2020 zal voor eeuwig in ons geheugen gegrift staan als het jaar van corona. Als het jaar van #blijfinuwkot en laaaaaaange weken zonder school. De beelden van hamsteraars van wc-papier halen zeker elk jaaroverzicht. En toch, als het van de Universiteit Antwerpen afhangt, gaat 2020 nog voor iets heel anders de geschiedenis in. Iets waarmee jij zelfs kan helpen! Want jij kan jouw vagina inzetten voor de wetenschap en daarmee grote stappen zetten om blaasontstekingen, soa’s en zelfs onvruchtbaarheid beter te behandelen zonder overmatig gebruik van antibiotica. Huh? 

Een aantal topwetenschappers van de UAntwerpen lanceren Isala, een nieuw burgeronderzoek waar alle vrouwen in Vlaanderen aan kunnen deelnemen. Bedoeling is om het vrouwelijk microbioom in kaart te brengen. Say what? Wel, in je vagina zitten miljoenen bacteriën. En dat is maar goed ook. Want deze bacteriën spelen een grote rol in onze gezondheid én die van onze (ongeboren) kinderen. En toch, de wetenschap weet nog bijna niets over wat er allemaal in de vrouwelijke onderbroek zit. Hoe dat komt? Wellicht omdat er gewoon nog niet zo lang vrouwelijke wetenschappers mee de prioriteiten in onderzoek bepalen. 

Vagina's in de strijd tegen antibiotica

Gelukkig komt daar stilaan verandering in. Prof. Dr. Sarah Lebeer legt uit: “Zonder in deze bange corona-tijden nog meer onrust te willen zaaien, is het belangrijk dat we ons in de wetenschappen ook voorbereiden op slechte bacteriën die meer en meer bestand blijken tegen antibiotica. Ik ben er echt van overtuigd dat we met een betere kennis van het vrouwelijke microbioom de basis kunnen leggen van medicijnen en therapieën die vrouwen op de hele wereld zullen kunnen helpen.” 


(Het jonge en ambitieuze onderzoeksteam dat met de stalen aan de slag zal gaan. © Universiteit Antwerpen) 

Maar… gezonde vrouwen komen nu eenmaal niet zo vaak bij de dokter. En daarom lanceert Universiteit Antwerpen een burgeronderzoek voor gezonde vrouwen. “We zoeken 200 vrouwen die mee willen helpen om de vaginale gezondheid uit de taboesfeer te halen”, vertelt doctoraatsstudente Sarah Ahannach. “Elke deelneemster krijgt gratis alle tools om op verschillende momenten in haar menstruatiecyclus een aantal vaginale stalen te nemen. Deze ‘swabs’ zijn eenvoudig, pijnloos en makkelijk te gebruiken in de privacy van je eigen badkamer.” 


Isala, een vrouw naar ons hart 

Je krijgt in deze vreemde tijden dus de kans om echt iets groots bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek. En ‘t is helemaal corona-proof, want je kan gewoon ‘in uw kot blijven’. Het was dus nog nooit zo makkelijk om als vrouw andere vrouwen te helpen én geschiedenis te schrijven. Want dat is wat Isala wilt doen. En dat is meteen ook de verklaring van de naam van het project. “Isala is een verwijzing naar Isala Van Diest (1842-1916), de allereerste vrouwelijke arts in België. Ze moest haar studies in Duitsland volgen omdat aan Belgische universiteiten toen nog geen vrouwen waren toegelaten. Maar ze zette door. En ze schreef geschiedenis. Want dankzij haar verscheen in 1884 een Koninklijk Besluit dat vrouwen in België toeliet om arts te worden. Wij vernoemden ons citizenscienceproject naar deze sterke dame, want wij zoeken ook vrouwen die geschiedenis willen schrijven.” vertelt onderzoekster Eline Oerlemans. Isala Van Diest schopte het in 2011 als eerste niet-koninklijke vrouw tot op een Belgische munt van €2. We kunnen niet beloven dat die eer jou ook te beurt zal vallen als je deelneemt aan het onderzoek, maar toch! 

Het rapport van jouw onderbroek 

En nog interessant: iedereen die swabs afneemt, krijgt op ‘t einde een rapport van haar vagina. Een unieke kans op een high-tech wetenschappelijke analyse van de inhoud van je onderbroek. Geef nu toe, die kans kan je toch niet laten schieten? 

Registreren kan vanaf nu via isala.be. Zullen we die mannen eens een poepje laten ruiken? Of is die woordkeuze in deze wat ongelukkig?