Een tweede keer dit jaar is 't vanda. Ondenkbaar voor elke ouder, een regelrechte ramp voor elke
opgroeiende tiener. Want net op het moment dat maten, makkers, kameraden,... het allerbelangrijkste
zijn in hun leven, zijn ze plots aangewezen op enkel hun andere gezinsleden.
Hoe overleef je dat als tiener? Slashparent Liesbeth zocht en vond een aantal tips bij elkaar die
misschien het leed wat kunnen verzachten en de verveling kunnen tegengaan! 

Voor de creatievelingen

DSC_3823.JPG

 • Wil je wat herinneringen bijhouden aan hoe je deze bizarre periode beleeft? Maak een bullet journal of een moodboard en gebruik daarbij handletteren. Laat je inspireren door Pinterest!
 • Hou je van fotografie? Maak een optische illusie of maak een kunstwerk zoals Slinkachu. Nog niet bekend? Google it! Kan je zelf ook zoiets maken met Lego- of Playmobilfiguurtjes? Het worden zeker hits op je persoonlijke Instagram account!
 • Misschien ben je graag met je handen bezig. Zoek oude kledingstukken bij elkaar: een eenzame kous, een slechte onderbroek, een oud hemd van papa, … Voorzie die reeks knuffels op je bed van een nieuwe garderobe door de kledingstukken om te toveren naar originele tenues!
 • Merci aan de mensen uit de zorg! Een zelfgemaakt spandoek of een leuke boodschap op het raam geven nét dat tikkeltje meer.
 • Ben je muzikaal aangelegd, dan kan je zelf een liedje schrijven met coole videoclip erbij!
 • Ook een topper: bouw een knikkerbaan of kettingreactie die hélemaal door je huis loopt! Maak er een filmpje van en deel het met je vrienden. Wie maakt het coolste exemplaar? Inspiratie? Tik de zoektermen “marble run” of “kettingreactie” in op YouTube en dan: bouwen maar!

Feest!

 • Staat je huis in een woonwijk? Of wonen je vrienden in de buurt? Hou dan een #blijfinuwkot-straatfeest! De ramen open, muziekbox naar buiten gericht. Alle buren mogen een top 3 met muzieknummers doorsturen. Jij bent DJ van dienst. Volumeknop open en feesten maar! Wonen je vrienden verder weg? Probeer dan 'Houseparty' of 'Skype! Veilig virtueel feest!
 • En dan zijn er nog de échte DJ’s als DJ Yolotanker of The Soulshakers die zo nu en dan een huiskamer DJ-set op het net zwieren. Fuiven in je eigen slaapkamer, hoe cool is dat!?
 • Kook eens een diner voor je eigen familie! Zoek in een kookboek naar een lekker gerechtje en kokkerellen maar! Een mooi gedekte tafel, een kaarsje en wat rustige muziek zijn een garantie om punten te scoren bij mama en papa!

We spelen een spel vanavond!

DSC_3814.JPG

 • Ga op ontdekkingstocht in de spelletjeskast en schakel je medebewoners in om mee te spelen. Escape rooms bestaan ook in spelvorm om thuis te spelen. Een leuke uitdaging, al kan je ze maar één keer spelen. Misschien kan je spelletjes uitwisselen met je vrienden (eerst goed ontsmetten!).
 • Maak een quiz met Kahoot! Iedereen Smartphone bij de hand, klaar voor de strijd. Wie naast correct ook nog eens het snelst antwoordt, krijgt extra punten.

Een vleugje cultuur

 • Je bent nooit te oud voor de verhalen van Het Geluidshuis. Op hun website (het werkt aanstekelijk, maar is niet besmettelijk!) bieden ze dezer dagen gratis hoorspelen aan. Hilariteit alom als je de dubbele bodems in de verhalen ontdekt! Ga geregeld eens terug kijken, want het aanbod varieert!
 • Op Spotify vind je dan weer een schat aan podcasts terug. Mag het wat educatief zijn, zoek dan naar 'De Universiteit van Vlaanderen'. Maar net zo goed kan je hier verhalen terugvinden of comedy.
 • Smaakt dit naar nog meer humor? Van heel wat comedians (zoals Kamal Karmach of Philippe Geubels) vind je een volledige zaalshow terug op YouTube. Smeer die lachspieren maar in!
 • Ga naar het museum via Google Arts and Culture. Daar kan je onder meer rondwandelen op de Machu Pichu of door het Rijksmuseum van Amsterdam. Maar er is nog veel meer te ontdekken!
 • Echte uitdaging vind je op www.openculture.com. Hier kan je gratis cursussen en e-books downloaden of kan je een vreemde taal leren, wel allemaal vanuit het Engels. 

Sport in "quarantaine"

DSC_3817.JPG

 • Het is niet omdat alle sportactiviteiten zijn afgelast, dat sporten niet meer kan. Meer zelfs, het wordt door artsen aangeraden geregeld een frisse neus te halen. Zolang het mag, kan je buiten op de trampoline springen, gaan wandelen, joggen of fietsen. Wil je het extra plezant maken? Ga dan op schattenjacht met de geocache-app. Gevorderden kunnen ook zelf een cache verstoppen.
 • In dezelfde categorie: steek een coördinatenspel in elkaar voor de vrienden. Geef het startpunt door. Daar kan de speler op zoek gaan naar de coördinaten van de volgende plaats. Op die manier maak je een hele tocht, op het eind verstop je een verrassing: snoep, koekjes, een wc-rol, …
 • Ook wie aan huis gekluisterd zit, kan nog steeds sporten. Er zijn heel wat appjes te vinden om oefeningen te doen van thuis uit.  “7 minuten workout” is er zo eentje, of “30-daagse fitnessuitdaging”. Je kan zelfs kiezen voor digitale yoga sessies!
 • Met de websites www.noknok.be (12 – 16 jaar) of www.fitinjehoofd.be (+ 16) kan je dan weer werken aan je mentale conditie. Je vindt er ook nog leuke anti-verveelideetjes!
 • Haal je diabolo nog eens vanonder het stof. Zoek op YouTube tutorials en leer jezelf op die manier allerlei nieuwe trucjes. 
 • Bouw in de woonkamer een 'reisje rond de wereld'. Throwback naar je lagere schooltijd! Verspreid allerlei voorwerpen en spring van het ene voorwerp op het andere. Verboden de grond te raken! Nadien kan je hier ook nog op variëren: maak er een wedstrijdje van waarbij je om ter snelst het parcours aflegt, of maak er een tikspelletje van.

Nog?

Als alles is afgelast, is er geen reden om een schuldgevoel te hebben over je bingewatch-gedrag! Surf naar je favoriete serie… Uren chill-tijd verzekerd!

Daarnaast kan je natuurlijk nog duizend-en-één spelletjes spelen, foto’s bewerken, creatieve opdrachten doen, … Allemaal te vinden op de Google Play Store of in de Apple Store.

En niet te vergeten, check onze 1000UurDeDeurUit-tips! Een frisse neus halen is àltijd een goed idee!

Hey. En alles komt goed!