Over ouderschap valt wat te zeggen. Want zijn wij #slashparents niet enorm trots op onze kleine schattigaards? Toch maak je als #slashparent af en toe ook dingen mee waarvan je nooit had verwacht dat ze in jouw nest gingen gebeuren. Zoals in het nest van actrice en presentatrice, plusmama én moeder in spe Tatyana Beloy. Haar leven veranderde drastisch toen ze plots zomaar een groot kind kreeg, zonder handleiding. 

Toen ik op mijn 27ste voor de eerste keer plusmama werd, dacht ik daarna: "Dit wil ik nooit meer meemaken!" Het was niet zo dat ik niet graag plusmoeder was, integendeel I loved it, ik vond het gewoon veel te moeilijk na het einde van de relatie omdat ik afscheid moest nemen van mijn pluskinderen. Er bestaan (nog) geen regels rond plusouderschap en bezoekrecht met als gevolg dat ik die kinderen nooit meer zie.

Nooit meer stiefmoeder

Nooit meer dus. Tot...ik smoorverliefd werd op de man van mijn leven en bleek dat hij al een kindje had. Ik heb een goede band met mijn zus en zij weet als geen ander hoe hard ik afgezien heb bij het afscheid van mijn eerste pluskinderen. Daarom gaf zij mij de raad om naar een psycholoog te stappen en mij te laten bijstaan in het plusouderschap. Zo gezegd, zo gedaan. Ik nam pyscholoog Eric Fanck (met wie ik mijn boek heb geschreven trouwens!) onder de arm en raad ondertussen iedereen aan om hetzelfde te doen als je plots plusouder wordt.

Vandaag beleef ik het plusouderschap helemaal anders dan de eerste keer dankzij de externe hulplijn. Mijn psycholoog leerde me om grenzen te stellen, samen afspraken te maken én we maakten zelfs een hele bezoekregeling op voor mijn pluszoontje. Ik snapte bijvoorbeeld niet dat mijn man niet meteen verblijfsregeling had gemaakt. De consultaties bij Eric Franck waren zowel voor mij als voor mijn man heel positief. Keigoed dat we dit samen gedaan hebben!

Als plusouder sta je vaak aan de zijlijn. Je voedt het kind wel mee op, je zorgt voor de was en de plas, je maakt mee huiswerk en je doet zoveel andere dingen. Maar...sommige zaken blijven nu eenmaal voor de echte ouders. Net daarom is het zo belangrijk om afspraken te maken en grenzen te stellen. Dankzij goeie afspraken lukt het vandaag wel om dit allemaal te regelen want ik kan hem helpen en zorgen voor zijn zoontje terwijl hij weg is bijvoorbeeld. Onze grootste les? Maak afspraken in functie van het kind. Kinderen hebben structuur nodig en hoe beter de dingen zijn afgesproken, hoe gemakkelijk voor het kind. En voor jou als (plus)ouder.

Het beste van twee werelden

Best of both worlds is het, dat plusmoederschap. De ene week heb je tijd om je aandacht volledig aan je pluskind te geven. En de andere week kan je heerlijk met zijn twee leuke dingen doen zoals uit eten gaan, samen gaan joggen, langer in bed blijven liggen. Natuurlijk mis ik mijn pluszoontje in de week dat hij niet bij ons is, maar Facetime is gelukkig nooit ver af.

Weet je? Ik doe ongelooflijk hard mijn best om de tofste plusmama ever te zijn! Natuurlijk moet ik mee opvoeden en neem ik echt een ouderlijke rol op want wij hebben bepaalde waarden en normen in ons huishouden waarbij mijn man en ik aan dezelfde kant staan. Ja, dan kan ik soms naar hem kijken en denken: 'Amai jij bent goed aan het opvoeden.'

Ondertussen ben ik zelf zwanger en heb ik negen maanden tijd om uit te kijken naar onze baby. Dat is echt zo anders dan plusouder worden, daar heb je geen negen maanden tijd...je wordt verliefd en BAM je krijgt een kind! Zonder dat je dat eigenlijk had zien aankomen, dat is niet niks. Ik ben ervan overtuigd dat ik een goeie mama zal zijn omdat ik mijn pluszoontje al mee heb mogen opvoeden. Dit zal de opvoeding van mijn eigen kindje alleen maar ten goede komen, omdat ik al zoveel geleerd heb. Plusmama zijn is een verrijking in mijn leven. Ik zie mijn pluszoontje doodgraag en hou van de eerlijkheid, de knuffels en alles wat er bij het plusmoederschap komt kijken.

Tips voor plusouders in spe

Durf hulp vragen! Stel grenzen, praat erover en krop niets op. Dat is de grootste raad die ik aan plusouders in spe kan geven. Durf ook dingen veranderen. Zo vierden wij Kerstmis afgelopen jaar op 22 december omdat ik zo graag wou dat mijn pluszoontje mee naar mijn familie kon. Als je als nieuw samengesteld gezin zaken wilt laten werken, dan moet je durven afwijken van het normale. Niets is eigenlijk nog vanzelfsprekend, maar het lukt aardig als je goede afspraken maakt. En dan is het voor iedereen veel leuker, toch?


Nooit meer stiefmoeder: het boek!


Wil je graag meer lezen over het plusouderschap? Schaf dan als de bliksem het boek dat Tatyana schreef samen met gedragstherapeut Eric Franck aan. In hun handleiding voor plusouders tonen ze hoe ook jouw plussprookje dankzij zelfkennis, goeie communicatie en duidelijke afspraken een happy end kan krijgen.
Uitgegeven bij Borgerhoff&Lamberigts - €22,99