We hadden kunnen vragen of je een propper of een plooier bent, maar daar kunnen we niet meteen praktische oplossingen bij geven, als daar al een probleem zou zijn. Dus maar een andere. Heb je een schuif of een stoel? Of allebei? Je weet wel, die ene schuif waar alle kleine prullen in belanden of dé stoel waar die broek, die je deze week waarschijnlijk of misschien of ook niet nog wel eens zal dragen, op belandt. Iedereen kent het, iedereen heeft het. En voor diegenen die hier zichzelf wat therapie willen in geven om er eens en voor altijd komaf mee te maken, geeft opruimcoach Nele Colle wat handige tips.

Eerlijk is eerlijk. Ik heb 2 schuiven en een stuk of 4 stoelen in huis, gevuld en bezaaid met spullen en kleren. Van mezelf en mijn 3 huisgenoten. Oh, en er is ook nog de badrand, de mandjes op het keukenaanrecht en dat stukje vloer voor de wasmand (de oudste zoon heeft vermoedelijk ergens gelezen dat je vuile was voor de wasmand dumpt en niet erin). Herkenbaar? Ik dacht het wel!

Voel je je bij het lezen van bovenstaand stukje betrapt een een beetje rood worden met een gevoel van 'Damn, dat gaat hier over mij!', en gaat het meteen ook over naar een 'Nee maar serieus, nu ga ik er echt iets aan doen!', dan toveren wij Nele Colle tevoorschijn, dé expert als je je inner Marie Kondo naar boven wil halen. Als ze er zit uiteraard, want we moeten er ons van bewust zijn dat niet iedereen dat stukje DNA in zich draagt. En dat is h-e-l-e-m-a-a-l owkay. Maar a try a day, kan gene kwaad anyway, dus Nele, schuif die tips maar in m'n lade and let's make some magic!

via GIPHY

Huullep Nele, ik heb een schuif!

Nele: "Een rommelschuif hebben is dik ok, die heb ik ook, maar ook daar kan je overzicht houden door te werken met bakjes die je 'rommel' verdelen in soorten én begrenzen.
Door te werken met bakjes per soort voorkom je ook dat er rommel inkomt die er niet in hoort. 
Bovendien zorgen de bakjes er ook voor dat je regelmatig herinnerd wordt om eens door de rommel te gaan en weg te doen wat weg mag. Want vol is vol. Als het bakje begint over te stromen moét je er wel eens door. En zo voorkom je dat je rommelschuif blijft uitdeinen tot een rommelkast."

Huullep Nele, ik zit met een stoel!

"Een vraag die ik veel gesteld krijg: wat doe ik met dé stoel? Of met kleren die ik 1x heb gedragen?
Je zou kunnen zeggen: hang ze op een rekje met een aantal kapstokken om te luchten en vol is vol, maar de ervaring leert dat kleding op een kapstok hangen voor veel mensen een handeling te veel is en dat ze toch op een stoel terecht komen.  Er is dus ook niets mis met een stoel, maar hou dit beperkt. Ga eerst shoppen op je stoel voor je iets anders aantrekt."

"Een andere bedenking: als er niets mis is met je gedragen kledij en je hebt er bijvoorbeeld niet in gezweet, waarom zou je ze dit dan niet terug leggen in je kast? Ik weet het, het doet even raar, ik vond dat eerst ook. Maar wees eens eerlijk: als iets al een week op je stoel ligt, ga je deze dan nog aantrekken? Als je erin hebt gezweet, dan is de kans sowieso al kleiner dat je de kledij nog eens gaat aantrekken, want wie houdt van bezwete kledij? En dan is de stoel enkel uitstel voor de wasmand. En als ze echt nog goed is, waarom zou je ze dan niét terugleggen. Het idee dat kledij 'vuil' is, zit vaak in ons hoofd."


"Dus voor je iets op de stoel gooit, vraag je eerst af of je het écht nog zou aantrekken als het er enkele dagen ligt en indien niet: gooi het meteen in de wasmand. En wanneer je andere kledij aantrekt: shop dan eerst op 'je stoel'."