De kerstman komt eraan en vraagt... 5 euro-cadeaus. Het lijkt elk jaar nog een grotere uitdaging, een moeilijkere planning en een stevigere zoektocht. Slashparent Ingrid is -tegen beter weten in -geen voorbereide parent, en botst dit jaar nog meer dan anders tegen de "5 euro-cadeau-muur". 

INGRID
Kerstmis is een feest van vreugd maar stiekem vooral van 5 euro-cadeaus en dat hebben we geweten. Voor de kerstfeestjes op de jeugdbeweging, de school, en zelfs bij sommigen op het werk.. overal is de boodschap: breng een leuk cadeau van 5 euro mee. Liefst genderneutraal maar wel totally creatief en ook geen crap (die lat leg ik voor mezelf vooral).

cadeaustress overload

Deze laatste week voor de kerstvakantie worden mijn planning skills weer serieus uitgedaagd. Want op het werk is het einde boekjaar en wilt iedereen zijn projecten en budgetten rond om vervolgens rustig in verlof te gaan, maar als moeder wordt eveneens verwacht dat ik overal met happekes kom aandraven en ook dus met cadeaus van 'ongeveer 5 euro'. "Iets leuks, iets kleins, iets tof voor iedereen.

Al enkele jaren probeer ik de geschenkenjacht voor familie en vrienden op tijd op te starten. Waar ik duidelijk ook compleet in faal, want fokkerdefok hoe snel gaat die maand december telkens?! Heb ik Sinterklaas nog maar net overleefd, staat het jinglebells-meneertje al hard aan de deur te kloppen. Ok, het is een hordeloop die ik na jaren trial and error al redelijk onder controle heb, tot ...ik aan het grote struikelblok kom van mini-random-maakt-niet-uit-voor-wie-maar-mag-maar-5-euro-kosten-pakjes. 

tijd gaf de kerstman mij nooit

Want dat ben ik dan weer. Ik speel het spel eerlijk en zoek effectief naar iets wat maar 5 euro kost. Bovendien hoop ik ook op een cadeau dat oprecht plezier doet aan de ontvanger waar ik de identiteit nog niet van ken. En ik weiger rotzooi te geven dat meteen bij thuiskomst in de vuilbak verdwijnt. I know, jullie roepen nu allemaal dat ik naar de kringwinkel moet. Maar zoeken is tijd en dat geeft de kerstman mij nooit.

Als bovendien dan òòk nog de husband mij tijdens mijn falende muktitask-week langs zijn neus weg vraagt of ik een idee heb voor een cadeau van 5 euro voor het kerstfeest op zijn werk, dan ... Ik leg hier liever even censuur op de vloekwoorden die dan door mijn hoofd vliegen. 

Ooit doe ik beter

Ooit had ik een slimme cadeau-kast die ik kon aanspreken wanneer nodig. Maar de gewoonte vervaagde toen de kinderen groter werden en bij verjaardagen nu enkel nog bonnen en cash geld uitdelen.

Maar goed, boodschap aan mezelf: start opnieuw met die kast, stop als de bliksem met zagen en typen, want je moet nog pralines kopen voor sluitingsuur als cadeau voor de poetshulp. Gelukkig kerstfeest allemaal. Dat in 2020 meer van je ballen in de lucht mogen blijven.