Genieten van een warme zon op je snoet, de wind in je haren,... sounds geweldig! Maar we moeten echt niet wachten op de lente en de zomer om onze neus te laten zien. De positieve effecten van een dagelijkse portie daglicht en frisse lucht op je lijf en in je leven zijn niet te onderschatten. Twijfel je of meer buiten bewegen iets voor jou is? Dan hebben wij geweldig nieuws! Want dankzij Partena Ziekenfonds kan jij nu via een super leuke test ontdekken of je een stadsmus, een avonturier of een dromer bent. Afhankelijk van je type krijg je advies op maat om meer frisse lucht te integreren in je dagelijkse routine. Of in dat van je kinderen, want nee, ook die gaan niet dood van een beetje kou. Laat je hiervoor alvast inspireren door Slashparent Kirsten (37), zij maakte een radicale keuze voor haar kinderen en stuurde ze bewust naar een openluchtschool. Huh? 

Als ik terugkijk op mijn eigen kindertijd dan zie ik klassieke schoolgebouwen, een nog klassiekere speelplaats met grijze dals en hier en daar een bank. En een verdwaalde boom. Die was er ook. Maar het was toch vooral binnen zitten. Zeker in de winter, want wat hadden we buiten te zoeken in de kou? De 'refter' had in mijn herinnering zelfs geen ramen, want die zat in de kelder. 

Wow, dan is dat voor de vier kinderen van Kirsten wel even anders. Theo (8), Flor (5), Jules (3) en Renée (3) zitten in de openluchtschool Sint-Ludgardis in Brasschaat. En ze zitten daar goed. 

Wat is dat precies zo’n openluchtschool? 

Wel, dat is een school waar contact met de natuur en de buitenlucht centraal staat. Er is geen hoogbouw en elk lokaal - of het nu een klas, de turnzaal of de refter is - heeft één wand die volledig open kan en standaard ook helemaal openstaat. “Mijn kinderen zitten dus de hele dag in de buitenlucht. Winter en zomer. En ze vinden dat (meestal) geweldig”, vertelt Kirsten. Er is amper verschil tussen binnen en buiten en het helpt natuurlijk ook dat de school in een bosrijke omgeving ligt en dat de meeste klassen een eigen tuintje hebben. 

De leerlingen dragen allemaal een uniform, inclusief gewatteerde winterjas, en die houden ze in de winter gewoon aan in de klas. “Of ze last hebben van kou in de winter? Dat hangt natuurlijk een beetje van kind tot kind af. Flor klaagt eigenlijk alleen dat hij het vaak veel te warm heeft. Zeker in het begin was ik nogal gul in laagjes kleding en dan kwam hij soms zwetend thuis”, lacht Kirsten. In de klassen is er lichte vloerverwarming om de ergste koude te verdrijven en een lesuur rekenen wisselen ze af met een sessie shaken op een populaire YouTube video om even op te warmen. “Het resultaat is dat mijn kinderen het eigenlijk nooit koud hebben. De verwarming staat hier thuis amper aan, daar heb ik dan wel weer wat aan moeten wennen”, vertelt Kirsten. HYWgMbPledqC6jUVD8zz1LuLNKZVi5US10OOIoo9.jpeg

Slecht weer bestaat niet! 

Kinderen die de hele winter elke dag in de kou zitten, dat moet dan wel een onophoudelijke stroom aan snottebellen veroorzaken, toch? Wel, dat blijkt dus niet zo. Integendeel zelfs. Kirsten heeft de indruk dat haar kinderen - in vergelijking met de verhalen van andere ouders - net minder ziek zijn. Je hoort wel vaker dat de weerstand van kinderen sterker wordt naarmate ze meer buiten spelen. En rondvliegende virussen verspreiden zich wellicht beter in afgesloten, muffe klaslokalen waar menig ander schoolkind z’n dagen doorbrengt. 

Nog een voordeel aan de openluchtschool is dat de kinderen van Kirsten veel minder nadenken over het weer. Een beetje regen is alvast geen excuus om niet buiten te gaan spelen. “Maar als je denkt dat wij hier thuis nooit discussies hebben over schermtijd, dan moet ik je teleurstellen”, lacht Kirsten.“Die hebben wij hier zeker ook. Al merk ik wel dat mijn kinderen vaak met andere ogen naar het weer kijken dan ik. Zeker wanneer ik zelf nog wat aan het wennen was aan het concept van een openluchtschool kon ik wel eens opmerken dat het toch wel echt slecht weer was om buiten te gaan spelen. Toen Theo nog klein was, kreeg ik dan een vragende blik. Intussen is dat een perfect moment om eens met z’n ogen te rollen.” 

t14lYDivxW8QQSK0M6waoYEjeAJPOU3sBTL0SyC3.jpeg

Vuile schoenen en smerige auto's 

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan je kids in zo'n openluchtschool? Ze moest er even over nadenken. Maar dan had Kirsten er toch twee. Op haar eerste ‘mamadag’ op school had ze een inschattingsfout gemaakt en was ze echt verkleumd van de kou. Intussen weet ze beter. Wat dan weer niet te verhelpen valt: “Je auto proper houden als je kids op een openluchtschool zitten is per definitie onmogelijk. Net als schoenen. Het is een illusie dat hun nieuwe schoenen er langer dan een week als nieuw blijven uitzien. Dat heb ik gewoon opgegeven.” 

De kans is klein dat jij een openluchtschool in de buurt hebt, want zoveel zijn er niet in Vlaanderen. Maar dat is ook helemaal niet nodig om je kinders wat meer buitenlucht te gunnen. En of dat belangrijk is! Ook in de winter. Want uit een onderzoek van Partena Ziekenfonds blijkt dat maar liefst 6 op de 10 Vlamingen dagelijks minder dan 15 minuten buiten zijn. En dat is veel erger dan je denkt. Want licht, lucht en beweging doen wonderen voor je gezondheid en je humeur. Geen tijd? Te koud? Geen idee hoe je dat in je routine krijgt? Wel doe dan snel deze leuke test en ontdek welk #toerkedoen het beste bij jou past. Want buiten bewegen loont! 

En ik? Ik ga vandaag nog buiten. Wandelen. Want als kleuters van drie een hele dag vrolijk buiten kunnen spelen, dan kan het voor mij toch niet te koud of te nat zijn? En wie weet, hoor ik wel dat ene vogeltje dat al fluit alsof het lente is! Ik kijk al uit naar dat #toerkedoen!  

____________________________________________________________________________________

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met  Partena Ziekenfonds. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.