"Jij bent daar nog te klein voor."" Ah neen, daar ben je te groot voor." Herinner je zelf nog de tegenstrijdige boodschappen die je kreeg als kind?  Als ouders willen we dat onze kinderen zelfstandig worden. Niet te traag, maar ook niet te snel. Slashparent Kleo struggelt met haar 9-jarige, maar samen maken ze kleine overwinningen!

KLEO

Stel je voor: je weet in je hoofd heel goed wat je wil, maar het mag allemaal niet want je bent nog te jong. En je weet ook vooral wat je níet wil, maar ook daarvoor ben je te jong. Alhoewel, niet voor alles. Om nog geholpen te worden bij het uitkleden, daar ben je dan weer te groot voor. En om nog naar boven gedragen te worden, ook dat past niet meer bij je 9 jaar. Verwarrend, allemaal…

Word eens groot! (Maar niet te snel)

Zelfstandigheid wordt jou vanaf de geboorte al aangeleerd. Leren zelfstandig eten, leren stappen, zelf naar het potje gaan, een hele dag zonder mama op school, … Ook al wil je al die zelfstandigheid misschien zelf niet.

En het wordt elk jaar steeds maar meer: zelf aankleden, alleen huiswerk leren maken, op kamp met de jeugdbeweging, … Maar als je dan eens alleen naar de bakker of de winkel wil, of om de hoek bij je vriendinnetje, alleen terugkomen van school, dan moet dat overlegd worden, besproken tussen papa en mama, en daar ben je dan weer te jong voor. Of papa en mama te bang?

Later als ik groot ben

Maar je wil het zo graag, alles zelf beslissen. De controle krijgen over je eigen leventje. Al is het maar over kleine dingen. Wat je met die 2€ zakgeld kan doen, bijvoorbeeld. Of wat je doet terwijl je een uurtje alleen thuis mag blijven (meestal is dat gewoon tv kijken, maar het is honderd keer leuker als je dat zelf beslist). Of welke kleren je aandoet om naar de film te gaan (bij Nachtwacht hoort een skelet-outfit, toch?). Of hoeveel koekjes je uit de schuif neemt, achter de rug van papa en mama. Die het wel gezien hebben, maar je het gestolen pleziertje gunnen.

Het zijn die kleine beslissingen, die kleine overwinningen, die maken dat zelfstandigheid ook iets leuks kan zijn. Zo kan je even proeven van wat er jou te wachten staat als het plots allemaal wél mag en kan. En moet. Je kind hierop voorbereiden, maar ook jezelf, dat is waar het vanaf die eerste stapjes allemaal om draait. En dat naar boven dragen bij het slapengaan? Laten we daar toch nog maar even van genieten, zolang dat nog kan.