Amper 1 op 3 (!!) Vlaamse automobilisten laat zijn gsm tijdens het rijden links liggen. 1 op 3... Dat is niet om bijzonder trots op te zijn.  De cijfers komen uit een nieuwe studie van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde). Shit, en wat wij doen wij?

Liefst 2 op de 3 (!!) Vlaamse automobilisten geeft dus toe dat ze tijdens het rijden wel eens berichtjes lezen of verzenden, of bellen met de gsm in de hand. Als je de cijfers zo zwart op wit leest, komen ze hard binnen. Jaarlijks sterven in België meer dan 150 kinderen in het verkeer. Een van de oorzaken: gsm-gebruik achter het stuur. De Belgen zijn Europees kampioen in het gebruiken van hun smartphone terwijl ze rijden. 37% zegt wel eens sms’jes of e-mails te versturen achter het stuur. 1 op 6 zegt zelfs dit regelmatig te doen. Fuck.

En wat doen wij? We weten keihard dat het verkeerd is. Zéker als ouders van kinderen. En toch. Het blijkt sterker dan onszelf. Misschien helpt dit? Die smartphone achter het stuur kost ons misschien ooit ons kind? Waanzin.

Het nieuwe taboe?

Getallen liegen niet. Toch lijkt het smartphone-gebruik achter het stuur het nieuwe taboe. Want toen we de vraag lanceerden in ons slashparent-team bleek iedereen plots vol goede raad te zitten. Maar zelf zondigen? Nee hoor... Maar eerlijk is eerlijk: niemand is perfect. Ann en ik hadden onlangs zélf bijna een ongeluk vanwege onnozel gedrag met een telefoon in de auto. Maison Slash stond in de file en we dachten even handig te time-managen. Was dit even een wake up-call... Het is dus niet omdat je even met de auto stil staat dat je zomaar  rustig met je gsm kan bezig zijn. Blijkt dus. Anne en ik hebben ons lesje geleerd. Beloofd.

Nobody is perfect

Ok, niemand is perfect. En vooral: het bewustzijn groeit. Na even aandringen, gaven best wel wat slashparents toe dat ze met hun telefoon prutsen terwijl ze rijden. Niemand is er trots op. Een greep uit de reacties van een zeer onderhoudend gesprek op Facebook! (*sommige namen zijn uit privacy-redenen aangepast)

Elke:

Nog niet zo lang geleden stond ik in file aan het rode licht en pakte ik mijn telefoon erbij om gauw even te telefoneren met de wederhelft. Ik werd opgemerkt door een motard die me met veel gevoel voor drama aan de kant zette (lees sirenes en armgezwaai) en me met nog meer machtsvertoon de les spelde. Resultaat: boete van 100 euro en kinderen die geen fan meer zijn van de politie, maar hey... ik heb mijn lesje ondertussen wel geleerd en die telefoon blijft sowieso altijd ver buiten bereik als ik in de auto ben (tenzij ik niet aan het stuur zit natuurlijk, ahja zo gaat dat)

Riet:

Hier een 'meneer van het verkeer' als echtgenoot dus het is een van de stokpaardjes. Handsfree bellen = vier op de 10 verkeersborden missen, zegt mijn man altijd. En, "het is niet waar je handen zijn, het is waar je hoofd is". Als je hem niet nodig hebt als gps, is in de koffer leggen met geluid uit de meest effectieve. Barbara: Het komt wel binnen als je kind voor je vertrekt zegt “mama laat de telefoon maar thuis, of je bent er weer heel de tijd mee bezig in de auto en dat mag niet van juffrouw!” Lang leve de verkeerslessen op school. #Ouderheropvoeding

Elke C:

Ik schakel gewoon mijn kinderen in. Ik vraag ze het bericht voor te lezen en dicteer daarna wat ze moet terugsturen. Handig, zo'n kind in de auto! Zorgt wel af en toe voor leuke situaties als ze er ongevraagd een gekke smiley blijkt te hebben bijgetypt .

 Marleen:

Ik ben guilty as charged... Doe het constant. Zeker in de file. Filmpjes opnemen van de kids (stilstaand weliswaar) etc... Botste ooit door uitbollen op een voorganger met blikschade tot gevolg. Het is echter levensgevaarlijk daarom probeer ik het gebruik in de auto nu bewust te vermijden...

Valeska:

Naar het werk en van het werk zit mijn gsm meestal in mijn rugzak, die op de passagierstoel staat. Nog wel in handbereik, maar echt handig / snel pakken is het niet, dus het houdt mij tegen om impulsief de gsm te willen nemen. De ultieme tip is het echter niet denk ik :)

Gwen:

Ik las ooit iets over een preventie actie in de Verenigde Staten, daar deelden ze stickers uit om in de wagen op het dashbord te plakken met de boodschap: it can wait. Dat is de zin die ik door mijn hoofd laat spoken als ik de neiging zou hebben om op de telefoon te kijken. En ja: jouw hoofd én de andere weggebruikers zijn dankbaar dat je dat niet doet.

Tom:

Phone zit in mijn jas en jas ligt in de koffer. Onmogelijk dus om mee te prutsen.

Lene:

Laten liggen als hij valt, nooit beginnen rommelen of zoeken. Ik deed het FoMO-gewijs ooit wel en ben niet fier op het resultaat ????. Conclusie: gewoon verstoppen is nog beter!

Lobke:

Ik geef mijn gsm aan mijn kinderen en laat ze er een spel op spelen tijden de autorit. Geen gevaar meer om naar de gsm te grijpen. Heb jij nog een ultieme tip om niet aan je smartphone te prullen terwijl je aan het rijden bent? Laat hem hieronder dan achter in de comments. De andere weggebruikers danken u. (wink wink) Dit artikel kwam er  in samenwerking met de VSV, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Vorige week lanceerden ze een sensibiliseringscampagne rond het gebruik van smartphones achter het stuur. Wake up, people!