Je bent zwanger en verwacht een vlotte geboorte en gezonde baby. Maar soms loopt het niet goed en sterft de baby. Je wenst het niemand toe. Maar als het gebeurt, is Boven de Wolken er. Zij fotograferen overleden baby’tjes en bezorgen zo sterrenouders liefdevolle herinneringen tijdens de dagen na het overlijden en – in de vorm van een mooie fotoreeks - nadien. Parentpreneurs Anneleen en Sharon zijn de bezielers van Boven de Wolken.

Maar eerst nog even dit: want wat betekent het woord #parentpreneur dat je in de titel leest? Het is een samentrekking van parent + entrepreneur = parentpreneur. In deze reeks belichten we nl. slashparents die hun eigen onderneming zijn gestart. Niet gewoon werkende ouders, maar moeders en vaders die de sprong hebben gewaagd om zelf iets uit de grond te stampen (en specifiek dan nog in de wereld van #parentfriendly shizzle).  
Boven de Wolken, watisda?

Boven de Wolken is een vzw die overleden baby’s fotografeert. Vrijwillig en met veel liefde. En gratis. Want ze willen dat iedereen de kans krijgt om hun kindje te blijven koesteren. Ze zorgen ervoor dat ouders zoveel mogelijk kunnen ‘genieten’ van de tijd samen met hun kindje.  Dat mama's en papa's hun overleden kindje durven aan te raken, zonder dat ze gepusht worden. Boven de Wolken probeert hen mooie herinneringen te geven, zowel met de foto’s als op het moment zelf.

Uit het hoofd van?

Anneleen Fransen (37) en Sharon Geirnaert (30). Twee tegenpolen die mekaar zeer goed aanvullen. 

Anneleen is vroedvrouw in hart en nieren en fotograaf in bijberoep. Verhuisde door de passie voor haar job van de Antwerpse Kempen naar Oostende. Is mama van Matteo (5) en Lucas (7). Is een spring-in-'t-veld. Heeft een heel klein hartje.

Sharon is mama van Luca (8), Loïc (5), Ellis (1,5) en sterrenmama van Nina (6). Is blij als ze af en toe een rustmomentje kan inlassen, maar heeft een grote passie voor newborn fotografie. Is optimistisch, zorgzaam en erg gevoelig voor slechte afspraken.

Hoe het allemaal begon

Sharon werd op 1 april 2012 mama van Nina. Na haar geboorte bleek dat Nina niet kon ademen doordat ze een open middenrif had en ondanks alle goede zorgen, stierf ze de dag nadien. Sharon nam zelf heel veel foto’s van haar mooie dochter en liet een bevriende fotograaf langskomen, omdat ze voelde dat dit het enige was dat ze nog zou hebben. En omdat ze merkte dat er bij lotgenoten ook vraag was naar zo'n mooie foto’s startte ze met het fotograferen van overleden kindjes overal in Vlaanderen.

In Oostende nam vroedvrouw Anneleen foto’s van de geboorte van Marilou* en de dagen nadien. Ze zag hoeveel waarde de ouders hechtten aan de paar dagen die ze samen met hun kindje mochten doorbrengen en de foto’s die ze daarvan hadden als herinnering.

Sharon en Anneleen vonden elkaar op het internet,  bundelden hun krachten en richtten Boven de Wolken op. Dat het zo groots ging worden, hadden ze nooit gedacht. Sharon: “Boven De Wolken is meer dan foto's. Het is een zeer sterk team, een echte hechte familie.”

Nina*, dochtertje van Sharon

Waarom Boven de Wolken?

Boven de Wolken maakt verschil op moeilijke momenten. Voor onze fotografen zijn de overleden kindjes kindjes gewoon echt mooi. Tijdens zo’n fotosessie komt er soms eens een vroedvrouw meevolgen. Zij vinden het dan vaak echt wonderbaarlijk om te zien hoe mooi we deze kleintjes kunnen neerleggen en hoe je met een simpel dekentje al een heel ander zicht krijgt op foto. Voor de ouders is het belangrijk dat ze op een mooie en intieme manier afscheid kunnen nemen van hun kindje. De tijd die ze samen hebben is erg belangrijk en de foto's nadien zijn een blijvende herinnering die ze heel erg koesteren.

Pelle*, het zoontje van een collega van Anneleen. Zijn ouders namen hem mee naar huis.         

Welke reacties krijgen jullie?

De reacties zijn zeer verschillend. Als mensen ons kennen, krijgen we veel lovende woorden. Voor wie ons niet kent, klinkt het vaak hard en onwezenlijk.
Maar de positieve reacties wegen door. We krijgen dagelijks bedankingsmails van vrienden, familie en ouders. Dat geeft enorm veel voldoening. De reacties die ons het meeste bijblijven zijn die waarbij ouders zeggen dat ze zo blij zijn dat ze hun kindje hebben durven vasthouden en knuffelen, dankzij onze fotografen. 


Wat is Boven de Wolken voor jullie?

Voor ons is Boven de Wolken ons kindje. Onze dochter met wilde kuren noemen we haar soms.

Sharon: "Echt, Boven de Wolken heeft een immense impact op ons leven. We zijn er dag en nacht mee bezig. De dood van mijn dochter en Boven de Wolken leerde ons ook relativeren.  Na de dood van Nina kreeg ik nog 2 kinderen. En ik besef ik nu nog meer dan vroeger hoe bijzonder het is om drie gezonde kinderen te hebben.”


De overleden kindjes in de sterrenhemel van 2017 - website van Boven de Wolken

 Hebben jullie nog een droom met Boven de Wolken?

Anneleen en Sharon dromen vaak, heel vaak. Bijvoorbeeld over een "troostbus" : een grote tourbus die ze zouden verbouwen tot een hele mooie en rustige plek waar ouders kunnen binnenlopen. Om te bezinnen, te lachen, te praten of te huilen. Die bus kan dan elke week in een andere regio staan, waardoor ze veel sterrenouders kunnen bereiken. Of het haalbaar is? Sharon: "Dat maakt eigenlijk niet uit. Daarvoor zijn het dromen . Misschien is een inloophuis, zoals ook het Berrefonds dat heeft, realistischer."

Ik ben (of word) slashparent. Hoe kan ik jullie helpen?

Het is voor ons heel belangrijk dat onze bekendheid groeit. Heel wat ziekenhuizen raden ons al aan en stellen ons op een geweldig mooie manier voor aan sterrenouders. Daarvoor zijn we hen enorm dankbaar. Het zou mooi zijn als we niet enkel moeten rekenen op de ziekenhuizen, maar dat er altijd wel iemand is die Boven de Wolken kent en ons kan aanraden aan de ouders. 

We kunnen altijd fotografen gebruiken. Omdat we ernaar streven langs te komen binnen de 24 uur na een oproep, zouden we graag ons team uitbreiden. Wie vrijwillig wil meewerken kan ons dat laten weten via onze website: www.bovendewolken.be