De kerstvakantie is van alle vakanties de meest uitdagende als het op 'niet vervelen' aankomt. De dagen zijn nooit korter, het buiten spelen is beperkt, en er zijn heel veel langdradige 'grote mensen'-feesten gepland. De perfecte cocktail om kinderen hélemaal horendol te krijgen. En onszelf ook. Maar wat is er eigenlijk mis met vervelen? 

Tik tak. De vakantie klopt weer aan de deur. Alweer. Ook al wordt dat in de meeste huishoudens op het nodige gejuich onthaald, het staat zo goed als vast dat er ook veel geklaag en gesteun zal volgen tijdens de volgende kerstweken. "Ik verveel me", zullen we bij het tikken van de klok horen. Met vervolgens veel gehang, gerol, en gedraai. *zucht.

De meeste ouders - wij inclusief - hebben de neiging om  dan meteen activiteiten te bedenken. Dingen te doen. Ideeën te serveren. (als bewijs onze leuke to do-lijst voor tijdens de kerstvakantie. oeps. guilty.) En dan uiteindelijk toch ook weer die tablets boven te halen.

Nochtans is je kind zich af en toe stevig laten vervelen net wél een goed idee, volgens het World Economic Forum.  Ze worden er creatiever en vindingrijker van. Deze video legt goed uit waarom.

Kinderen (en wijzelf!) zijn zo gewend om voortdurend input en stimulansen te krijgen via alle mogelijke kanalen. Zo wordt dat creatief out of the box denken echt moeilijk. We weten dus wat ons te doen staat.

Laat je kind deze vakantie eens goed hangen. Dag 1 zullen ze zeuren , dag 2 (hopelijk) al wat minder en vanaf dag 3 gaan de studio deuren der zelfentertainment helemaal open. Je zal zien dat ze zich op het einde van de vakantie zelf met gemak kunnen bezighouden. Een Risk-spel wordt plots een spannende doos met groene en rode soldaatjes, oud en vergeten speelgoed wordt herontdekt, en ondersteboven zien de dingen er soms stukken interessanter uit.

Je kind heeft gewoon even tijd nodig om het allemaal te zien. Wij plannen de komende vakantie alvast een test!