Onlangs botste slashparent An op het begrip "Threenager".
Tussen de "Terrible Two" en de "Feisty Four had ze blijkbaar dàt koosnaampje
gemist.  “Een threenager is een driejarige
die het uithangt, klaagt, zeurt, moeilijk doet, angstig en humeurig is als een
tiener.” Oh tof, een mini-puber dus! Neen is het nieuwe ja, en driejarigen blijken de perfecte voorbereiding voor een teenager in huis!

Wake up  van die schattige kleuter. Heel veel zaken gaan bij threenagers plots niet meer vanzelf. Inspraak is zacht uitgedrukt - vetorecht is meer het geval.  Helemaal zoals in de wereld van... pubers!

Uitgedut, niet uitgeslapen

Voor vele driejarigen is de stap naar de kleuterklas ook de stap naar minder dutjes. Jawel, ook als ze het écht nodig hebben. Je hoopt dat het een fase is, maar vaak stoppen de dutjes voor altijd. Gedaan die weekendsiësta die we zelf ook wel kunnen gebruiken. Bij ons werd dat: dutjes weigeren maar wel steevast snurken in de autostoel. Kapitein Winokio op volume 10 of een druk gesticulerend mimespel mochten niet baten: bij het indraaien van onze straat bleek de mini telkens in een diepe slaap verzonken. Bij thuiskomst volgde vaak een ontwaakscène waarna, je raadt het al, ze niet meer kon slapen tot middernacht. Een beetje als pubers die eerst hun bed niet in geraken, om daarna met geen stokken uit hun nest zijn te slaan.

Zeg ik blijf dan gewoon hier hé!

Deze was bij onze threenager Echt. Ni. Te. Doen. Telkens ik een ouder zie sleuren aan een kleuter die beslist heeft nooit meer van z’n plek te komen, voel ik diep medeleven. Ben ik ooit de crèche uitgewandeld omdat mijn dochter weigerde mee te komen? Ja! Heb ik haar in een winkelgang laten staan om stiekem te zien dat ze zich niet verroerde? Ook ja. Ben ik ooit zonder haar de voordeur uitgelopen omdat ze niet naar school wilde? Ja, ja en ja! En neen, ik heb haar nooit écht alleen gelaten, kwam altijd météén terug. Maar man, man, deze attitude was echt een beproeving. En zoals je weet is een driejarige in patattenzakhouding dubbel zo zwaar. Een puber die niet opschiet voor school of het beste plekje in de sofa claimt is, zo hoor ik van mijn zus, mogelijk nog moeilijker te mobiliseren. Ik spaar al voor een extra zetel.

Toiletmanieren, c’est quoi?

Kijk, hier hoef ik geen enkele ouder van een threenager of teenager uitleg bij te geven. De threenager moet alles nog leren dus veeg je plichtsbewust die pot schoon. Maar ook de tienerversie laat het soms achter alsof er zo meteen een kuisploeg passeert. “Toch efkes checken,” is in beide gevallen een parate gedachte als het bezoek naar het toilet vraagt.

Humeur & humor

Slecht humeur tot zelfs dramatisch gedrag vind ik ook zo’n parallel tussen threenagers en tieners. Volgens psychotherapeut-auteur Dr. Ilene Cohen komt dit omdat kleuters hun gevoelens nog niet kunnen controleren. “En misschien is dat dan ook wel zo voor tieners,” denk ik dan. Ik besef elke maand weer dat er héél veel emoties op je afkomen als je hormonen gek doen. Dat humeur swingt trouwens ook vaak naar de zonnige kant: heel blij zijn en onbedaarlijk lachen maken evengoed deel uit van het threenager gedrag. En dat zie ik gelukkig ook bij mijn pubernichtje.


Nu ik dit alles herleef, bedenk ik dat humor, zoals vaak, de lont uit het kruitvat kan halen: de situatie relativeren als middel tegen de radeloosheid die ons op zo’n moment kan overvallen. "This too shall pass” laten tatoeëren op je voorarm is eveneens een begrijpbare actie. Eén die ik serieus overwoog, telkens ik me op toilet - na een snelle check uiteraard - vijf minuten afzonderde van mijn eigen puberende threenager.  Het lijkt me nog steeds een geruststellend motto waar je nog jaren plezier van hebt!