aan een ouder of gewoon wilt wenen om te wenen.

Egypte

Olé ta'assila, ofzoiets. Een Egyptische siësta: ta'assila zorgt ervoor de Egyptenaren maar 6u slapen per nacht. Net zoals in Japan, slapen zij ook samen met hun gezin. Met heel het gezin in een kamer, raampje open en in slaap vallen met het geluid van drukke straten op de achtergrond.

Australië

Hier moeten we zijn! In Australië slapen kinderen gemiddeld 9,5u per nacht! En als dit wat moeilijk lukt in het begin, zijn er speciale slaapcentra die baby's een goede slaaproutine aanleren!