Je hebt wel de ambitie om het jaarlijkse verjaardagsfeest van je oogappel thuis te laten doorgaan, maar hoe hou je het volkje een paar uur gezellig bezig, zonder dat ze je kot afbreken? Trust us, ge zijt niet de eerste ouder, bij wie de moed op voorhand al in de schoenen zakt, en alsnog naar de binnenspeeltuin trekt. Wij snappen da. Anderzijds, vriendjes thuis ontvangen is zo lekker old school en veel persoonlijker. Die tweestrijd, dat is exact het gat waar parentpreneurs én zussen Mathilde en Ilse van De wereld van Vos zijn ingedoken. 


Maar eerst nog even dit: want wat betekent het woord #parentpreneur dat je in de titel leest? Het is een samentrekking van parent + entrepreneur = parentpreneur. In deze reeks belichten we nl. slashparents die hun eigen onderneming zijn gestart. Niet gewoon werkende ouders, maar moeders en vaders die de sprong hebben gewaagd om zelf iets uit de grond te stampen (en specifiek dan nog in de wereld van #parentfriendly shizzle).  


DE WERELD VAN VOS? WAISDA?

Awel, De Wereld van Vos zijn spelpaketten voor lagereschoolkinderen en kleuters om allerlei knotsgekke opdrachten en spelletjes te doen tijdens een verjaardagsfeestje, communie of lentefeest.

De spelpakketten zitten vol originele spelattributen, een handleiding voor een perfect spel, posters om je feestje aan te kondigen, beloningen voor alle spelers, knutselgerief, …

De inhoud van de dozen is afhankelijk van welk spel je kiest. Voor de speurneuzen hebben Mathilde en Ilse “Het mysterie van Schelpekaap” bedacht in twee versie’s: voor groot en klein. De kinderen transformeren in de speurders van Vos, en moeten op zoek naar een geheimzinnige dief. Je kan de spelen buiten spelen, maar even goed binnen.

Voor de échte feestbeesten (that would be us) hebben deze parentpreneurs het spel “Retteket van feestjespret”ontworpen. Aan de hand van een supergroot speelblad, knutselfrutsels, gekke spelletjes en raadsels ontdekken de kinderen hoe je het beste feestteam wordt. Ingrid van Maison Slash testte dit spel trouwens een tijdje geleden uit met haar zonen. Dat kan je hier lezen.


UIT HET HOOFD VAN?

De Wereld van Vos is het geesteskind van zussen Mathilde, mama van Ramses (11 jaar)  en Perette (9 jaar) en Ilse, mama van twee wat oudere dochters, Jaline en Kika.

Ze omschrijven zichzelf als twee creatieve en fantasierijke wezens.

Bij Mathilde suddert er bovendien veel grafisch talent en Ilse huisvest het zakelijk en praktisch genie.

Omwille van een ziekte moet Ilse het momenteel wat rustiger aandoen, maar ze blijft voortdurend in contact met Mathilde, die De Wereld van Vos even alleen trekt.

HOE HET ALLEMAAL BEGON?

Wanneer Mathilde haar kinderen jarig waren, maar ook in haar vrije tijd leefde ze zich vaak volledig uit met spelletjes, verf en verhalen. Toen andere ouders haar aanspraken of zij niet de verjaardagsfeestjes van hun kinderen wilde komen opluisteren, ontsproot het plan van De Wereld van Vos.

Ook Ilse had naast haar job in de banksector nood aan een creatieve uitlaatklep.

Mathilde werkt al langer als ontwerper van spelen en tentoonstellingen, maar het moederschap gaf haar dat extra duwtje om er volledig voor te gaan. Van A tot Z, zonder compromissen.

Voor Mathilde en Ilse betekent dat hun spelen écht fantasierijk en kwalitatief moeten zijn. Achter de opdrachten zit steeds een heel verhaal om in op te gaan. De spelen moeten zowel jongens als meisjes aanspreken, dus geen nuffige prinsessen of piraten.

Ook betekent het voor hen kiezen voor duurzame materialen. Zo is bijvoorbeeld de confetti van het feestpakket biologisch afbreekbaar.

De laatste push kregen de twee zussen doordat ze een kleine drie jaar geleden in de finale van de Flair Startup Contest terecht kwamen.

WELKE REACTIES KRIJGEN JULLIE?

Van in het begin werden Mathilde en Ilse enorm gesteund door hun omgeving. Niet alleen hun partners en kinderen zijn geliefde proefkonijnen. Nu en dan steken ze allemaal samen de handen uit de mouwen om speldozen te vullen tijdens heuse familieweekends.

Minder evident was al de steun die ze kregen van buren en vrienden tijdens de Flair Startup Contest, waarbij sommige buren zelfs flyers maakten met de oproep om op hen te stemmen.

De allereerste reacties van mensen die een doos hadden aangekocht via de site, en bijvoorbeeld lieten weten dat hun oudste zoon zich zelfs als vos had verkleed voor de kleintjes, of een ander gezin die de buren mee hadden ingeschakeld om het mysterie op te lossen, zullen Mathilde altijd bijblijven.


ZUSSEN-POWER

Doordat Mathilde en Ilse De Wereld van Vos als zussen delen, omvat heel de onderneming een extra emotionele dimensie. Zij ervaren De Wereld van Vos als een gemeenschappelijk kindje dat ze enorm hard koesteren, en waar veel tijd wordt ingestoken. Als er een spel af is, voelen ze zich steeds samen enthousiast en zenuwachtig. 

WAT BRENGT DE TOEKOMST?

Ilse en Mathilde zitten nog boordevol creatieve plannen om nieuwe spelpakketten op de markt te brengen.  

Zo broeden ze op een spel rond kunstenaars, want Ilse is eigenlijk kunsthistorica van opleiding.  

Heel concreet staat er een spel voor grotere kinderen (10+) op het programma om een soort robot te ontwerpen, maar ze broeden ook op een kookspel, en iets wetenschappelijk.

Natuurlijk moet er ook een nieuw mysterie op de markt komen, voor wie het eerste mysterie van Vos al heeft uitgespeeld.

_______________________________________________________________

Lezers van Maison Slash die "Het mysterie van Schelpekaap" bestellen krijgen tot en met eind februari gratis een pak uitnodigingen in de stijl van het spel plus een gepersonaliseerd digitaal feestpakket. Gewoon bij je bestelling de code MAISON SLASH en de naam van je kind vermelden.